Οι… James Bond ήξεραν από καλό Martini. Με το σωστό τζιν θα ξέρουμε κι εμείς.

Το λέω και το γράφω εδώ και καιρό· το Martini μπορεί να έχει δύο μόλις συστατικά –τζιν και ξηρό βερμούτ- όμως θέλει προσοχή, μαστοριά και σωστή επιλογή των υλικών. Μπορεί να έχουν ξεπηδήσει χιλιάδες νέα τζιν την τελευταία δεκαετία, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές στον τελικό καταναλωτή, πλην όμως για ένα «σωστό» Martini θα πρέπει να επιλέγουμε ανάμεσα από ετικέτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Aπό το τζιν αναζητούμε έντονες αρωματικές και γευστικές νότες από άρκευθο.

Τι ζητάω από ένα τζιν για να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά σε ένα Martini; Αναζητώ έντονες αρωματικές και γευστικές νότες από το βασικό χαρακτηριστικό κάθε London Dry Gin, τον άρκευθο. Από την πρώτη στιγμή που θα φέρει κάποιος το ποτήρι στη μύτη του θα πρέπει να πλημμυρίζει σε ευωδίες από το φλοιό, το ρετσίνι και τις βελόνες του αρκεύθου, θα πρέπει να αισθάνεται πως τηλεμεταφέρεται ξάφνου σε ένα πευκοδάσος.

Το αρωματικό προφίλ οφείλει να συνοδεύεται και από τα υπόλοιπα, κλασικά αρώματα· λεμονάτα από κόλιανδρο, ελαφριά μπαχαρένια από κασία, κανέλα και καρδάμωμο, φινετσάτα ανθικά από την Ίριδα, ενώ τα πιο έντονα αρώματα κίτρου, ειδικά όταν έρχονται από λεμόνια, πάντα εκτιμώνται.

Στο στόμα θα πρέπει να είναι τραγανό, αλλά και βελούδινο, στιβαρό για να δεχθεί το λίγο ή περισσότερο ξηρό βερμούτ, αλλά και με «καλοστρωμένο» αλκοόλ και μακριά επίγευση.

Σαφέστατα, ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί με όποιο brand εκείνος επιθυμεί, οι δικές μου όμως, δοκιμασμένες επιλογές από την ελληνική αγορά για ένα κλασικό Martini είναι οι παρακάτω.

Στη γευστική παλέτα του Fiftly Pounds δεν «χορεύουν» περίεργες γεύσεις και αρώματα, διατηρώντας ένα ήπιο προφίλ.

Ο χαρακτήρας του Fifty Pounds είναι καθαρός και κρυστάλλινος, σούπερ ξηρός, αρκετά λεμονάτος και με έντονο το στοιχείο του αρκεύθου (φωτογραφία: reservebar.com).

Fifty Pounds – 43,5%

Οι παραγωγοί του Fifty Pounds δημιούργησαν ένα τζιν με όνομα και κόνσεπτ που παραπέμπει στην Αγγλία του 1736, χρονιά που εφαρμόσθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο για τα αποστακτήρια που δεν κατάφερναν να αποσπάσουν άδεια, το επονομαζόμενο Gin Act, που σκοπό είχε να μειώσει την παραγωγή και κατανάλωση του τζιν, 200 σχεδόν χρόνια πριν την αμερικανική ποτοαπαγόρευση.

Οι «παράνομοι» παραγωγοί ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν ετήσιο φόρο πενήντα βρετανικών λιρών για να συνεχίσουν να παράγουν τζιν. Λέγεται πως μέχρι το 1742 που καταργήθηκε το νομοσχέδιο, μόλις δύο αποστακτήρια κατάφεραν/συμφώνησαν να πληρώσουν τον εν λόγω φόρο.

Ο χαρακτήρας του Fifty Pounds είναι καθαρός και κρυστάλλινος, σούπερ ξηρός, αρκετά λεμονάτος και με έντονο το στοιχείο του αρκεύθου. Στην γευστική του παλέτα δε «χορεύουν» περίεργες γεύσεις και αρώματα, διατηρώντας ένα ήπιο προφίλ, χαρακτηριστικό ενός αρχετυπικού τζιν London Dry, με πιο μακρά επίγευση. Δε με έχει απογοητεύσει ποτέ.


