Τα cocktails είναι «κατάσταση». Δεν τα πίνεις απλά, τα απολαμβάνεις γουλιά την γουλιά με παρέα. Αρκεί να είναι φτιαγμένα από φρέσκα υλικά και με χαλαρή έμπνευση δημιουργίας. Οι αισθήσεις μας οφείλουν να ξεσηκωθούν από την πρώτη ματιά πάνω στο ποτήρι που καταφθάνει στο τραπέζι.
Σερβίρονται με καλής ποιότητας πάγο για να μη νερώνουν και, φυσικά, στα κατάλληλα ποτήρια. Ένα λάθος ποτήρι μπορεί να αφαιρέσει αρκετή από την χαρά της απόλαυσης, ας μην το ξεχνάμε. Όμως τα διαχρονικά κοκτέιλ που σε βγάζουν ασπροπρόσωπο δεν χρειάζονται ούτε πολλά χρήματα, ούτε περιττές διακοσμήσεις, ούτε και κάποιο φοβερό ταλέντο στην παρασκευή τους.
Ένα καλό cocktail μπορεί να αποτελέσει την τέλεια περίληψη του καλοκαιριού. Με το πρώτο, σκάμε χαμόγελο. Έπειτα, πίνουμε ακόμα ένα αν θέλουμε για να έρθουμε σε duende, ιδανικά μαζί με καλούς φίλους. Και υπάρχει εύκολος τρόπος να φτιάξουμε μόνοι μας τα cocktails που θα κρατήσουν την παρέα ως αργά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.
Αν επισκεφθούμε ένα κατάστημα Lidl, θα διαπιστώσουμε ότι τα φρέσκα φρούτα του μανάβικου μας οδηγούν από μόνα τους σε κλασικές συνταγές όπως το ντάκιρι και το μπελίνι, που τον πρώτο λόγο έχει το άρωμα του καρπού.
Τα φρούτα δεν τα χρειαζόμαστε μόνο για να τα περιλάβουμε στα ποτά μας, στύβοντάς τα ή πολτοποιώντας τα, αλλά και για μικρές γαρνιτούρες, όπως επίσης και για συνοδευτικά: Ας αφήσουμε στην άκρη τα πολύ αλμυρά snack και ας τολμήσουμε να γευτούμε τα cocktails μας με φρέσκα, δροσερά φρούτα που θα απογειώσουν την εμπειρία και θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους, ομορφαίνοντας παράλληλα το όλο σκηνικό.
Τα ποτά και τα κρασιά από την ενημερωμένη κάβα των Lidl είναι οι ιδανικές βάσεις για αλκοολούχες δημιουργίες που θα γράψουν την δική τους ιστορία στην παρέα, για στιγμές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μια βραδιά στο αγαπημένο μας μπαρ στο νησί.
Δείτε τέσσερις ξεχωριστές, αλλά εύκολες συνταγές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Το πρώτο βήμα είναι η άγρα των συστατικών – θα τα βρείτε όλα στο κοντινότερο σας κατάστημα Lidl. Έπειτα, θα φροντίσετε για την παρασκευή και το σερβίρισμα. Την απόλαυση θα την υπογράψετε μαζί με τους φίλους που θα επιλέξετε για να μοιραστείτε αυτή την bartending στιγμή σας.
Οι συνταγές είναι προσαρμοσμένες ποσοτικά για τέσσερα άτομα. Κάντε τους υπολογισμούς σας διαιρώντας και πολλαπλασιάζοντας αν θέλετε να φτιάξετε ένα cocktail μόνο για εσάς ή για μια μεγαλύτερη παρέα.
Mango Bellini
Το περίφημο Bellini δημιουργήθηκε στο εμβληματικό Harry’s Bar στη Βενετία από τον Giuseppe Cipriani και η πρωτότυπη συνταγή του περιλαμβάνει ροδάκινο και prosecco. Σε αυτή την παραλλαγή με λικέρ μανταρίνι, ροζέ ημίγλυκο αφρώδη οίνο και φρέσκο μάνγκο, είναι μεθυστικό, ευκολόπιοτο και ξελογιαστικό.
Υλικά:
– Αφρώδης οίνος ροζέ ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ, παγωμένος.
– 1 μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους.
