Στηρίζουμε τις ελληνικές ποικιλίες. Εχουν πολλά να μας δώσουν.

Μονεμβασιά, Ρομπόλα, Κυδωνίτσα, Σιδερίτης, Βραδυανό, Βλάχικο, Λημνιώνα, Αυγουστιάτης, Μαύρο Καλαβρυτινό… Εννέα ελληνικές, σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Αναζητήστε τα κρασιά τους στα καλοκαιρινά σας ταξίδια και θα με θυμηθείτε…

Η Μονεμβασιά έχει παιχνιδιάρικο άρωμα που βάζει θάλασσα δίπλα στο γλυκολέμονο και τα ώριμα εσπεριδοειδή.

Το 2010 καθιερώθηκε ο Π.Ο.Π. Μονεµβασία-Malvasia και σήμερα ο πρώτος σύγχρονος Μαλβαζίας οίνος είναι ήδη γεγονός.

Μονεμβασιά 2021, Monemvasia Winery – Τσιμπίδης

Η Μονεμβασιά είναι ένα λευκό σταφύλι με αρωματική και γευστική φινέτσα, που καλλιεργείται στην Πάρο και στη Λακωνία. Κι αυτή η ετικέτα, μια σταθερή αξία για το οινοποιείο της Λακωνίας. Με παιχνιδιάρικο άρωμα που βάζει θάλασσα δίπλα στο γλυκολέμονο και τα ώριμα εσπεριδοειδή, ωραίες καμπύλες και όγκο στη γεύση, ικανοποιητικό μάκρος στην επίγευση. (Π.Γ.Ε. Λακωνία)

Σημειώστε πως ο ιδρυτής της Monemvasia Winery, ο αμπελουργός Γιώργος Τσιμπίδης ξεκίνησε σε συνεργασία με τις Γεωπονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης έρευνες για την ταυτοποίηση και επανακαλλιέργεια των σταφυλιών από τις όποιες φτιαχνόταν ο Μαλβαζίας οίνος (ένα από τα οποία και η Μονεμβασιά). Μετά από συνεχείς προσπάθειες 12 χρόνων η περιπετειώδης μαραθώνια διαδρομή είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση του μύθου του! Το 2010 καθιερώθηκε ο Π.Ο.Π. Μονεµβασία-Malvasia και σήμερα ο πρώτος σύγχρονος Μαλβαζίας οίνος είναι ήδη γεγονός. Τα κρασιά τους θα τα δοκιμάσετε στο καινούργιο οινοποιείο τους, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο για Μονεμβασιά.


Μια Ρομπόλα έχει λεμονάτα αρώματα, ευχάριστα ορυκτώδη παρουσία και τραγανή οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση.

Στο οροπέδιο των Ομαλών θα βρείτε και το οινοποιείο του Συνεταιρισμού των Παραγωγών της Ρομπόλας Κεφαλληνίας.

Ρομπόλα San Gerasimo 2022, Ορεάλιος Γη

Όταν βρεθείτε στην όμορφη Κεφαλονιά, θα απολαύσετε, φυσικά, τα κρασιά της. Ο Συνεταιρισμός του νησιού, για τη δημοφιλή ετικέτα του, οινοποιεί σταφύλια Ρομπόλας από επιλεγμένους ορεινούς αμπελώνες στα Ομαλά, που καλλιεργούνται ακόμη με παραδοσιακούς μεθόδους. Μια Ρομπόλα με λεμονάτα αρώματα, ευχάριστα ορυκτώδη παρουσία και τραγανή οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση. (Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας)

Στο οροπέδιο των Ομαλών, ακριβώς δίπλα στο περίφημο μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, προστάτη αγίου του νησιού, θα βρείτε και το οινοποιείο του Συνεταιρισμού των Παραγωγών της Ρομπόλας Κεφαλληνίας (Ορεάλιος Γη). Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε το 1982 από τους αμπελουργούς της ζώνης και σήμερα αριθμεί 301 μέλη. Το 2005 ανακαίνισε εξ’ ολοκλήρου το τεράστιο οινοποιείο, το οποίο τώρα προτείνει καινούργιες ετικέτες, ενδιαφέρουσα ξενάγηση και άνετο χώρο για τις γευστικές δοκιμές.


Η Κυδωνίτσα προσφέρει το γλυκό, ώριμο φρούτο της ποικιλίας, πλαισιωμένο από lime και ορυκτές νότες.

H ζύμωση με ιθαγενείς ζύμες και η 6μηνη παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες σε αμφορείς, αποδεικνύει ότι το σπάνιο αυτό σταφύλι αγαπά την ωρίμανση.

