To καλοκαίρι αγαπάει τις Σαντορίνες.

Αν υπάρχει μια εποχή που απολαμβάνουμε το Ασύρτικο περισσότερο, αυτή είναι σίγουρα το καλοκαίρι. Θέλετε που το ψαροταβέρνα-παραλία είναι το πιο συχνό δρομολόγιο; Θέλετε που η αλμύρα του μας ταξιδεύει σε νησιά με τιρκουάζ νερά;

Δεν ξέρω, ίσως είναι και που από τη ζέστη αρκετοί επιλέγουν να μην πιουν κόκκινο κρασί και το Ασύρτικο (το λευκό που ήταν κόκκινο σε κάποια άλλη ζωή) μπορεί να το αντικαταστήσει σε αρκετά ταιριάσματα. Το Ασύρτικο είναι συνώνυμο της Σαντορίνης και ακόμα κι αν γκρινιάζουμε για τις τιμές ή για τη σπανιότητα κάποιων φιαλών δεν πρέπει να ξεχνάμε ή να παραβλέπουμε το μεγαλείο και τη μοναδικότητά της.

Έχοντας πει αυτά, πάμε να δούμε 10 Σαντορίνες που αξίζει να δοκιμάσετε φέτος το καλοκαίρι. Επέλεξα να μην συμπεριλάβω τις έξτρα premium εμφιαλώσεις, γιατί από τη μια ακούω την ανησυχία που επικρατεί για το “που θα φτάσει η Σαντορίνη”, από τη μια και από την άλλη, θεωρώ πως τους αξίζει ξεχωριστό άρθρο.

Ονειρευτείτε το Icon με δίπλα του ένα γιουβέτσι με σκορπίνα, λεμόνι και σαφράν.

Πρόκειται για Ασύρτικο που ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε τσιμεντένια αυγά (δεξαμενές από τσιμέντο με ωοειδές σχήμα) για 9 μήνες.

1. Icon Anhydrous Winery

Icon όνομα και πράγμα. Το δοκίμασα πρόσφατα και ενθουσιάστηκα τόσο που αναρωτήθηκα πως μου είχε ξεφύγει τόσο καιρό. Πρόκειται για Ασύρτικο που ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε τσιμεντένια αυγά (δεξαμενές από τσιμέντο με ωοειδές σχήμα) για 9 μήνες. Πολύ εκφραστικό στη μύτη με νότες κίτρου, φρυγανιάς, ροδάκινου, αγιοκλήματος και βρεγμένης πέτρας. Στόμα κομψό και παράλληλα δυναμικό, με ωραίο πυκνό φρούτο και στιβαρή δομή. Ονειρεύομαι δίπλα του ένα γιουβέτσι με σκορπίνα, λεμόνι και σαφράν.


To Pure θα ταίριαζε εξαιρετικά με αρνάκι φρικασέ.

Αξίζει κάθε ευρώ που θα δώσετε.

2. Pure Volcanic Slopes Vineyards

Το έχω πει εκατομμύρια φορές και δε νομίζω να πάψω, πως το Pure είναι ένα από τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά που υπάρχουν και ενώ δεν είναι φτηνό, έχει φοβερό value for money. Κοινώς, αξίζει κάθε ευρώ που θα δώσετε. Ο λόγος είναι οτι έχει συμπύκνωση που κόβεται με το μαχαίρι, λιπαρή υφή, πλούσιο σώμα και μια κοφτερή οξύτητα που τα δένει όλα με φοβερή ισορροπία. Επίσης έχει το δικό του στυλ που στη δική μου παλέτα είναι σταθερά αναγνωρίσιμο.

Σε τυφλή δοκιμή με Σαντορίνες, που έγινε στο Λονδίνο, το Pure ήταν το πρώτο κρασί που αναγνώρισα και αυτό δε λέει τίποτα για τις γευσιγνωστικές μου ικανότητες, πιστέψτε με, αλλά για το ύφος και το ταμπεραμέντο του κρασιού. Τώρα στο συνδυασμό με φαγητό θα σας σοκάρω αλλά πιστεύω πως θα ταίριαζε εξαιρετικά με αρνάκι φρικασέ. Εμείς που δεν γουστάρουμε αμνοερίφια, αντικαθιστούμε με σκαθάρι.


Συνδυάστε το Orycton με μερικά κυδώνια και έξτρα λεμόνι.

Ηταν Best in Show στα φετινά Decanter Awards με 97 βαθμούς.

3. Orycton Kyanos Wines

Μια νέα αλλά πολλά υποσχόμενη προσπάθεια από τον Μιχάλη Κούλογλου, που σάρωσε από την πρώτη κιόλας εμφάνιση. Να σημειωθεί πως ήταν Best in Show στα φετινά Decanter Awards με 97 βαθμούς. Συνδυασμός δυο διαφορετικών αλλά “συμπληρωματικών” αμπελοτοπιών από τον Πύργο και το Ακρωτήρι, “ αφαιρετική” οινοποίηση και 12 μήνες στις οινολάσπες έδωσαν ένα κρασί που περικλύει μέσα του όλη την αλμύρα της Σαντορίνης. Συνδυασμός με φαγητό; Ένα κερκυραϊκό bianco που θα εμπλουτιστεί τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος με μερικά κυδώνια και έξτρα λεμόνι.


To Cuvée No15 θέλει ντολμαδάκια θαλασσινών με εσπεριδοειδή και αυγολέμονο.

Ιδανικά θέλει ένα με δυο χρόνια στη φιάλη (αν έχετε υπομονή) για να ξεδιπλώσει αυτά τα υπέροχα αρώματά του.

4. Cuvée 15 Οινοποιείο Χατζηδάκη

Αυτή είναι ίσως η πιο αιθέρια έκφραση της Σαντορίνης και το πιο αγαπημένο μου κρασί από το Οινοποιείο Χατζηδάκη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα σταφύλια έρχονται από αμπέλια στον Πύργο και το Εμπορειό, το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 6 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του. Ιδανικά θέλει ένα με δυο χρόνια στη φιάλη (αν έχετε υπομονή) για να ξεδιπλώσει αυτά τα υπέροχα αρώματα φρυγανιάς, τσακμακόπετρας, λεμονανθών, ανθόμελου, λεμονιού και κίτρου που την χαρακτηρίζουν. Στο στόμα έχει λεμονάτη οξύτητα αλλά αρκετά λιπαρή υφή που έρχεται και ισορροπεί. Ένα μαγευτικό κρασί σαν και αυτό θέλει και ένα μαγευτικό πιάτο όπως ντολμαδάκια θαλασσινών με εσπεριδοειδή και αυγολέμονο.


Ο Πυρίτης πηγαίνει με στρείδια και κυδώνια με λεμόνι ή αχινοσαλάτα για τους μερακλήδες.

Μια Σαντορίνη που πατάει πάνω στην mineral έκφραση του terroir και της ποικιλίας, με έντονη αλμύρα και κοφτερή οξύτητα.

5. Πυρίτης Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου

Όταν ακούω τη λέξη πυρίτης στο μυαλό μου έρχονται, ορυκτά, πέτρες λαξευμένες από το κύμα, στιβαρό, δωρικό και όλα αυτά είναι ο Πυρίτης του Καραμολέγκου (και αυτό ήταν το δεύτερο κρασί που αναγνώρισα τυφλά στην ίδια τυφλή δοκιμή με παραπάνω). Μια Σαντορίνη που πατάει πάνω στην mineral έκφραση του terroir και της ποικιλίας, με έντονη αλμύρα και κοφτερή οξύτητα. Μοναδικό στο στυλ του και για κάποιους αυτό που αποτελεί μια κλασική Σαντορίνη. Αμπέλια 120 ετών δίνουν τη συμπύκνωση και την εκφραστικότητα και οι ελάχιστες παρεμβάσεις οινοποιητικά αφήνουν το χαρακτήρα του κρασιού να λάμψει. Στρείδια και κυδώνια με λεμόνι ή αχινοσαλάτα για τους μερακλήδες.


Η Σαντορίνη του Τσέλεπου ταιριάζει με φρέσκα κατσικίσια τυριά όπως το Crottin de Chavignol.

Είναι μια Σαντορίνη πιο εξωστρεφής, με περισσότερο φρούτο και διακριτικά ανθικές νότες.

6. Σαντορίνη Τσέλεπου

Όπως όλα δείχνουν η οικογένεια Τσέλεπου έχει εγκλιματιστεί απόλυτα στο νησί και κάθε χρόνο προσφέρουν σταθερά καλές Σαντορίνες, με το δικό τους στυλ. Αυτή είναι μια Σαντορίνη πιο εξωστρεφής, με περισσότερο φρούτο, διακριτικά ανθικές νότες, χωρίς όμως να χάνει την τυπικότητα της παράλληλα. Στο στόμα δεν της λείπει η οξύτητα αλλά καταφέρνει να είναι αρκετά στρογγυλή και απολαυστική, ακόμα και σκέτη. Ιδανικά θα την πρότεινα με φρέσκα κατσικίσια τυριά όπως το Crottin de Chavignol.


