Prosecco μοι έννεπε Μούσα “πολύποτον”… Οι θερινές διακοπές μπορούν να γίνουν μια μικρή ευχάριστη Οδύσσεια για να γνωρίσετε νέους τόπους και νόες ανδρών και γυναικών, φυσικά, χωρίς κατ’ ανάγκη να ταλαιπωρηθείτε σαν τον ομηρικό ήρωα.
Είναι επιπλέον αμφίβολο κατά πόσον στο τέλος θα σας πιάσει νοσταλγία για επιστροφή στα συνήθη, αντίθετα έχει παρατηρηθεί ότι όσο πλησιάζει το νόστιμον ήμαρ, η μέρα της επιστροφής δηλαδή, νιώθετε ήδη νοσταλγία για τις… επόμενες διακοπές!
Σε κάθε περίπτωση, είτε ταξιδεύετε δια ξηράς είτε επί πλεούμενου είτε περιοριστείτε σε αυθημερόν εξορμήσεις στην πλησιέστερη παραλία, ο αφρώδης οίνος Prosecco Zonin 1821 θα προσθέσει λαμπερές φυσαλίδες και ακόμα πιο ευχάριστη διάθεση χάρη στην προσεγμένη του ποιότητα και την άκρως ανταγωνιστική τιμή του. Πραγματικό παλλάδιο κατά της Λερναίας Ύδρας της ακρίβειας (συγχώρα με Οδυσσέα, αυτό είναι από άλλο μύθο).
Η χρονολογία 1821 δεν αναφέρεται στα διακοσιάχρονα της Ελληνικής Επανάστασης αλλά στην έναρξη της οινοποιητικής επιχείρησης της οικογένειας Zonin στην Gambellara κοντά στην Vicenza, στην ευρύτερη περιοχή του Veneto της Βόρειας Ιταλίας.
Επτά γενιές αργότερα, η Famiglia Zonin παραμένει ριζωμένη στην ίδια γραφική πολίχνη αλλά έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες οινικές επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Prosecco Famiglia Zonin είναι ένα από τα εμβληματικά προϊόντα τους που μπορείτε να απολαύσετε σε εκδοχή λευκό brut (ξηρό), rosé και ice (ημίγλυκο).
Prosecco λευκό, κομψό και παγωμένο: Η Cuvée 1821.
Το λευκό Prosecco Famiglia Zonin Cuvée 1821 Brut DOC παράγεται κατά νόμον από σταφύλι 100% από τη ποικιλία Glera (παλιότερα γνωστή απλά ως Prosecco) που προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Zonin στην περιοχή του Veneto, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πιστοποίηση Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Στη διαδικασία της οινοποίησης, ο μούστος προέρχεται από απαλή πίεση ολόκληρων τσαμπιών. Στη συνέχεια, ο μισός μούστος υφίσταται αλκοολική ζύμωση στους 18°C ενώ ο υπόλοιπος μισός διατηρείται παγωμένος στους 0°C.
Έπειτα, το κρασί και ο μούστος μεταφέρονται σε κλειστές δεξαμενές, όπου με τη μέθοδο Charmat (ονομάζεται έτσι από τον Ευγένιο Charmat, γάλλο οινολόγο που τελειοποίησε τη διαδικασία στις αρχές του 20ου αιώνα) θα παραχθεί φυσικά το διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό οφείλεται ο ευχάριστος αφρισμός που θα αναπτυχθεί στο ποτήρι μας, που μαζί με το ελαφρύ οινόπνευμα – 11 βαθμοί συγκεκριμένα – θα μας φτιάξουν τη διάθεση, ειδικά όταν το prosecco σερβίρεται στην ιδανική θερμοκρασία των 5-7°C.
Το λευκό Prosecco Famiglia Zonin Cuvée 1821 Brut DOC έχει απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα και μέτριου μεγέθους φυσαλίδες, γρήγορες με μεγάλα κορδόνια και μέτρια διάρκεια. Η σχολαστική διατήρηση των γλευκών σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μέχρι την prise-de-mousse – δηλαδή την ανάπτυξη του αφρού κατά τη δεύτερη ζύμωση στις δεξαμενές – διατηρεί τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, ενισχύοντας τα αρώματα και υπογραμμίζοντας τη φρεσκάδα και την ευχάριστη γεύση.
Έτσι αποκτά μύτη μέτριας έντασης με ανθικά και φρουτώδη αρώματα, όπως άνθη γλυσίνας και πράσινο μήλο, ενώ στο στόμα είναι ξηρό με λεπτό αφρισμό και ελαφρύ σώμα. Η προσεγμένη παρασκευή εξασφαλίζει ότι στην επίγευση θα αναδειχθούν οι νότες αμυγδάλου που είναι χαρακτηριστικές της ποικιλίας Glera.
