Η σοκολάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μερικές από τις μεγαλύτερες γευστικές αμαρτίες που μπορεί να σκαρώσει ο ανθρώπινος νους.

Η σοκολάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μερικές από τις μεγαλύτερες γευστικές αμαρτίες που μπορεί να σκαρώσει ο ανθρώπινος νους.

Θα μιλήσουμε πολλές φορές σ’ αυτήν εδώ τη στήλη για τη σοκολάτα. Και όχι τυχαία. Δεν είναι μόνον ότι τη λατρεύω. Ούτε ότι θεωρείται το νούμερο ένα comfort food σε όλον τον πλανήτη. Και ούτε (μόνο) ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μερικές από τις μεγαλύτερες γευστικές αμαρτίες που μπορεί να σκαρώσει ο ανθρώπινος νους. Πάνω απ’ όλα βάζω τη διεγερτική της ικανότητα.

Ναι, με τη σοκολάτα «την ακούς». Σε χτυπάει στον εγκέφαλο – με την καλή έννοια, πάντα. Έχει την δυνατότητα να σε καλμάρει, αν είσαι εκνευρισμένος, ή να σε «τσιτώσει», αν είσαι πεσμένος. Κι αν μάλιστα σε πετύχει σε φάση που κάνεις… άτακτες σκέψεις, τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για τους Αζτέκους, κάποιους αιώνες πίσω, η σοκολάτα θεωρούνταν το πιο ισχυρό αφροδισιακό!

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, η αφορμή μου είναι άλλη: ο εκρηκτικός συνδυασμός της σοκολάτας με τη Μαυροδάφνη! Ναι, αναφέρομαι στη Μαυροδάφνη που πολλοί (δυστυχώς) περιφρονούν, γιατί τη θεωρούν κρασί των καρναβαλιών ή των παππούδων, αγνοώντας τόσο την απίστευτη ιστορία που αυτό το μεγάλο γλυκό κρασί κουβαλάει όσο και την απαράμιλλη αρωματική και γευστική του πολυπλοκότητα.

1

Όταν η πίκρα της σοκολάτας «τρακάρει» πάνω στα αρώματα σταφίδας, γλυκών του κουταλιού, καπνού πίπας και τόσων άλλων θησαυρών που κρύβει μία μόλις γουλιά Μαυροδάφνη, τότε συντελείται η πιο κολασμένη έκρηξη γεύσεων στο στόμα.

Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να την πιούν μαζί με ένα επιδόρπιο με βάση μια καλή μαύρη σοκολάτα. Γιατί εκεί οι αισθήσεις ηλεκτρίζονται και απογειώνονται. Όταν η οικεία, απολαυστική πίκρα της σοκολάτας «τρακάρει» πάνω στα γλυκά, υπερώριμα αρώματα σταφίδας, γλυκών του κουταλιού, καπνού πίπας και τόσων άλλων θησαυρών που κρύβει μία μόλις γουλιά Μαυροδάφνη. Τότε συντελείται η πιο απρόσμενη, η πιο κολασμένη έκρηξη γεύσεων στο στόμα. Και όλα αλλάζουν μονομιάς…

Είναι ένας συνδυασμός που λατρεύω. Και τον δοκιμάζω συχνά και σε πολλές παραλλαγές. Τις προάλλες, όμως, μου ήρθε μια έμπνευση. Είχε ζέστη – αυτό το σπάνιο φαινόμενο της φετινής άνοιξης – και είχα όρεξη για παγωτό. Για μένα παγωτό σημαίνει σχεδόν αποκλειστικά σοκολάτα, ήθελα όμως να το ταιριάξω με Μαυροδάφνη. Στην αρχή είπα να φτιάξω ένα σιρόπι (reduction το λέμε εμείς στο χωριό μου) από Μαυροδάφνη και να το περιχύσω πάνω από το παγωτό. Μετά, όμως, σκέφτηκα «και δεν φτιάχνω κατευθείαν το παγωτό όπως το θέλω εγώ;» Και αυτό έκανα!