Κυδωνίτσα 2022, Oenops

Η Κυδωνίτσα είναι η πιο γνωστή από μια ομάδα ‘εξαφανισμένων’ και ασυνήθιστων ποικιλιών της Λακωνίας, που έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στα αμπέλια -και στη συνέχεια και στα ποτήρια μας- την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Το ποιοτικό δυναμικό της την εγκατέστησε και σε αμπελώνες εκτός Πελοποννήσου, όπως και ο συγκεκριμένος στη Δράμα, από τον οποίο παράγεται η single vineyard Κυδωνίτσα της Oenops. H ζύμωση με ιθαγενείς ζύμες και η 6μηνη παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες σε αμφορείς, αποδεικνύει ότι το σπάνιο αυτό σταφύλι αγαπά την ωρίμανση! Το κρασί προσφέρει το γλυκό, ώριμο φρούτο της ποικιλίας, πλαισιωμένο από lime και ορυκτές νότες. Και διαθέτει την πυκνή παρουσία, την οξύτητα και το μάκρος για να το υποστηρίζει σε αρμονικό σύνολο.

Η Oenops είναι η πιο πρόσφατη οινοποιία της περιοχής της Δράμας. Δημιουργήθηκε το 2015 από τον έμπειρο οινολόγο Νίκο Καρατζά, με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότητας σε μικρή ποσότητα, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμαχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα.


Το Petite Fleur είναι ένα ντελικάτο ροζέ από τη σπάνια αχαϊκή ποικιλία Σιδερίτης.

Με ωραίο παλ φόρεμα και διακριτικό άρωμα λουλουδιών, κερασιών, γλυκού βύσσινο.

Petite Fleur 2022, Οινοποιία Παρπαρούση

Ντελικάτο ροζέ από τη σπάνια αχαϊκή ποικιλία Σιδερίτης και την Oινοποιία Παρπαρούση στην Πάτρα, η οποία την ανέδειξε. Με ωραίο παλ φόρεμα και διακριτικό άρωμα λουλουδιών, κερασιών, γλυκού βύσσινο. Φινετσάτο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του. (Π.Γ.Ε. Αχαΐα)

Το οινοποιείο και το αποστακτήριο της οικογένειας Παρπαρούση θα το βρείτε έξω από την πόλη της Πάτρας, στο προάστιο Μποζαΐτικα. Ο κήπος με τα δένδρα, τα μεγάλα καλλωπιστικά φυτά και τα μεγαλόπρεπα παγώνια είναι μια όαση ηρεμίας. Ότι πρέπει για υπαίθριες συζητήσεις/αναδρομές στην οινοποιητική ιστορία της χώρας… Ακολουθεί η γευστική δοκιμή των κρασιών και των ξακουστών αποσταγμάτων τους.


Το Ίαμα Ροζέ εκμεταλλεύεται όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερα σπάνιας ποικιλίας της Εύβοιας, Βραδυανό.

Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο.

Ίαμα ροζέ 2022, Vriniotis Winery

Ένα εξαιρετικό σομόν ροζέ που εκμεταλλεύεται όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερα σπάνιας ποικιλίας της Εύβοιας, Βραδυανό. Με ώριμη μύτη τροπικών φρούτων και χαμομηλιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο.

Πίσω από τη Vriniotis Winery βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης, ο οποίος αναβίωσε το πάθος των προγόνων του για το κρασί στα Γιάλτρα της Βόρειας Εύβοιας και σε μικρή απόσταση από την Αιδηψό. Το νέο, σύγχρονο οινοποιείο χτίστηκε δίπλα στο παλιό πέτρινο πατητήρι και θα σας προσφέρει πέρα από πανοραμική θέα στους αμπελώνες, θέα στον βόρειο Ευβοϊκό και την Αιδηψό. (Π.Γ.Ε. Εύβοια)


Βλάχικο sparkling: η μύτη ελευθερώνει νότες βιολέτας και βύσσινου και η γεύση φινετσάτη ελαφράδα.

Ενα ερυθρό αφρώδες κρασί από τη σπάνια ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου, Βλάχικο.

Βλάχικο sparkling 2021, Zoinos

Η Zoinos Winery, με σχεδόν 50 χρόνια εμπειρίας (καθώς προέρχεται από τον πρώτο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της χώρας) μας προτείνει ένα ερυθρό αφρώδες κρασί από τη σπάνια ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου, Βλάχικο.

Η μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή αφρωδών κρασιών, μεταμορφώνει τον καρπό αμπελιών που σκαρφαλώνουν στα 700 μ. στις πλαγιές της Ζίτσας, σε ένα αφρώδες με χρώμα στο κόκκινο του ρουμπινιού και πικάντικο χαρακτήρα. Η μύτη ελευθερώνει νότες βιολέτας και βύσσινου και η γεύση φινετσάτη ελαφράδα, που καθόλου δεν στερείται δύναμης. Ξεκινά με μετρημένη αυστηρότητα που δίνει τη θέση της στην τσαχπινιά της ευχάριστης γλύκας στο τελείωμα.