Το λευκό Prosecco Famiglia Zonin Cuvée 1821 Brut DOC προτείνεται ως εξαιρετικό απεριτίφ αλλά και συνοδευτικό του γεύματος από το ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο, αφού συνοδεύει σχεδόν τα πάντα: μικρό ελαφρά τηγανητό ψαράκι, θαλασσινά, μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια και θράψαλα, κεφτεδάκια, σαντουιτσάκια και καναπεδάκια, αλλά και σούσι, λεπτή πίτσα με μεσογειακά toppings, ακόμα και ένα μπἐργκερ, και φυσικά μια σαλάτα.
Γενικά, ο κανόνας δεν είναι το είδος, αλλά η ένταση: ο λεπταίσθητος χαρακτήρας του θα ταιριάξει με όσα φαγητά έχουν απλή και ζωηρή γεύση, χωρίς κάποιο στοιχεία υπερβολικής έντασης.
Prosecco φρουτώδες και ηδονικό: Το Zonin Rosé.
Για λίγο πιο έντονες και γεμάτες γεύσεις, για ένα ριζότο ή μια μακαρονάδα με θαλασσινά ή μελιτζάνες ιμάμ, μπαρμπούνια με σάλτσα σαβόρο, ή και ταϊλανδέζικο, μπορείτε να προτιμήσετε το Prosecco Famiglia Zonin 1821 Rosé DOC. Για το ροζέ αφρώδες εκτός από την ποικιλία Glera, συμμετέχει και ένα 15% pinot noir.
Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ενδιαφέρον με τον λευκό ξηρό αλλά με επιπλέον αρώματα κόκκινων φρούτων, μισό έξτρα αλκοολικό βαθμό (11,5) και φυσικά μια λιγότερο ξηρή γεύση που του επιτρέπει να συνοδεύσει κάποια πιο λιπαρά πιάτα.
Φυσικά πολλά πιάτα συνδυάζονται και με το λευκό και το ροζέ. Το σημαντικό είναι ότι με τα δύο μπορείτε να καλύψετε σχεδόν όλες τις ανάγκες του καλοκαιριού σε κάθε στιγμή και περίσταση. Για ένα γιορτινό τραπέζι και μια δεξίωση, στο σκάφος (ας είμαστε ρεαλιστές, όχι κατ΄ανάγκην στο δικό σας, μπορεί να είναι και σε κάποιο που θα σας προσκαλέσουν, μιας και είστε τόσο ευχάριστοι και γοητευτικοί) ή στην παραλία, ιδανικά σε αυτήν που βρίσκεται μακριά από το πλησιέστερο μπιτσόμπαρο και θα το δροσίσετε στη θάλασσα όσο λιάζεστε.
Επίσης σκεφτείτε το ψυγειάκι αυτοκινήτου για ένα μεταμεσονύχτιο πικνίκ σε μια παραλία της Αργολίδας καθώς επιστρέφετε από την Επίδαυρο, ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη περίπτωση. Ακόμα και για ένα πρόχειρο πάρτι επί του καταστρώματος αν ταξιδεύετε νύχτα σε μακρινό προορισμό του Βορείου Αιγαίου ή των Δωδεκανήσων.
Prosecco ημίγλυκο με πάγο: Ice, Ice baby.
Η αφρώδης τριλογία συμπληρώνεται με τον ημίγλυκο οίνο Zonin Prosecco DOC Ice Spumante Demi Sec οινοποιημένο αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιών Glera και ειδικά δημιουργημένο για να τον απολαμβάνετε με πάγο. Το λευκό αδιαφανές μπουκάλι που βγαίνει από τον ψυγείο προδιαθέτει ευχάριστα με την πολική εικόνα ανακούφισης μέσα στη ζέστη των ημερών.
Το περιεχόμενο του έχει λαμπερό αχυροκίτρινο χρώμα με χρυσές ανταύγειες, ενώ στη μύτη προσφέρει πλούσια αρώματα φρέσκων φρούτων και νότες από γιασεμί. Έχει 11 βαθμούς και είναι αισθητά, αλλά όχι υπερβολικά γλυκός. Είναι ιδανικός για να φτιάξετε ένα ευδιάθετο κοκτέιλ προσθέτοντας λίγη μέντα ή άλλα μυρωδικά, ή και φρούτα (π.χ. φράουλες) που θα συνοδεύσετε με ελαφριά επιδόρπια όπως καλοκαιρινές τάρτες και cheesecakes.
Ναι, όπως είπαμε το Zonin Prosecco DOC Ice πίνεται και με παγάκια αν θέλετε, μην το φοβηθείτε, οι Γάλλοι ονομάζουν “piscine” (πισίνα) το παγάκι στο αφρώδες, και όταν μιλάμε για ημίγλυκο αφρώδες, ο πάγος “κόβει” την έξτρα γλύκα. Enjoy!
//Εισαγωγή: ΓΕΝΚΑ Εμπορική.
⇒ Θα βρείτε τα Zonin σε όλες τις κάβες Cellier (5 καταστήματα).
Διαβάστε ακόμα, Familia Torres: γνωρίστε την ισπανική δυναστεία του κρασιού.