 

Σε εξαιρετική τιμή για την ποιότητα του, το Beefeater είναι ιδανικό για Martini.

Αρκούντως λεμονάτο και βοτανικό στο άρωμα και στη γεύση, διαθέτει μια στιβαρή ραχοκοκαλιά 45% αλκοολικών βαθμών (φωτογραφία: ruhlman.com).

Beefeater 24 – 45%

Το μεγαλύτερο αδερφάκι του κλασικού Beefeater δημιουργήθηκε το 2008 από έναν θρύλο της απόσταξης, τον Desmond Payne, και αποστάζεται στην καρδιά του Λονδίνου (Kensington). Το όνομά του «κλείνει το μάτι» στο μούλιασμα των βοτανικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στη συνταγή για 24 ολόκληρες ώρες στον αποστακτήρα, ενώ μέσα από τη χρήση τσαγιού ως επιπλέον βοτανικό στοιχείο στο μείγμα, «εκμεταλλεύεται» την παράδοση του James Burroughs (δημιουργού του πρώτου Beefeater) ως έμπορο τσαγιού.

Αρκούντως λεμονάτο και βοτανικό στο άρωμα και στη γεύση, διαθέτει μια στιβαρή ραχοκοκαλιά 45% αλκοολικών βαθμών που το βοηθάει να σταθεί σε περίπτωση ανάμειξης, αλλά και να ξεχωρίσει με την επίγευσή του. Σε εξαιρετική τιμή για την ποιότητα του, ιδανικό για Martini.


 

Το No. 3 είναι πολυβραβευμένο τζιν, καθώς τέσσερις φορές έχει αναδειχθεί καλύτερο τζιν του κόσμου από τον οργανισμό ISC.

Το Νο. 3 παραπέμπει στην ακριβή διεύθυνση της St. James’ Street στο Λονδίνο (φωτογραφία: bevnet.com).

No. 3 – 46%

Πολυβραβευμένο τζιν (τέσσερις φορές καλύτερο τζιν του κόσμου από τον οργανισμό ISC), λέγεται πως δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το τέλειο Martini. Το Νο. 3 παραπέμπει στην ακριβή διεύθυνση της St. James’ Street στο Λονδίνο, στο αρχηγείο των εμπόρων οίνου Berry Bros. & Rudd, που πολλά χρόνια αργότερα δημιούργησαν το συγκεκριμένο τζιν. Κι όσο λονδρέζικο μπορεί να ακούγεται, παρόλα αυτά, φτιάχνεται στην Ολλανδία!

Τρία φρούτα και τρία μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην εξαιρετικά δεμένη συνταγή του· ιταλικός άρκευθος, φλούδες από ισπανικά πορτοκάλια και από γκρέιπφρουτ, ρίζα Αγγελικής, σπόροι κόλιανδρου από το Μαρόκο και σπόροι καρδάμωμου. Και –πιστέψτε με- προσφέρει όλα όσα υπόσχεται, φτιάχνει τρομερό Martini!


 

Το Cotsworld έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο τζιν του κόσμου το 2016 στα ετήσια βραβεία World Gin Awards.

Το Cotswolds ξέρει τι θέλει να είναι και το καταφέρνει στην εντέλεια (φωτογραφία: uxurylifestylemag.co.uk).

Cotswolds – 46%

Εδώ περνάμε σε άλλα κόλπα. Παραμένουμε σε διαδικασία παραγωγής τύπου London Dry Gin, πλην όμως ο αρωματικός του χαρακτήρας δίνει μια ελαφρώς διαφορετική διάσταση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τζιν από ένα αποστακτήριο στην ομώνυμη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας, που φτιάχνει και νόστιμο ουίσκι.