Ήταν πραγματικά ακριβώς όπως το είχα φανταστεί. Σαν να είχες ρίξει ένα λαχταριστό σιρόπι πικάντικων φρούτων πάνω στο παγωτό, με το αλκοόλ να «σιγοντάρει», δίνοντας ακόμα μία διάσταση που το έκανε απλώς μαγικό!

Μη φανταστείτε γάλατα, ζάχαρες, παγωτομηχανές κ.λπ. Απλώς πήρα μερικά μπουκάλια Μαυροδάφνη Grande Reserve της Achaia Clauss από τη συλλογή μου, μπήκα στο αυτοκίνητο και έφυγα σφαίρα για το Κορωπί. Γιατί εκεί; Μα επειδή εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Kayak, η οποία για μένα αποτελεί συνώνυμο του απολαυστικού, πραγματικά γευστικού παγωτού.

Εντάξει, πήρα τηλέφωνο πρώτα και συνεννοήθηκα, δεν έσκασα μύτη έτσι μπροστά τους. Άλλωστε, με την οικογένεια Σταυρίδη πάμε πίσω πολλά χρόνια, με μία σχέση σχεδόν οικογενειακή, ουσιαστικά από τότε που ξεκίνησε η εταιρεία. Και ακριβώς επειδή υπάρχει τέτοιος δεσμός, με «αμόλησαν» ελεύθερο μέσα στο εργαστήριο, με συνοδό-μέντορα και επιστάτη τον Γιάννη, τον «Mr. Ice Cream Man» της εταιρείας.

Επειδή οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής στον χώρο παρασκευής της Kayak θυμίζουν τουλάχιστον χειρουργείο, με υποχρέωσαν να φορέσω ειδική ποδιά και σκουφάκι (ειδικά με το τελευταίο δεν μπορώ να φανταστώ τι φοβήθηκαν, ομολογώ πάντως ότι κολακεύτηκα και συγκινήθηκα και μόνο που το σκέφτηκαν) και αμέσως μετά ξεκινήσαμε τις αλχημείες.

Διαβάστε ακόμα: Umami Tales – Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της 5ης γεύσης στο κέντρο της Αθήνας.

Choco1

Ηθικό δίδαγμα: η (καλή και μαύρη/bitter) σοκολάτα και η Μαυροδάφνη είναι ένας συνδυασμός που «σκοτώνει»!

Παίξαμε με την κρέμα και το γάλα (όλα φρέσκα), προσθαφαιρέσαμε σοκολάτα (μαύρη βελγική) σε πλάκα και σε κομματάκια και, αφού το σοκολατένιο μέρος μας ικανοποίησε, ήρθε η ώρα της Μαυροδάφνης. Εκεί, δεν κάναμε οικονομίες – γιατί να κάνουμε, άλλωστε; Φροντίσαμε ώστε η δόση να είναι γενναία, για να αναδεικνύει τη γεύση και τη μεταξένια υφή της σοκολάτας, αλλά και να αναδεικνύεται από αυτή. Τα πειράματα ήταν πολλά και αλλεπάλληλα, αλλά δεν παραπονιόμουν, γιατί δοκίμαζα συνεχώς – quality control, πώς θα γίνει δηλαδή; – καθόλη τη διάρκεια.

Ε, κι όταν τελειώσαμε τη «δουλειά», ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και πασαλειμμένοι όπως – κάποιοι από εμάς – ήμασταν, πήραμε κουτάλια και… ορμήσαμε. Και πρέπει να σας πω ότι ήταν πραγματικά ακριβώς όπως το είχα φανταστεί. Σαν να είχες ρίξει ένα λαχταριστό σιρόπι πικάντικων φρούτων πάνω στο παγωτό και να το είχες ανακατέψει τέλεια, ώστε να πάει παντού. Κι όλα αυτά, με το αλκοόλ να «σιγοντάρει», δίνοντας ακόμα μία διάσταση που το έκανε απλώς μαγικό!