Η Λημνιώνα New Age είναι ελκυστική, με μεταξένιες τανίνες και διακριτική βοτανικότητα.

Η Λημνιώνα είναι ακόμη μία σπάνια ελληνική ερυθρή ποικιλία.

Λημνιώνα New Age 2021, Κτήμα Ζαφειράκη

Η Λημνιώνα είναι ακόμη μία σπάνια ελληνική ερυθρή ποικιλία, η οποία χάρις στην ευαισθησία των οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα. Θεωρείται πως είναι ποικιλία της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα ότι κατάγεται από τον Τυρνάβο ή την Καρδίτσα. Σήμερα, λόγω του υποσχόμενου προφίλ της, καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

 Σε αυτή την ετικέτα, ο Χρήστος Ζαφειράκης, ο οποίος συνέβαλε στη διάσωση της Λημνιώνας, μας συστήνει την πιο αιθέρια πλευρά της ποικιλίας. Με ζωηρό χρώμα, χυμώδες κόκκινο φρούτο και φρεσκάδα. Ελκυστική, όπως πάντα η οξύτητα, μεταξένιες οι τανίνες και διακριτική η βοτανικότητα. (Π.Γ.Ε. Τύρναβος)


Στο στόμα, όγκος, οξύτητα και ευλύγιστες πολιτισμένες τανίνες. Ο Αυγουστιάτης μόλις έχει δώσει στοιχεία του «χαρακτήρα» του.

Ο Αυγουστιάτης είναι ένα ερυθρό, εξαιρετικά σπάνιο σταφύλι, που καλλιεργείται στη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Αυγουστιάτης 2020, Κτήμα Μερκούρη

Ο Αυγουστιάτης είναι ένα ερυθρό, εξαιρετικά σπάνιο σταφύλι, που καλλιεργείται στη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Ηλείας το οινοποιεί και μας προτείνει ένα έντονο ερυθρό κρασί με αρώματα βύσσινου, αποξηραμένων βατόμουρων και δέρματος να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο στο ποτήρι. Στο στόμα, όγκος, οξύτητα και ευλύγιστες πολιτισμένες τανίνες. (Π.Γ.Ε. Ηλεία)

Το ονειρεμένο κτήμα, από πολλούς aficionados του κρασιού θεωρείται το «ωραιότερο μικρό κτήμα στην Ελλάδα». Είναι ένα στολίδι! Ένα απίστευτης ομορφιάς αγρόκτημα, με φόντο το Ιόνιο. Και βεβαίως, με ιστορία τουλάχιστον 150 χρόνων στην παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και παλαιοτέρα κορινθιακής σταφίδας. Με τη νέα γενιά της οικογένειας Κανελλόπουλου να συμμετέχει ενεργά στη διαχείρισή του, τα κρασιά του κτήματος ακολουθούν μια σταθερά ανοδική πορεία στην κλίμακα της ποιότητας.


Το Μέγα Σπήλαιο είναι εξαιρετικό πυκνό, στιβαρό και ώριμο. Το κρασί θα παλαιώνει υπέροχα, για πολύ καιρό ακόμη.

Στο ερυθρό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, η έκφραση της Μαυροδάφνης διαφοροποιείται από την παρουσία του σπάνιου ντόπιου σταφυλιού Μαύρο Καλαβρυτινό

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2016

Το 1999, η αχαϊκή οινοποιία Cavino ανέλαβε τον -αφρόντιστο- αμπελώνα της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. 20 ha στο οροπέδιο του Αγίου Νικολάου στην ορεινή Αιγιάλεια. Στα 800 μέτρα υψόμετρο, σε τοποθεσία με συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ο αμπελώνας ξαναστήθηκε, το Μετόχι-οινοποιείο αναπαλαιώθηκε και τα κρασιά του κυκλοφορούν φέροντας υπερήφανα την ονομασία Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

Στο ερυθρό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, η έκφραση της Μαυροδάφνης διαφοροποιείται από την παρουσία του σπάνιου ντόπιου σταφυλιού Μαύρο Καλαβρυτινό (40%). Έτσι απολαμβάνουμε ένα πορφυρό κρασί που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο. Εξαιρετικό πυκνό, στιβαρό και ώριμο, το κρασί θα παλαιώνει υπέροχα, για πολύ καιρό ακόμη. (Π.Γ.Ε. Αχαΐα)

 

Διαβάστε ακόμα: 9 γκανιάν Ροζέ για τα καλοκαιρινά μας μεσημέρια.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top