Γευσιγνωστικά, χωρίς να ξεχνάει τον άρκευθο, δίνει μεγάλη έμφαση στον φυτικό χαρακτήρα, με τη λεβάντα και την μέντα στο προσκήνιο. Αρκετά αρωματικό και ελαφρώς λουλουδάτο, χωρίς όμως να ενοχλεί και να θυμίζει φλώρικα, νεοκοσμίτικα τζιν. Το Cotswolds ξέρει τι θέλει να είναι και το καταφέρνει στην εντέλεια. Τρανταχτή απόδειξη το γεγονός πως πρόκειται για ένα ακόμη πολυβραβευμένο τζιν έχοντας ψηφιστεί και ως καλύτερο τζιν του κόσμου το 2016 στα ετήσια World Gin Awards. Σε Martini θα λάμψει, ενώ οι 46 αλκοολικοί του βαθμοί θα αποδειχθούν αρκούντως χρήσιμοι στο τελικό αποτέλεσμα.


 

Η συνταγή του Dingle περιλαμβάνει τόσο τα κλασικά βοτανικά στοιχεία ενός London Dry gin, όσο και κάποια από την ιρλανδική φύση.

Στο στόμα είναι όσο τραγανό πρέπει, φρέσκο και δροσερό, στιβαρά πιπεράτο και ρωμαλέο (φωτογραφία: shopify.com).

Dingle – 42,5%

Από το καλύτερο τζιν του κόσμου για το 2016 στο καλύτερο του 2019 και από την Αγγλία στην Ιρλανδία, με ένα ακόμη αποστακτήριο που φτιάχνει τζιν, αλλά και ουίσκι. Αυτό που αλλάζει στην περίπτωση του Dingle είναι το αρωματικό προφίλ.

Η συνταγή του περιλαμβάνει τόσο τα κλασικά βοτανικά στοιχεία ενός London Dry gin, όσο και κάποια από την ιρλανδική φύση, όπως καρπούς σουρβιάς και φύλλα ερείκης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αρωματικό προφίλ που κρατά ως βάση τον άρκευθο, απλώνεται όμως και σε ζεστά μπαχαρένιους και ιδιαίτερα λουλουδάτους «δρόμους».

Στο στόμα είναι όσο τραγανό πρέπει, φρέσκο και δροσερό, στιβαρά πιπεράτο και ρωμαλέο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για το «ουίσκι» του Martini του;


 

Το Martin Miller’s πωλείται σε μια αξιοπρεπή τιμή, αυτό που λέμε «τίμια».

Το Martin Miller’s αποστάζεται στην Αγγλία, στο αποστακτήριο του Langley και σε έναν άμβυκα ονόματι Angela (φωτογραφία: thegincorner.com).

Martin Miller’s – 40%

Ή αλλιώς «Αγγλία – Ισλανδία = Συμμαχία»! Υπερηφανεύεται πως είναι ένα από τα πρώτα premium τζιν παγκοσμίως, με την παραγωγή του να ξεκινά το μακρινό 1999, αρκετά χρόνια πριν την τεράστια παγκόσμια μόδα του τζιν.

Το Martin Miller’s αποστάζεται στην Αγγλία, στο αποστακτήριο του Langley και σε έναν άμβυκα ονόματι Angela (πόσο κουλ!), ενώ στη συνέχεια αποστέλλεται στην κρύα Ισλανδία, σε ένα aller-retour ταξίδι 3,000 μιλίων, όπου του προσθέτουν πεντακάθαρο νερό από πηγές της υπέροχης αυτής χώρας.

Το Martin Miller’s πωλείται σε μια αξιοπρεπή τιμή, αυτό που λέμε «τίμια», ενώ διαθέτει ακριβώς το προφίλ γεύσης και αρωμάτων που προτιμώ· λεμονάτο, φουλ στον άρκευθο και αρκετά ξηρό και στιβαρό εξαιτίας της γενναίας δόσης από κασσία. Το μόνο που με χαλάει είναι οι 40 αλκοολικοί βαθμοί του, οπότε αν βρείτε την έκδοση Westbourne Strength στους 45,2% αλκοολικούς βαθμούς, ακόμα καλύτερα!

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 εξαιρετικές μπίρες για την παραλία. Μην πίνετε όποια κι όποια.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top