«Πάχυνες». Αυτό ήταν το περιεχόμενο του λιτού sms που έλαβα τις προάλλες από την ξαδέρφη μου. Το χρυσό μου, από τότε που ανακάλυψε το twitter, την έχει δει «ατακαδόρισσα» και προσπαθεί να περιορίζει κάθε γραπτή της επικοινωνία στους 140 χαρακτήρες. Εγώ, από την άλλη, αισθανόμουν πιο «λαρτζ», οπότε της απάντησα πιο περιφραστικά: «Τον κακό σου τον καιρό»!
Αμέσως την έπιασαν οι τύψεις, μήπως με στενοχώρησε, και σήκωσε το τηλέφωνο και με πήρε. «Μωρέ δεν ήθελα να σε στενοχωρήσω, αλλά να, βλέπω τις φωτογραφίες σου στα social media – και τις δικές σου και από τα φαγοπότια που ανεβάζεις – και φοβάμαι ότι τα έχεις πάρει τα κιλάκια σου…»
Μου γύρισε το μάτι ανάποδα! Ακούς θράσος η φώκια (που τι μου φταίει, στο κάτω-κάτω, το συμπαθέστατο θηλαστικό της θάλασσας). Και συνέχισε: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πας σε διαιτολόγο»!
Ποιος ήρθε; Άκουσα καλά; Είπε τη λέξη που αρχίζει από «Δ» στον Διαφθορέα; Πάνω, όμως. που πήγα να τη στολίσω στα γαλλικά, βρήκε τον τρόπο να μου γλυκάνει το χάπι: «Άκου, μου είπαν για μια διαιτολόγο που, εκτός από ταλαντούχα και αποτελεσματική, είναι και νέα και όμορφη. Να σου δώσω τα στοιχεία της να κλείσεις ραντεβού;». Πίστεψε ότι βρήκε το ευαίσθητο σημείο μου και θα πέσω στην παγίδα της. Αμ δε, όμως, ο παλιός δε μασάει… «Θα πάω», της απάντησα. «Όχι επειδή μου το λες, ούτε επειδή το έχω ανάγκη, αλλά για να πάρω πληροφορίες για τους αναγνώστες μου που σίγουρα, μετά τις κραιπάλες των εορτών, θα χρειαστούν τα φώτα της.
Τό ‘πα και τό ‘κανα. Πήρα τα στοιχεία της Διαιτολόγου Αλεξάνδρας Δαμβουνέλη και βρεθήκαμε. Στην αρχή σε ένα εστιατόριο, για να μιλήσουμε για τις διατροφικές μου συνήθειες, μετά στο γραφείο της στην Κηφισιά, και στο τέλος σε ένα γήπεδο στην εξοχή, για να μου δείξει πώς συνδυάζει διατροφή και γυμναστική. Δεν μπορώ να πω, όταν οι συμβουλές προέρχονται από έναν άνθρωπο νέο, σωστά καταρτισμένο και επικοινωνιακό, σίγουρα πιάνουν τόπο, παρά τις αντιρρήσεις και την αντίσταση κάποιου σαν κι εμένα.
Όπου κι αν βρεθήκαμε, είχε σωστά πράγματα να μου πει. Σε ό,τι κι αν την ρώτησα, μου απάντησε τέλεια. Ακολουθεί ένα «ποτ-πουρί» από την κουβέντα μας. Για το αποτέλεσμα, μην είστε ανυπόμονοι, δώστε λίγο χρόνο στον Διαφθορέα και μπορεί να σας καταπλήξει…
– Μπορεί κάποιος να αδυνατίζει (ή τουλάχιστον να μην παχαίνει) χωρίς να στερείται το φαγητό;
Δεν υπάρχει λόγος να στερεί κάποιος στον εαυτό του φαγητά που αγαπάει όταν προσπαθεί να χάσει βάρος. Εξάλλου, κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, απλώς εντάσσεται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αυτό που βοηθάει μακροπρόθεσμα είναι να μάθει κάποιος, υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, ποιες μερίδες φαγητού καλύπτουν τις ανάγκες του, πόσο συχνά μπορεί να καταναλώνει κάποιες τροφές, πώς μπορεί να συμπεριφερθεί σε γεύμα εκτός σπιτιού, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ζωής.
