Κτήμα Μερκούρη 2010, €13

Ο μοναδικός Έλληνας Master of Wine επιλέγει τα κορυφαία "οικονομικά" κρασιά!

 
«Το 15% του κρασιού είναι Μαυροδάφνη. Το υπόλοιπο είναι Refosco, μια σπάνια ποικιλία της Ιταλίας που όμως καλλιεργείται στο Κτήμα Μερκούρη για πάνω από έναν αιώνα, με τους γείτονες να την αποκαλούν Μερκουρέικο!»

«Το 15% του κρασιού είναι Μαυροδάφνη. Το υπόλοιπο είναι Refosco, μια σπάνια ποικιλία της Ιταλίας που όμως καλλιεργείται στο Κτήμα Μερκούρη για πάνω από έναν αιώνα, με τους γείτονες να την αποκαλούν Μερκουρέικο!»

Να ζητήσουμε από τον σομελιέ «το κρασάκι της Μελίνας» για να ξεμπερδεύουμε;
Το Κτήμα Μερκούρη, ένα από τα πιο όμορφα κτήματα της Ελλάδας, δεν έχει καμία σχέση με την θεά Μελίνα, αν και το κοινό σημείο τους είναι η ανείπωτη γοητεία. Επειδή όμως στο Κτήμα Μερκούρη παράγουν και άλλα ερυθρά κρασιά, ζητήστε το «Κτήμα Μερκούρη Ερυθρό από το Κτήμα Μερκούρη». Αν σας φέρουν οτιδήποτε άλλο, δείξτε κατανόηση. Ό,τι και να πιείτε από το Κτήμα Μερκούρη είναι εξαιρετικό.

Από τιμή έχει τη γνωστή σχέση του «τι μέρος του αστακού βρίσκεται στον λογαριασμό»;
Το Κτήμα Μερκούρη μπορεί να γίνει δικό σας για €13, που στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον γουρλίδικο μας κάνει παρά κακότυχο. Σας μένουν και από το 20ευρω ρέστα αρκετά για τρία δίπιττα με γύρο –δυο για εσάς και ένα για την καλή σας. Μην μου σουφρώνετε την μυτούλα και μην μου κουνάτε τα αυτιά. Το πάντρεμα είναι καταπληκτικό.

Μα άκουσα ότι έχει μέσα Μαυροδάφνη και δεν θέλω γλυκό κρασί.
Κλασικό λάθος για το κρασί αυτό. Η Μαυροδάφνη είναι μια ποικιλία κρασιού που ναι μεν έγινε γνωστή από τα γλυκά της κρασιά, αλλά μπορεί και να οινοποιηθεί ως ξηρό κρασί, με καταπληκτικά μάλιστα αποτελέσματα. Όμως, μόνο το 15% του κρασιού είναι Μαυροδάφνη. Το υπόλοιπο είναι Refosco, μια σπάνια ποικιλία της Ιταλίας που όμως καλλιεργείται στο Κτήμα Μερκούρη για πάνω από έναν αιώνα, με τους γείτονες να την αποκαλούν Μερκουρέικο!

«Δοκιμάστε το. Αν δεν σας αρέσει, then it is you. Not it».

Τι σου έκανε κλικ σε αυτό;
Το Κτήμα Μερκούρη είναι το απόλυτο παράδειγμα ενός κρασιού με συνέπεια στον χρόνο, με πολυπλοκότητα, βελούδινη αίσθηση αλλά συνάμα χαμηλούς τόνους και αριστοκρατία, που απλώς αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το παράγουν. Δοκιμάστε το. Αν δεν σας αρέσει, then it is you. Not it.

Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW: «Ό,τι πεις από αυτό το κρασί, λευκό, ροζέ ή ερυθρό, ξεχωρίζει για την πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής»

Αν ρωτήσω και κάποιον που κάνει από το ίδιο μήπως σε βγάλει οφσάιντ;
Να σας πω. Στην περίπτωση του Κτήματος Μερκούρη, δεν υπάρχει κάποιος που να κάνει από το ίδιο. Είναι μια περίπτωση μοναδική και συνεπώς κάθε προσπάθεια σύγκρισης αφαιρεί από την μαγεία του κρασιού. Αν και το συγκεκριμένο έχει αρκετή από αυτήν…

Παίζει να πιω ένα ποτηράκι παραπάνω;
Το Κτήμα Μερκούρη έχει 13 % αλκοόλ, που σημαίνει πως μια φιάλη έχει περίπου 100 ml καθαρής αλκοόλης. Με το δεδομένο ότι πρέπει να πίνουμε το πολύ 40 ml καθαρής αλκοόλης την ημέρα για εμάς και 10 ml λιγότερα για τις κυρίες μας, μια φιάλη θα πρέπει ιδανικά να είναι η αλκοολούχα παρέα μας για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Αλλιώς έχετε κίνδυνο να μην έχετε αλκοολούχα παρέα, αλλά να είστε αλκοολική παρέα.

 

*Το Κτήμα Μερκούρη κοστίζει €13, και όχι λιγότερα από €10 όπως μας έχει συνηθίσει η στήλη. Όμως τα αξίζει!

 

//O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα top 5 καλοκαιρινά Sauvignon Blanc

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro