Αν αφήσουμε τον κρόκο 8-10 ώρες θα γίνει μελάτος. Αν θέλουμε να γίνει σκληρός τον αφήνουμε τουλάχιστον 48 ώρες να «ψηθεί».

Η λογική του παστού κρόκου είναι ίδια όπως σε οποιοδήποτε άλλο παστό φαγητό. Το αλάτι και η ζάχαρη αφυδατώνουν το κρόκο, με αποτέλεσμα αυτός να σκληραίνει.

Αν τον αφήσουμε 8-10 ώρες ο κρόκος γίνεται μελάτος. Αν θέλουμε να γίνει σκληρός, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν τυρί επάνω σε μια μακαρονάδα, τον αφήνουμε τουλάχιστον 48 ώρες να «ψηθεί».

Υλικά:
15 αυγά
600 γρ. αλάτι ημίχονδρο
200 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βάζουμε τα 2/3 του μείγματος (αλάτι και ζάχαρη) και με ένα αυγό κάνουμε λακούβες. Στη συνέχεια σε κάθε λακούβα βάζουμε κι από έναν κρόνο και καλύπτουμε κάθε κρόκο με αλάτι. Όταν περάσει ο χρόνος που θέλουμε (ανάλογα αν επιθυμούμε ο κρόκος να είναι μελάτος ή σφιχτός) ξεπλένουμε προσεκτικά με κρύο νερό και τοποθετούμε τους κρόκους στο ψυγείο.

Για να ξέρετε: Τον κρόκο ψημένο σε αλάτι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και μακαρονάδες. Σερβίρεται τριμμένος, σε φέτες ή και ολόκληρος με λίγο λάδι.

Tip: Σερβίρουμε τον παστό κρόκο με κρασί Σαντορινιό Νυχτέρι.

//Ο Κλεομένης Ζουρνατζής είναι συνδημιουργός του εστιατορίου Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2, Αθήνα, τηλ.: 210 7235 005). cookoovaya.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια για γρήγορο lunch break για όσους δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top