Tο να εξάγει μια ελληνική εταιρεία, όπως η Kayak, παγωτό στο Ντουμπάι, στη Γερμανία και στην Ισπανία, ε, δεν το λες και μικρό πράγμα…

Ηθικό δίδαγμα: η (καλή και μαύρη/bitter) σοκολάτα και η Μαυροδάφνη είναι ένας συνδυασμός που «σκοτώνει»! Στο ψύχος μπορούμε να τον εφαρμόσουμε με ένα χειμωνιάτικο (ενδεχομένως και ζεστό) σοκολατένιο επιδόρπιο. Το καλοκαίρι όμως, το παγωτό είναι μονόδρομος. Και είναι απόλαυση!

Γιατί πήγα στην Kayak; Όχι μόνο επειδή είναι φίλοι μου και με άφησαν ελεύθερο, ρισκάροντας τον αφανισμό των αποθεμάτων τους σε σοκολάτα, αλλά και σε όλα τα λαχταριστά παγωτά που υπήρχαν γύρω μου (αν και, με μεγάλη προσπάθεια, επέδειξα αυτοέλεγχο). Τη διάλεξα επειδή είναι πραγματικά μια εταιρεία πρότυπο, γι’ αυτό άλλωστε και οι βραβεύσεις και διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων δεν έχουν σταματημό.

Choco7

Θα προμηθευτείτε ένα tub παγωτό βελγική σοκολάτα της Kayak, καθώς και ένα μπουκάλι Μαυροδάφνη, με το οποίο θα φτιάξετε reduction, σιγοβράζοντάς το κρασί σε βαθύ τηγάνι πάνω από χαμηλή φωτιά, έχοντας προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ένα στικ κανέλας και ένα στικ βανίλιας.

Αυτό που με ενθουσιάζει με αυτήν την εταιρεία είναι ότι, ναι μεν είναι οικογενειακή επιχείρηση και στημένη με τις αρχές και τα πιστεύω μιας εξαιρετικής οικογένειας, στην πράξη όμως είναι μια εταιρεία με πρωτοπόρο πνεύμα και απίστευτη φαντασία, η οποία τό ‘χει βάλει σκοπό να μη σταματάει να ξαφνιάζει τις αισθήσεις μας – να μιλήσω για γεύσεις που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς; Τσουρέκι, μαστίχα-ροζ πιπέρι, lemongrass, σοκολάτα καγιέν, λεμόνι-βασιλικός, μέχρι και παρμεζάνα! Α, και να πω και κάτι τελευταίο: το να εξάγει μια ελληνική εταιρεία παγωτό στο Ντουμπάι, στη Γερμανία και στην Ισπανία, ε, δεν το λες και μικρό πράγμα…

Τελοσπάντων, ξέρω ότι αναρωτιέστε αν μπορεί ο καθένας να ζήσει αυτήν την όμορφη εμπειρία στο παρασκευαστήριο της Kayak, όπως την έζησα εγώ. Χωρίς να θέλω να το παίξω κάπως, θα είμαι ωμά ειλικρινής: Όχι. Μπορείτε, όμως, να κάνετε το αμέσως καλύτερο. Ποιο είναι αυτό; Να φτιάξετε το δικό σας παγωτό σοκολάτα-Μαυροδάφνη!

Θα προμηθευτείτε ένα tub παγωτό βελγική σοκολάτα της Kayak, καθώς και ένα μπουκάλι Μαυροδάφνη, με το οποίο θα φτιάξετε reduction (συμπύκνωμα), σιγοβράζοντάς το κρασί σε βαθύ τηγάνι πάνω από χαμηλή φωτιά, έχοντας προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη (βοηθάει στην καλύτερη συμπύκνωση), ένα στικ κανέλας και ένα στικ βανίλιας. Όταν συμπυκνωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, θα αφαιρέσετε τα δύο στικ, θα το αφήσετε να κρυώσει και θα το περιχύσετε πάνω από το παγωτό που θα έχετε σερβίρει.

Δεν μπορείτε να με ακούσετε, αλλά οι ήχοι που κάνω αυτήν τη στιγμή είναι από τα δάχτυλά μου που γλείφω!

 

Διαβάστε ακόμα: Ο οινοποιός Χρήστος Αϊβαλής μιλάει για τις γυναίκες και τις ομοιότητές τους με το κρασί!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top