cocer

Τα “barriers to entry” χαμηλώνουν εντυπωσιακά και διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο σε κάθε μπίζνα.

Πάμε: «Παίρνω Μαζί Επιβάτες», μια προσπάθεια του… ΙΝΚΑ πριν από πολλά πολλά χρόνια, μια απόπειρα car sharing σε εμβρυϊκή μορφή. Παταγώδης αποτυχία. Σκέψεις για εξαιρέσεις από το «δακτύλιο» αυτοκινήτων με δύο τουλάχιστον επιβάτες υπήρξαν, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Ο Νεοέλληνας δεν μπορεί να μοιραστεί το αυτοκίνητό του, τουλάχιστον στις καλές εποχές.

Ο κόσμος αλλάζει. Η τεχνολογία δίνει σχεδόν άπειρες δυνατότητες. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει, γίνεται. Οι ζωές των ανθρώπων διευκολύνονται ή περιπλέκονται, ανάλογα με την οπτική γωνία και τη διάθεση. Προϊόντα και υπηρεσίες. Τηλεφωνικά, εδώ και δεκαετίες. Ιντερνετικά, πιο πρόσφατα. Όπου υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, δημιουργούνται τρόποι.

Η διευκόλυνση των πελατών, αλλά και των επαγγελματιών, είναι μεγάλη. Την ίδια στιγμή, τα barriers to entry χαμηλώνουν εντυπωσιακά και διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο σε κάθε μπίζνα.

Πάντα κάποιοι αντιδρούν στην εξέλιξη. Από την εποχή του Μανώλη Τραμπαρίφα έως σήμερα έχουν περάσει αιώνες. Ραδιοταξί εξελίσσονται σε taxibeat, μετά taxiplon και τώρα UBER. Τώρα; Όχι. Είναι πλέον παρελθόν.

Ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου μπορεί κάποιος να ταξιδέψει με ιδιωτικό αυτοκίνητο και να μείνει σε σπίτι, μοιραζόμενος τα έξοδα και απολαμβάνοντας άνεση και προσιτές τιμές.

Ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου μπορεί κάποιος να ταξιδέψει με ιδιωτικό αυτοκίνητο και να μείνει σε σπίτι, μοιραζόμενος τα έξοδα και απολαμβάνοντας άνεση και προσιτές τιμές. Πλέον δεν χρειάζεται κάποια επαγγελματική πιστοποίηση, ενώ δεν υπάρχει ανησυχία και για την ασφάλεια: όλα είναι διαφανή και προσβάσιμα απ’ όλους.

Το UBER ήρθε ως μια επιχειρηματική προσπάθεια να γεφυρώσει το car pooling με τους επαγγελματίες, να επεκτείνει απλές συμφωνίες σε ένα διαφορετικά δομημένο πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να προσφέρει υπηρεσία, η οποία μέχρι τώρα παρεχόταν από επαγγελματίες, να το κάνει.

Ωστόσο, τρέχει παράλληλα με τη συνεχή εξέλιξη και αυξανόμενη δημοφιλία του car sharing. Φαίνεται πρωτοπόρο, αλλά είναι ήδη ξεπερασμένο από την πραγματικότητα, απλές συμφωνίες μεταξύ ανθρώπων όπου ματσάρονται η προσφορά και η ζήτηση, άμεσα, όχι παράνομα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Με ένα απλό ψάξιμο στο internet, car sharing ή car pooling, ο οποιοσδήποτε προσφέρει ή ζητά διαδρομές. Σε προσωπικό ή εταιρικό επίπεδο, ακόμα και για συγκεκριμένα events. Οδηγοί, επιβάτες, ομάδες, συμφωνούν και μοιράζονται τα κόστη του ταξιδιού, στην πόλη, στην χώρα, ακόμη και μεταξύ χωρών. Σε ολόκληρη τη διαδρομή ή τμήμα της. Είναι εντυπωσιακά εύκολο να βρει κάποιος αυτό ακριβώς που ψάχνει.

Αλλάζουν θεμελιωδώς πράγματα που τα είχαμε συνηθίσει. Μεταφορές ανθρώπων, χρημάτων, αγαθών. Η ταχύτητα της αλλαγής είναι τεράστια, οι συνέπειες απροσδιόριστες.

Οι νόμοι ακολουθούν. Ασθμαίνοντας, αναγκαστικά προσαρμόζονται στην πραγματικότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Κάθε χώρα με τα δικά της χαρακτηριστικά, ενίοτε όμως οι αντιδράσεις στο νέο είναι κοινές.

Τελικά, είναι καλύτερα; Χειρότερα; Για ποιους; Είναι η αρχή ενός όμορφου «brave new world»; Ή είμαστε ήδη εκεί; Δέστε τις ζώνες σας και απολαύστε το ταξίδι!

 

Διαβάστε ακόμα: Τι μου τη σπάει στο μετρό.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top