Η εκπωμάτιση του Λευκού Ιππότη είναι υποσχόμενα στακάτη, το χρώμα εορταστικά λαμπερό, ο αφρισμός ικανοποιητικά ζωηρός.

Η αύξηση της ζήτησης για αφρώδεις οίνους αποτελεί μια παγκόσμια τάση της αγοράς του κρασιού, στην οποία εξαιρετική συμβολή αποτελεί ο νέος αφρώδης οίνος της Boutari Wineries,  The White KnightΛευκός Ιππότης Brut.  Ο νέος αυτός υπέρμαχος του ελληνικού αμπελώνα “έλασε στην γκιόστρα” (σύμφωνα με το ιπποτικό έθιμο)  της γεύσης λίγο πριν την εκπνοή του έτους φέρων το διφυές οικόσημο της παραδοσιακής μεθόδου της Καμπανίας και της παραδοσιακότερης ελληνικής ποικιλίας μοσχοφίλερο με ένδειξη ΠΟΠ Μαντίνεια. Αναμετρηθήκαμε μαζί του κατόπιν εορτών και είμαστε σίγουροι ότι οι τροβαδούροι των ουρανίσκων θα τραγουδήσουν δεόντως τις γευστικές αρετές και τα οινικά κατορθώματά του.

Βέβαια, την εποχή της Πριγκιπέσσας Ιζαμπώς, όταν στην Αρκαδία και την υπόλοιπη Πελοπόννησο κυκλοφορούσαν όντως ιππότες, λευκοί και άλλων πολλών χρωμάτων, ανάλογα με το εραλδικό τους οικόσημο, η παραδοσιακή μέθοδος αφρισμού των οίνων απείχε ακόμα αρκετούς αιώνες από το να επινοηθεί από τους μοναχούς της Καμπανίας. Ο αμπελώνας της ορεινής Αρκαδίας, αντίθετα, μετρούσε ήδη τις πρώτες χιλιετἰες της ζωής του, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αμπελουργία. Οπότε όταν σκεφτόμαστε τους τίτλους ευγενείας του Λευκού Ιππότη και του ελληνικού αφρώδους γενικότερα, δίκαιο είναι να αναδεικνύουμε και την τεχνογνωσία της μεθόδου αλλά και την επιλεγμένη ποικιλία και το ρίζωμά της στα χαρακτηριστικά και την παράδοση ενός τόπου.

Μύτη και στόμα  επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική συνύπαρξη φρουτωδών αρωμάτων και έντονης ξηρότητας, που κατατάσσουν τον Λευκό Ιππότη στα πραγματικά Bruts.

Χάρις στην επιτυχή εφαρμογή της παραδοσιακής μεθόδου, ο Λευκός Ιππότης αναδεικνύει τα πιο λαμπερά  χαρακτηριστικά του και τα ανεβάζει μέσα από τις ζωηρές φυσσαλίδες του.

Η Μαντίνεια ασφαλώς λογίζεται ως η κοιτίδα του Μοσχοφίλερου. Η δημοφιλής ελληνική ποικιλία που συνδυάζει την κομψή ξηρότητα με τα ευχάριστα αρώματα – το λέει άλλωστε το πρώτο συνθετικό «μόσχος» του ονόματός του – αποτελεί και εξαιρετικό σταφύλι για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Χάρις στην επιτυχή εφαρμογή της παραδοσιακής μεθόδου, ο Λευκός Ιππότης αναδεικνύει τα πιο λαμπερά  χαρακτηριστικά του και τα ανεβάζει μέσα από τις ζωηρές φυσσαλίδες του ως πνευματώδες επινίκιο στη γεύση, την όσφρηση και τη διἀθεσή σας.

Το μοσχοφίλερο αποτελεί εξαιρετικό σταφύλι και για την παραγωγή αφρώδους οίνου.

Ο Λευκός Ιππότης δημιουργείται από προσεκτικά διαλεγμένα σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας σε ιδιόκτητο ξηρικό αμπελώνα στην περιοχή ΠΟΠ της Μαντινείας. Ό,τι πρέπει για να εξασφαλίσει δηλαδή σταφύλι με πυκνά γευστικά χαρακτηριστικά.

Το ευχαριστηθήκαμε πολύ ως απεριτίφ αλλά σίγουρα θα αποτελέσει πολύ καλή βάση για κοκτέιλ και θα ταιριάξει με όλα τα εδέσματα που συνοδεύουν τα ξηρά αφρώδη.

O Λευκός Ιππότης δημιουργείται από προσεκτικά διαλεγμένα σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας στη Μαντινεία.

Φτἀνει όμως το γενεαλογικό δένδρο: ένας πραγματικός ιππότης, όσο ένδοξη καταγωγή και αν έχει, πρέπει ο ίδιος να αποδεικνύει την αξία του στην πράξη μέσα από τις δοκιμασίες και τα αναδραγαθήματά του. Στη δική μας δοκιμή, κέρδισε το τουρνουά. Η εκπωμάτιση είναι υποσχόμενα στακάτη, το χρώμα εορταστικά λαμπερό, ο αφρισμός ικανοποιητικά ζωηρός. Μύτη και στόμα διαδοχικά επιβεβαιώνουν τη χαρακτηριστική συνύπαρξη φρουτωδών αρωμάτων και έντονης ξηρότητας, που κατατάσσουν τον Λευκό Ιππότη στα πραγματικά Bruts.

Το ευχαριστηθήκαμε πολύ ως απεριτίφ, εκτιμώντας την καθαρή και ποιοτική του γεύση, μαζί με λίγα απλά αλμυρά ορεκτικά. Σίγουρα αποτελεί πολύ καλή βάση για κοκτέιλ και θα ταιριάξει με όλα τα εδέσματα που παραδοσιακά συνοδεύουν τα ξηρά αφρώδη: οστρακοειδή (τα κλασικά στρείδια ιδίως), αυγοτάραχο, επίσης με σούσι και σασίμι. Υποσχεθήκαμε όμως στον εαυτό μας ότι θα επιστρέψουμε για να το δοκιμάσουμε και με ελληνικές γεύσεις – γιατί όχι με μια μελιτζάνα με φέτα Αρκαδίας; Τι είναι άλλωστε ένας ιππότης, αν όχι τόλμη και γενναιότητα;

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε στο Albion τη γευστική λάμψη της ορυκτότητας στο «Λευκό Γράμμα» Μπουτάρη. 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top