Για όποιον θέλει ένα σώμα με το οποίο θα νιώθει καλά, αλλά αντιπαθεί τις στερητικές δίαιτες, την επανάληψη και τη ρουτίνα στο φαγητό, η απάντηση δεν βρίσκεται σε ελιξίρια και μαγικά τρόφιμα, αλλά σε πιο απλές λύσεις, όπως τα ισορροπημένα γεύματα, στην ποικιλία της διατροφής και στην τακτική άσκηση. Επιπλέον, σε μικρά καθημερινά μυστικά, που θα κάνουν τη μαγειρική πιο ελαφριά, χωρίς όμως να στερείται νοστιμιάς, καθώς και στην αποφυγή κάποιων διατροφικών παγίδων που μας προσθέτουν κιλά.
– Υπάρχουν τρόποι (ή και μυστικά) να κάνουμε το φαγητό μιας προσεκτικής διατροφής πιο νόστιμο, έτσι ώστε να… κατεβαίνει πιο εύκολα;
Πολλοί! Εγώ προτείνω, μεταξύ άλλων:
• Για να δώσουμε στο φαγητό μας πλούσια γεύση, χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και μυρωδικά, τα οποία μας χαρίζουν παράλληλα και θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κουρκουμά, κάρι, δυόσμο, μαϊντανό, δενδρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός κ.τ.λ., θα απογειώσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία του γεύματός μας! Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, το σκόρδο, το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και, φυσικά, το λεμόνι. Ειδικά το σκόρδο και το κρεμμύδι, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε μεγάλα κομμάτια ή ροδέλες στα φαγητά μας, προκειμένου να νοστιμίσουν το φαγητό, και στη συνέχεια -αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε- να τα αφαιρέσουμε.
• Προσθέτουμε πολύχρωμα λαχανικά, όπως πιπεριές στο κοτόπουλο ή στο ψάρι που μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στα ψητά ή κομματάκια τυριού χαμηλών λιπαρών σε μαγειρεμένα λαχανικά! Τα διαιτητικά αυτά φαγητά αποκτούν εύκολα γεύση, χρώμα και άρωμα!
• Ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψουμε τα φαγητά μας είναι να προσθέσουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο αφενός δεν αλλοιώνονται τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου, αφετέρου η γεύση του φαγητού θα γίνει πιο ελαφριά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμο.
• To ξύδι με φρούτα, το μηλόξιδο ή το μπαλσάμικο έχει πολύ λίγες θερμίδες –μόλις 14 θερμίδες σε μια κουταλιά- και προσθέτει εξαιρετική γεύση στα πιάτα. Μπορούμε να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας, αλλά και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, για να ισορροπήσει όλα τα συστατικά του πιάτου.
• Όταν θέλουμε να σερβίρουμε κρέας, ψάρια ή ζυμαρικά με σάλτσα, προτιμάμε μια σος με βάση τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά, το πέστο, το κρασί ή το ξίδι, αντί για κάποια άσπρη κρεμώδη σάλτσα.
• Aν θέλουμε να δώσουμε περισσότερη γεύση στα ψητά κρέατα που φτιάχνουμε, μια πολύ καλή ιδέα, τόσο από πλευράς νοστιμιάς όσο και από πλευράς υγείας, είναι το δενδρολίβανο. Tο δενδρολίβανο είναι αντιοξειδωτικό και η προσθήκη του στα κρέατα μας προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα. Aν θέλουμε να νοστιμίσουμε τα ψητά μας με λεμόνι, το προσθέτουμε αφού είναι έτοιμα, καθώς η πολύτιμη βιταμίνη C που θα μας δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.
• Οι κονσέρβες ντομάτας, επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε γεύση στα φαγητά μας. Αν μαγειρεύουμε όσπρια ή δημητριακά, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, οι φακές κ.τ.λ., χρησιμοποιούμε τη ντομάτα ως μέρος του νερού που χρειάζονται για να βράσουν. Οι τροφές θα απορροφήσουν τους χυμούς της και το φαγητό μας θα γίνει πιο νόστιμο.
– Το αλκοόλ παχαίνει; Πώς και γιατί; Πώς και πόσο μπορούμε να πίνουμε ιδανικά; Υπάρχουν κάποια ποτά που παχαίνουν περισσότερο από άλλα;
Το αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή και όχι μόνο. Μπορεί, ωστόσο, εύκολα να χαλάσει μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αν δεν υπάρχει μέτρια κατανάλωσή του, καθώς το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες. Ας σκεφτούμε μόνο ότι το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά από το λίπος σε θερμίδες, αφού περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, συγκριτικά με το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Το ποτό μπορεί να συνυπάρξει με μια δίαιτα απώλειας βάρους, αρκεί η κατανάλωση του αλκοόλ να γίνεται με μέτρο! Γενικά, για άτομα εντός του φυσιολογικού σωματικού βάρους, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες. Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 1 κουτάκι μπίρα 330 ml ή με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκυ, βότκα, ούζο, ρούμι, τεκίλα κ.ά.) ή 1 ποτήρι κρασί περίπου 120 ml. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα ποτά, τόσες περισσότερες είναι οι θερμίδες που αποδίδουν.
