Mόλις μερικά από τα ονομαστά κρασιά Torres.

Προϋπόθεση για τα καλά παντρέματα θεωρούν κάποιοι τη μικρή διαφορά ηλικίας, άλλοι τα κοινά ενδιαφέροντα, άλλοι το να είναι καλές οι οικογένειες, άλλοι τη συμφωνία χαρακτήρων, άλλοι τις κοινές αξίες, άλλοι τη συμπληρωματικότητα των προσωπικοτήτων.

Υπάρχουν και οι ιδανικές περιπτώσεις όπου μοιάζουν να ισχύουν όλα τα παραπάνω, όπως συμβαίνει στη συνεργασία της ΓΕΝΚΑ, ελληνικής οικογενειακής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1877, με την οικογένεια Torres, την κορυφαία οικογενειακή οινοποιεία 5ης γενιάς, ιδρυθείσα το 1870, που ανακηρύχθηκε και πάλι World’s Most Admired Wine Brand 2022 από το έγκυρο περιοδικό Drinks International (ιδρυθέν εν έτει 1972).

Η φήμη και ποιότητα των προϊόντων της Οικογένειας Torres είναι αποτέλεσμα μια μακράς οικογενειακής παράδοσης.

Η ΓΕΝΚΑ είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της οικογένεια Torres για την Ελλάδα σε μια μακροχρόνια, σταθερή και πολύ επιτυχημένη συνεργασία, η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε για τα επόμενα χρόνια από την πρόεδρο Ελένη Καρακώστα.

Εδώ φύονται τα κλήματα που δίνουν τα εκλεκτά κρασιά Torres (Φωτογραφία: torres.es).

Η φήμη και ποιότητα των προϊόντων της Οικογένειας Torres είναι αποτέλεσμα μια μακράς οικογενειακής παράδοσης: της μεταλαμπάδευσης από γενιά σε γενιά της αγάπης για το κρασί, των μυστικών την οινοποιίας, αλλά και της διορατικότητας στο επιχειρείν. Αυτός συνδυασμός επέτρεψε στους Τόρρες να διατηρήσουν την επιχείρηση μέσα από ποικίλες αντιξοότητες, να την κάνουν να μεγαλώσει ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψουν την προσήλωση στο αυθεντικό προϊόν, δηλαδή το ποιοτικό κρασί και την οινική παράδοση του τόπου τους. Η πορεία αυτή αποτυπώνεται στην ποικιλία των ετικετών που παράγει η Torres, που πραγματικά καλύπτουν όλες τις ανάγκες και… όλα τα γούστα.

Η ιστορία ξεκινά το 1870, στους πεφιλημένους από τις μεσογειακές αύρες λόφους του Πενεδές, στην Καταλονία.

Η ιστορία ξεκινά το 1870, στους πεφιλημένους από τις μεσογειακές αύρες λόφους του Πενεδές, στην Καταλονία, όταν οι αδελφοί Torres ιδρύουν το αρχικό οινοποιείο απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Vilafranca del Penedès. Ο Jaime που μόλις έχει επιστρέψει εκατομμυριούχος από την Κούβα έχει το επιχειρηματικό δαιμόνιο ενώ ο Miguel είναι αυτός που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της αμπελουργίας, η οποία μπορεί να τεκμηριωθεί ως το 1678.

H τωρινή γενιά των Torres συνεχίζει την πλούσια οικογενειακή παράδοση (Φωτογραφία: torres.es).

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, o Miguel A. Torres αποβιβάζεται στη Χιλή. Είναι από τους πρώτους που διαβλέπουν τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας.

Την πρώτη γενιά διαδέχεται λίγο μετά το γύρισμα του αιώνα ο γιος του Μιγκέλ, Juan Torres Casals, ο οποίος το 1907  κατοχυρώνει για πρώτη φορά το εμπορικό σήμα Coronas, ενώ το 1928 ο ξεκινά της απόσταξη οίνων και την παραγωγή brandy, καθιερώνοντας το περίφημο Torres Brandy που εξακολουθεί να παράγεται ως σήμερα: Torres Solera Reserva 5 ετών, Torres Solera Gran Reserva 10 ετών και Torres Imperial Brandy 15 ετών.

Τον Juan διαδέχεται το 1932 ο 23χρονος Miguel Torres Carbó, ο οποίος το 1939 αντιμετωπίζει μια τεράστια καταστροφή: λίγους μήνες πριν τη λήξη του ισπανικού εμφυλίου οι εγκαταστάσεις τους βομβαρδίζονται και καταστρέφονται ολοσχερώς. Θα ανοικοδομηθούν όμως γρήγορα, αφού ο πόλεμος που ξεσπά στην Ευρώπη δημιουργεί διεθνή έλλειψη κρασιού, την οποία η ουδέτερη Ισπανία μπορεί να ικανοποιήσει, καταλαμβάνοντας θέσεις στην Αμερικάνικη αγορά που ως τότε κατείχαν μόνο οι Γάλλοι. Η εταιρεία στρέφεται στον εμφιαλωμένο οίνο και κυκλοφορεί σταδιακά ετικέτες που υφίστανται μέχρι σήμερα και αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο: Coronas, Sangre de Toro, Viña Sol.