– 60 ml λικέρ μανταρίνι ΑΜΕΤΡΟ.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε 1 μάνγκο. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε 60 ml λικέρ και το μάνγκο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι σαμπάνιας flute, συμπληρώνουμε με παγωμένο αφρώδη οίνο ροζέ και σερβίρουμε αμέσως.
Melon Vodkatini
Απλό κι όμως υπέροχο. Οι λάτρεις της βότκας θα εκπλαγούν από τον απρόσμενα γευστικό γάμο της με το αρωματικό πεπόνι. Το φίνο χρώμα και κυρίως η λαχταριστή, βελούδινη υφή, κάνουν την διαφορά.
Υλικά:
– 1/6 φρέσκο πεπόνι κομμένο σε κυβάκια.
– 60 ml Korol vodka.
– 5 ml σιρόπι ζάχαρης. (Αγοράστε το σιρόπι έτοιμο ή φτιάξτε το σιγοβράζοντας ίση ποσότητα ζάχαρης σε νερό. Περιμένετε να κρυώσει εντελώς προτού το χρησιμοποιήσετε).
Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε το πεπόνι σε έξι ίσες φέτες και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε σε κύβους την μία φέτα πεπόνι (χωρίς την φλούδα) και πολτοποιούμε στην βάση ενός shaker. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά και χτυπάμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι Martini. Γαρνίρουμε με μια φέτα πεπόνι.
Grape aperitivo
Κομψό και αριστοκρατικό cocktail, με τα σταφύλια να το απογειώνουν. Πίνεται με κλειστά τα μάτια και αρέσει ακόμα και σε αυτούς που δεν προτιμούν το τζιν ως ποτό, γιατί το συγκεκριμένο London Dry Gin των Lidl ξεχωρίζει. Μένει να το επιβεβαιώσετε στην πράξη!
Υλικά:
– 7 ρώγες από λευκά σταφύλια.
– 45 ml Romanetti Bianco Aperitivo.
– 30 ml Hampstead London Dry Gin.
– 20 ml χυμός λεμονιού.
– 8 ml σιρόπι ζάχαρης. (Αγοράστε το σιρόπι έτοιμο ή φτιάξτε το σιγοβράζοντας ίση ποσότητα ζάχαρης σε νερό. Περιμένετε να κρυώσει εντελώς προτού το χρησιμοποιήσετε).
Σημείωση: Το Hampstead London Dry Gin έχει κερδίσει χρυσό βραβείο στα Gin Masters 2019, ξεπερνώντας πολύ ακριβότερους ανταγωνιστές του.
Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε τα σταφύλια στη βάση ενός σέικερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με πάγο. Σουρώνουμε (δύο φορές) και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με φρέσκο πάγο. Γαρνίρουμε με έλαια από μια φλούδα λεμονιού (πιέζοντας τη ανάμεσα στα δάκτυλα) και με 3-4 σταφύλια περασμένα σε stick.
Peach Daiquiri
Μια φρέσκια παραλλαγή του αγαπημένου όλων daiquiri, με το ροδάκινο να εντείνει την γεύση και τα αρώματα του ποτού. Όσο πιο γινωμένο είναι το ροδάκινο, τόσο πιο γλυκό θα είναι το αποτέλεσμα.
Υλικά:
– 60 ml ρούμι Liberté.
– 1 ροδάκινο ξεφλουδισμένο.
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό lime.
– 1 κουταλιά του γλυκού superfine ζάχαρη.
– 1 κούπα θρυμματισμένο πάγο.
Σημείωση: Το ρούμι Liberté, έχει κερδίσει 2 αργυρά βραβεία στα The Rum and Cachaça Masters του 2019 και στο International Spirits Challenge του 2019.
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και συνεχίζουμε την ανάδευση έως ότου τα συστατικά να αποκτήσουν υφή χιονιού. Σερβίρουμε αμέσως σε χαμηλή κούπας σαμπάνιας ή παρόμοιο ποτήρι όπως του μαρτίνι ή της μαργαρίτας. Πίνεται σε μεγάλες, παγωμένες γουλιές!
//Ευχαριστούμε το Bar «Hide & Seek», Λεωφόρος Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι και τον bartender Λυκούργο Χριστοθανόπουλο.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα καλύτερα κοκτέιλ έχουν έως 3 συστατικά.