Διαβάστε ακόμα: Άnama – Το γλυκό κρασί που ανάβει φωτιές στον Διαφθορέα.
Τα καλύτερα ποτά για όσους κάνουν δίαιτα είναι τα εξής:
• Κρασί: Μια μερίδα (120 ml) λευκό ή κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 100 θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια το ποτήρι λευκό κρασί και 5 γραμμάρια το ποτήρι κόκκινο κρασί.
• Καθαρό ποτό: Είτε με πάγο είτε με νερό είτε σκέτο, μια μερίδα βότκα, ρούμι, ουίσκι ή τζίν έχει περίπου 100 θερμίδες και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες.
• Αναμειγμένα ποτά: Μόνο όσα περιέχουν σόδα, τόνικ, αναψυκτικά τύπου light ή νερό. Τα αναμειγμένα ποτά είναι καλύτερα γευστικά από τα σκέτα και διαρκούν περισσότερο. Να γνωρίζουμε ότι ένα αναψυκτικό ή κάποιος χυμός μπορεί να προσθέσει άλλες 100 θερμίδες και αρκετή ζάχαρη σε κάθε ποτό.
• Μπίρα: Μια μπίρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες.
• Κοκτέιλ με χυμό λαχανικών: Ένα Bloody Mary (βότκα με χυμό ντομάτας και μπαχαρικά) περιέχει μόνο 140 θερμίδες σε σχέση με τις 240 θερμίδες που περιέχει μια βότκα με χυμό πορτοκάλι.
– Πώς μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική και τι είδους γυμναστική είναι η καλύτερη (για αδυνάτισμα, όχι γράμμωση ή «τουμπάνιασμα»);
Tο σωματικό μας βάρος εξαρτάται από το ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε με την τροφή και τις θερμίδες που «καίει» το σώμα μας, λόγω του βασικού του μεταβολισμού και της άσκησης.
Έτσι, όσο αυξάνεται η άσκηση στη ζωή μας τόσο αυξάνουμε και την ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας, βοηθώντας τον εαυτό μας έτσι να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά μας κιλά μαζί πάντα με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας, από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και ο βασικός μας μεταβολισμός. Αν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά, ο συνδυασμός αερόβιας και άσκησης ενδυνάμωσης είναι ιδανικός.
Το τρέξιμο, η ποδηλασία και ο χορός είναι όλα καλά παραδείγματα αερόβιας γυμναστικής. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, από την άλλη πλευρά, είναι ασκήσεις που επικεντρώνονται σε διάφορες μυϊκές ομάδες κάθε φορά, είτε με τη βοήθεια βαρών είτε χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος. Επίσης, μπορούν να βασίζονται στην αντίσταση, χρησιμοποιώντας όργανα όπως λάστιχα γυμναστικής. Αυτό το είδος γυμναστικής, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, είναι ζωτικής σημασίας.
Βέβαια, το είδος της άσκησης που ενδείκνυται να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος εξαρτάται τόσο από τις προσωπικές του προτιμήσεις όσο και από την κατάσταση της υγείας του ή το βάρος του. Αν το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου είναι αρκετά αυξημένο, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει με ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση.
Αυτά μου είπε η ειδικός. Αυτά είναι τα γενικά, δηλαδή. Οι λεπτομέρειες του προσωπικού μου προγράμματος δεν είναι δημοσιεύσιμες, καλύπτονται από απόρρητο, ως προσωπικά δεδομένα και τα τοιαύτα. Αν, πάντως, κάνατε κι εσείς ατασθαλίες μέσα στις γιορτές, αξίζει να απευθυνθείτε στην Αλεξάνδρα, γιατί ξέρει τι λέει (και τι κάνει). Λεπτομέρειες και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε μέσω της σελίδας της στο Facebook που λέγεται «Διατροφή & Fitness» και βρίσκεται εδώ.
Διαβάστε ακόμα: Σαφάρι στην Αθήνα – Τα μυστικά του ιδανικού espresso.