Τη δεκαετία του ’40 η εταιρεία στρέφεται στον εμφιαλωμένο οίνο και κυκλοφορεί σταδιακά ετικέτες που υφίστανται μέχρι σήμερα και αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο, όπως το Viña Sol.

Η δεκαετία του 1960 σημαδεύεται από την είσοδο στην εταιρεία του Miguel A. Torres (Miguel Torres Riera) [*], ο οποίος στρέφει την προσοχή του στις σύγχρονες πρακτικές ποιοτικής οινοποίησης και τις διεθνείς ποικιλίες, φυτεύοντας από τα μέσα της δεκαετίας Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Riesling και Gewürztraminer. Το 1970 καταγράφεται η πρώτη εσοδεία του Gran Coronas Etiqueta Negra με Cabernet Sauvignon από το κτήμα της Mas La Plana στο Penedès. Το 1979 το Gran Coronas Etiqueta Negra 1970 θα καταλάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία Cabernet Sauvignon blend στους “Ολυμπιακούς του Κρασιού” που διοργάνωσε ο οδηγός Gault Millau στο Παρίσι.

Την ίδια χρονιά που κατακτά το Παρίσι ο Miguel A. Torres αποβιβάζεται και στη Χιλή, της οποίας η οινοποιία αρχίζει να ξυπνά μετά από θεσμικό ύπνο μισού περίπου αιώνα. Είναι από τους πρώτους που διαβλέπουν τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, αγοράζει γη στο Curicó στην Κεντρική Κοιλάδα της Χιλής και πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη του χιλιανού αμπελώνα.

Ανάμεσα στις χιλιανές ετικέτες της  Torres μπορείτε να βρείτε τόσο διεθνείς ποικιλίες, όπως το ερυθρό Cordillera Carignan.

Ανάμεσα στις χιλιανές ετικέτες της  Torres μπορείτε να βρείτε τόσο διεθνείς ποικιλίες, όπως το λευκό Cordillera Chardonnay, αλλά και πιο ιδιωματικά, όπως το ερυθρό Cordillera Carignan. Πρόκειται για παλαιά ποικιλία που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση, οργανωμένη γύρω από το κίνημα VIGNO των χιλιανών οινοποιών οπαδών του καρινιάν – για αυτό και η ονομασία VIGNO αναγράφεται με μεγάλα γράμματα στη φιάλη της  Torres.

Στη δεκαετία του ’80, η οικογένεια ξεκινά μεγάλη επένδυση και στην Καλιφόρνια, που θα δώσει σπουδαία κρασιά.

Κι όμως, τη στιγμή της διεθνούς επιτυχίας και του διεθνούς ανοίγματος με τις διεθνείς ποικιλίες, ο Miguel A. Torres δεν επαναπαύεται σε μια προκαθορισμένη πορεία. Διαισθανόμενος ότι το διεθνές εκκρεμές αρχίζει την αντίστροφη κίνηση, τη δεκαετία του 1980 ξανασπουδάζει οινολογία στο Μονπελιέ και αποδύεται στην αναβίωση των ιστορικών ποικιλιών της πατρώας Καταλονίας, στην οποία άλλωστε βρίσκεται πάντοτε η έδρα και οι αμπελώνες της επιχείρησης.

O θρυλικός οίνος Grans Muralles.

Πάνω σε προφυλλοξηρικές ποικιλίες θα χτιστούν θρυλικοί οίνοι, όπως ο Grans Muralles (Garnacha tinta, Monastrell, Querol, Cariñena, Garró), ο Mas de la Rosa  (Garnacha tinta, Cariñena) ή ο Perpetual (Carinena και Garnacha). Όπως δηλώνει και το όνομα (κυριολεκτικά: ο διηνεκής), το τελευταίο προορίζεται για πολύ μακρά παλαίωση.

Την ίδια εποχή πραγματοποιείται η επένδυση στην Καλιφόρνια, όπου η αδελφή του Miramar Torres δημιουργεί στην Sonoma County το Miramar Estate και καλλιεργεί Pinot Noir και Chardonnay. Οι σοδειές της θα βγουν στη αγορά την επόμενη δεκαετία του 1990. Από την καλιφορνέζικη παραγωγή τους σήμερα μπορείτε να δοκιμάσετε αντίστοιχα το La Masia Chardonnay Marimar Estate, Torres και το La Masia Pinot Noir Marimar Estate Torres.

Τα κρασιά Jean Leon είναι πιστοποιημένα βιολογικά.

