1-12781

Ο Arnaud Larher είναι και σοκολατιέ, πράγμα που σημαίνει ότι ποιεί και σοκολάτα, τουτέστιν δημιουργεί αβίαστα γλυκά με αυτό το υλικό.

Ήταν μια ζεστή αθηναϊκή μέρα, από εκείνες που καταλήγεις να ερωτεύεσαι το air condition. Κατηφορίζω στο Σύνταγμα με προορισμό το GB Corner της Μεγάλης Βρεταννίας. Πάω να γνωρίσω από κοντά έναν άνθρωπο που στην πατρίδα του γράφει τις δικές του ζουμερές ιστορίες, πασπαλισμένες με κρέμα, σαντιγί, σοκολάτα.

Ο λόγος για τον βραβευμένο ζαχαροπλάστη Arnaud Larher, ο οποίος πλέον συνεργάζεται με το εν λόγω ξενοδοχείο και το διπλανό King George. Ήταν μια σκέψη που απασχολούσε τους υπεύθυνους του ιστορικού ξενοδοχειακού διδύμου οι οποίοι, όπως τόνισαν, δεν επιθυμούσαν ένα ακόμα μεγάλο όνομα στη λίστα των συνεργασιών τους που, ναι μεν προσθέτει αναγνωρισιμότητα, αλλά την ίδια στιγμή τη μοιράζει και σε κάμποσα μέρη του πλανήτη. Όχι, μιλάμε για σχέση haute couture, σχέση πλαισιωμένη και κατά τι «αποκλειστική».

ARNAUD LARHER - Portrait couleur - Copyright Benoit Auvray

Ο Arnaud Larher δημιούργησε ένα sur mesure μενού από γλυκά και επιδόρπια.

Έτσι επιλέχθηκε ο Arnaud Larher, για να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του ένα sur mesure μενού από γλυκά και επιδόρπια σε ξενοδοχεία. Ο Larher είναι Βρετόνος και Κέλτης και πάνω από όλα τεχνίτης. «Αrtigano», όπως λένε οι Ιταλοί για τον εμπνευσμένο χειροτέχνη που ενσωματώνει στο γονίδιό του και άσβηστες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ίσως αυτό να υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο το γαστρονομικό του ποιον σε συνδυασμό με τα βραβεία του.

Ο Arnaud Larher είναι και σοκολατιέ, πράγμα που σημαίνει ότι ποιεί και σοκολάτα, τουτέστιν δημιουργεί αβίαστα γλυκά με αυτό το υλικό. Απόδειξη, οι σοκολατο-μπάρες που φέρουν το όνομά του και οι οποίες μαζί με τα τραγανά μακαρόν του θα διατίθενται στο GB Corner Concept Store από το φθινόπωρο.

Δοκιμάσαμε έναν ανάλαφρο Μπαμπά με Ρούμι, ένα ρευστό και ιδιοσυγκρασιακό Τιραμισού, μια χαρούμενη φρουτένια Τάρτα Χονολουλού σε ένα ρεσιτάλ παρουσίασης, όπου το κάθε γλυκό φάνταζε μικρό γλυπτό.

Στο μοναστηριακό τραπέζι δοκιμάσαμε τα γλυκά του που σαν εκθέματα είχαν κλειστεί σε τετράγωνες προθήκες. Ο Arnaud είναι φρέσκος στα ελληνικά δεδομένα, αλλά συγχρόνως είναι και ανοιχτός, γιατί ήδη ψάχνεται με τα δικά μας υλικά. Εκείνο που σταθερά τον απασχολεί είναι έτσι κι αλλιώς οι πρώτες ύλες και μάλιστα σε βαθμό υπερθετικό. Φαίνεται να τις αποκωδικοποιεί, να τις απομονώνει και, στη συνέχεια, να τις συνθέτει σε ένα σύνολο που από τη μια διασπάται από την άλλη ενοποιείται με λεπτότητα, για να συγκινήσει τις αισθήσεις και τους ουρανίσκους.

Tudor Hall Restaurant - Dusk View_Low Res

Ο βραβευμένος ζαχαροπλάστης Arnault Larher πλέον συνεργάζεται με τη Μεγάλη Βρεταννία και το διπλανό King George.

Δοκιμάσαμε έναν ανάλαφρο Μπαμπά με Ρούμι, ένα ρευστό και ιδιοσυγκρασιακό Τιραμισού, μια χαρούμενη φρουτένια Τάρτα Χονολουλού σε ένα ρεσιτάλ παρουσίασης, όπου το κάθε γλυκό φάνταζε μικρό γλυπτό. Μπορεί να ακούγομαι τσιμπημένα ποιητική, όμως δεν είμαι από εκείνους που τρελαίνονται για τα γλυκά, λίγο λόγω καταναγκασμών, περισσότερο λόγω γευστικών καλύκων. Όμως, εδώ η ψυχολογία και η βιολογία πατάνε φρένο.

Τα γλυκά του Larher είναι πέπλα: ελαφρά, συγκροτημένα, ισορροπημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό και είναι ο καρπός αυτής της συνισταμένης, αλλά και της προσπάθειας για μια γευστική διαφοροποίηση που φέρει την υπογραφή ενός ζαχαροπλάστη που το λέει η καρδιά του.

2_gb

Τα γλυκά του Larher είναι πέπλα: ελαφρά, συγκροτημένα, ισορροπημένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα 28 του εξελέγη από τον οδηγό Champerard ο «Καλύτερος Ζαχαροπλάστης της Χρονιάς». Επτά χρόνια αργότερα κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου εργάτη της Γαλλίας» (Meilleur Ouvrier de France), η οποία είναι η πιο σημαντική γαλλική διάκριση, ένας διαγωνισμός που λαμβάνει χώρα κάθε 3-4 χρόνια και χρονολογείται από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Αυτός λοιπόν ο εργάτης καταθέτει τις δημιουργίες του σε Μεγάλη Βρεταννία και King George. Επόμενο βήμα η δοκιμή και ένας γλυκός επίλογος. Θα μου επιτρέψετε τώρα να κόψω μια μπάρα Riviera, σοκολάτα γάλακτος ανακατεμένη με καραμέλα. Διά χειρός Arnaud Larher.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 ελληνικά ξηρά Gewürztraminer – Eπιλέγει η Μαρία Νέτσικα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top