Ο Καβαλιέρος πηγαίνει με στείρα ψητή στα κάρβουνα με αλμύρα και λαδολέμονο.

Ο Καβαλιέρος ωριμάζει με τις οινολάσπες του για 18 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμένες και είναι πολύ φίνος.

7. Καβαλιέρος Σιγάλα

Ο Καβαλιέρος αποτελεί σταθερή αξία! Με ελαφρώς αλλαγμένο προφίλ, συνεχίζει να συναρπάζει. Ωριμάζει με τις οινολάσπες του για 18 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμένες και είναι πολύ φίνος, με έντονα τα στοιχεία της ορυκτότητας, των εσπεριδοειδών και της ζύμης. Σίγουρα μπορείτε να το ξεχάσετε στο συντηρητή σας αλλά πιστέψτε με είναι απολαυστικότατος και τώρα. Συνδυάστε τον με μια στείρα ψητή στα κάρβουνα, με αλμύρα και λαδολέμονο.


Εχετε φτιάξει σολομό με πορτοκάλι, μέλι και ginger; Τότε βάλτε δίπλα τον Άγιο Αύγουστο.

Ο Άγιος Αύγουστος (Saint August) είναι ένα Ασύρτικο, από πολύ παλιά κλήματα.

8. Saint August Art and Space Winery

Το οινοποιείο Art and Space είναι ένας χώρος τέχνης αλλά και ένα μουσείο που δείχνει λίγο από την ιστορία της Σαντορίνης. Το λάτρεψα πέρσι όπως και τη γευσιγνωσία με τον κύριο Αντώνη. Το κρασί που ξεχώρισα είναι ο Άγιος Αύγουστος (Saint August), το οποίο είναι ένα Ασύρτικο, από πολύ παλιά κλήματα, που ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για αρκετούς μήνες με τις οινολάσπες του. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και είναι απολύτως σαγηνευτικό και γαστρονομικό με τα εσπεριδοειδή, τους γερμάδες, το μέλι, το πετρόλ και το προζύμι να πρωταγωνιστούν. Για το συγκεκριμένο κρασί θα πρότεινα σολομό με πορτοκάλι, μέλι και ginger.


Τη Σαντορίνη του Βασάλτη συνδυάστε τη με νιόκι με brown butter.

Πληθωρική με νότες από ώριμο ροδάκινο, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, καπνό, λευκό πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

9. Σαντορίνη barrel aged Vassaltis

Αυτή είναι μια αλλιώτικη Σαντορίνη λόγω του ότι έχει παλαίωση σε βαρέλι και δεν το κρύβει. Παρόλο που προτιμώ τις δεξαμενάτες εκδοχές δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως αυτή είναι μια πολύ καλοφτιαγμένο εκδοχή, με το άγγιγμα της δρυός να υπογραμμίζει τα “καπνιστά” αρώματα της Σαντορίνης. Πληθωρική με νότες από ώριμο ροδάκινο, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, καπνό, λευκό πιπέρι και μοσχοκάρυδο και πραγματικά πολύ γεμάτο στόμα θα εντυπωσιάσει σίγουρα τους λάτρεις του είδους. Συνδυάστε το με νιόκι με brown butter, φασκόμηλο και speck.


Ο όγκος και η λιπαρότητα του σκουμπριού αποζητούν τη δομή και την οξύτητα της Σαντορίνης Natural Ferment.

Εκφραστική, με έντονο το στοιχείο της τσακμακόπετρας και της αλμύρας και πολύ γοητευτικό, κρεμώδες στόμα.

10.Σαντορίνη Natural Ferment Γαβαλάς

Εγώ τη γνώρισα ως Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες και την αγάπησα πολύ. Εκφραστική, με έντονο το στοιχείο της τσακμακόπετρας και της αλμύρας και πολύ γοητευτικό, κρεμώδες στόμα συνεχίζει να με εντυπωσιάζει κάθε φορά που τη δοκιμάζω, αν και δεν την βρίσκω εύκολα πια. Θα τη συνδύαζα με ένα σκουμπρί γούνα με αρκετή ρίγανη που θα τονίσει και τις βοτανικές της νότες. Ο όγκος και η λιπαρότητα του ψαριού αποζητούν τη δομή και την οξύτητα αυτού του Ασύρτικου.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 πιάτα του καλοκαιριού και τα κρασιά που τους ταιριάζουν.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top