Μετά το millenium θα αρχίσει και η επέκταση της επιχείρησης σε άλλες οινοπαραγωγικές ζώνες Ονομασίας Προελεύσεως μέσα στην Ισπανία. Το πρακτικό αποτέλεσμα μεταφράζεται σε μια σειρά από εξαιρετικές ετικέτες, όπως τα ερυθρά “Celeste” Ribera del Duero (αμπελώνες σε υψόμετρο 900 μέτρων), “Salmos” Priorat (σε αμπέλι που βρίσκεται σε παλιό μοναστήρι) και “Altos Ibéricos” Rioja, από τις καλύτερες ισπανικές προελεύσεις, στις οποίες πρέπει να προστεθεί το “Altos Ibericos” Parcelas el Graciano, επίσης Rioja, στην οποία όμως δεν επικρατεί το παραδοσιακό Tempranillo, αλλά η πιο σπάνια ποικιλία Graciano.

Η Οικογένεια Torres αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της εξέλιξης των οινικών τάσεων ενάμιση ολόκληρου αιώνα.

Η εντυπωσιακή εικόνα συμπληρώνεται από τις εξειδικευμένες σειρές, που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες. Τα κρασιά Jean Leon είναι πιστοποιημένα βιολογικά και παράγονται βασικά για τον Jean Leon, τον οδηγό ταξί που πραγματοποίησε το όνειρό του να ανοίξει το πιο διάσημο εστιατόριο στο Hollywood και να δημιουργήσει κρασί με το δικό του όνομα. Ο αριθμός 3055 είναι ο αριθμός άδειας οδήγησης του ταξί του στην Νέα Υόρκη.

Το Natureo είναι η σειρά οίνων χωρίς αλκοόλ.

Το Natureo είναι η σειρά οίνων χωρίς αλκοόλ. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών έρευνας προκειμένου να βρεθεί μια μέθοδος που να αφαιρεί το οινόπνευμα, χωρίς να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Το έτοιμο κρασί υποβάλλεται σε διαδικασία φυγοκέντρισης σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο γευστικά κρασί χωρίς οινόπνευμα, ιδανικό για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν αλκοόλ: μεταξύ άλλων τις εγκύους, αυτούς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όσους οδηγούν και όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Ειδικά για το καλοκαίρι προτείνεται η σειρά με απλούστερα καθημερινά κρασιά και αφρώδεις οίνους Vina Esmeralda. Περιλαμβάνουν το λευκό αφρώδες και το ήρεμο ροζέ, αλλά ξεχωρίζει το ήρεμο λευκό Sunset Edition – ευφυώς ονομασμένο, ένα κρασί με όνομα… οδηγία χρήσεως για το μεσογειακό ηλιοβασίλεμα.

Aξίζει να δοκιμάσετε το εξωτικό πίσκο που επίσης παράγουν, αλλά και την τεκίλα από 100% αγαύη.

Η περιήγησή μας στα προϊόντα της οικογένειας Torres, στην οποία πλέον ενεργό ρόλο έχει και η πέμπτη γενεά με τους Miguel Torres Maczassek και Mireia Torres Maczassek ολοκληρώνεται και με δύο εξωτικά ποτά. Το ένα είναι το Πίσκο, παραδοσιακό ποτό της Χιλής συγγενές προς το brandy, που πίνεται είτε σκέτο είτε ως βάση για κοκτέιλ που έχουν χτιστεί επάνω στο γευστικό του προφίλ.

Tο περίφημο Torres Solera Reserva 5 ετών εξακολουθεί να παράγεται ως σήμερα.

Θα μπορούσαμε φυσικά να επεκταθούμε σε πολλές λεπτομέρειες για κάθε ετικέτα, ενώ δεν μπορέσαμε καν να τις αναφέρουμε όλες. Χάρις στην εμμονή τους να διατηρούν ζωντανές πρακτικά όλες τις ετικέτες που ανέπτυξαν σε διάρκεια δεκαετιών, η Οικογένεια Torres αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της εξέλιξης των οινικών τάσεων ενάμιση ολόκληρου αιώνα. Είναι σπάνιο μια εταιρεία να καλύπτει με την ίδια επιτυχία εντελώς διαφορετικούς τομείς της αγοράς και ταυτόχρονα να διατηρεί υψηλά πρότυπα ποιότητας σε όλα τα προϊόντα. Διόλου τυχαία και η κορυφαία θέση που κατέχει στις προτιμήσεις των καταναλωτών που την ανακήρυξαν και για φέτος πιο αξιοθαύμαστη οινοποιία στον κόσμο.

 

[*]   Στην Ισπανία οι άνθρωποι προσδιορίζονται με διπλό επώνυμο, που αποτελείται από το πατρικό (πρώτο) οικογενειακό όνομα του πατέρα (πρώτο) και της μητέρας τους (δεύτερο). Καθώς το διπλό επώνυμο σχηματίζεται από το πρώτο επώνυμο του κάθε γονέα, το πρώτο (πατρικό) επώνυμο διατηρείται ενώ το δεύτερο αλλάζει σε κάθε γενιά.

 

//Εισαγωγή: ΓΕΝΚΑ Εμπορική.
⇒ Θα βρείτε τα κρασιά σε όλες τις κάβες Cellier (5 καταστήματα).

 

Διαβάστε ακόμα: Schloss Gobelsburg. Aνακαλύπτουμε τα σοφιστικέ κρασιά της Αυστρίας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top