Ακόμα και οι κλασικές φιάλες του Μέγα Οίνου μοιάζουν μεγαλύτερες χάρη στο pedigree του κρασιού αυτού. (Φωτό: Andro.gr).

Το «μεγάλο» κρασί του Κτήματος Σκούρα, ο Μέγας Οίνος, έρχεται σε μεγάλες σπάνιες φιάλες για μεγάλες απολαύσεις, φέτος τις γιορτές! Μιας και τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που ανοίγουμε τα σπίτια μας και μαζευόμαστε με φίλους και αγαπημένους, είναι δεδομένο πως μια φιάλη κρασί δε θα φτάσει.

Για το λόγο αυτό η πρόταση του Κτήματος Σκούρα είναι να προτιμήσουμε φιάλες Magnum (1,5 λίτρα, μία φιάλη που ισούται με δύο), Jeroboam (3 λίτρα, αντιστοιχεί σε 4 φιάλες), Methuselah (6 λίτρα, για μεγάλα πάρτι και καλέσματα με 30 άτομα), Salmanazar (9 λίτρα, για να εντυπωσιάσετε από την πρώτη στιγμή και να μη σας απασχολήσει λεπτό αν θα φτάσει το κρασί).

Πριν σας εξηγήσω τους λόγους που αξίζει να επενδύσετε σε μια τέτοια σπάνια φιάλη Μέγα Οίνου ας πούμε δυο λόγια για το ζουμί, δηλαδή το κρασί. Οι ομοιότητες του  Merlot με το Αγιωργίτικο είναι γνωστές: πλούσιο, δαμασκηνένιο φρούτο και κεράσι, νότες σοκολάτας και στιβαρές αλλά βελούδινες τανίνες. Με αυτό στο μυαλό και την ιδέα να δημιουργήσει ένα Μπορντολέζικο χαρμάνι με άρωμα Νεμέας, ο Γιώργος Σκούρας εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Μέγα Οίνου, το 1986.

Με όραμα να δημιουργήσει ένα Μπορντολέζικο χαρμάνι με άρωμα Νεμέας, ο Γιώργος Σκούρας εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Μέγα Οίνου, το 1986.

Η οικογένεια Σκούρα μας λέει «εις υγείαν».

Το κρασί ανήκει σταθερά στα πιο αγαπημένα κρασιά των winelovers και όσοι είχαν την εμπειρία να δοκιμάσουν παλιές χρονιές ξέρουν πως το κρασί αυτό παλαιώνει και εξελίσσεται υπέροχα. Να σας θυμίσω εδώ ότι στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας είχα δοκιμάσει έναν Μέγα Οίνο του 2002, από magnum φιάλη (υπέροχο). Αυτό το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η φιάλη τόσο λιγότερο είναι το οξυγόνο στη φιάλη, αναλογικά με το κρασί.

Με αυτό εννοώ πως κάθε μια από τις παραπάνω φιάλες έχει το ίδιο διάκενο (ullage είναι ο αγγλικός όρος) αλλά το κρασί σε κάθε μια από αυτές είναι διπλάσιο, τετραπλάσιο ή εξαπλάσιο από την κλασική φιάλη. Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Με απλά λόγια, αυτά σημαίνουν πως το κρασί στις μεγάλες φιάλες ωριμάζει πιο αργά (και καλύτερα) και φυσικά έχει μεγαλύτερο περιθώριο παλαίωσης.

Tο κρασί στις μεγάλες φιάλες ωριμάζει πιο αργά (και καλύτερα) και έχει μεγαλύτερο περιθώριο παλαίωσης.

Από δεξιά προς τα αριστερά: Κλασική φιάλη, Magnum, Jeroboam, Methuselah, Salmanzar.

Φανταστείτε τώρα τη στιγμή που θα φέρετε στο τραπέζι ένα Methuselah Μέγα Οίνο, τη στιγμή που θα σερβιριστεί το κυρίως πιάτο (ιδανικά αγριογούρουνο με δαμάσκηνα). Σίγουρα θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και μεταγγίζοντας το κρασί σε καράφα γίνεται και πολύ εύκολο το σερβίρισμα (το ήξερα πως σας ανησυχούσε αυτό, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος) αλλά αναπνέει και το κρασί καλύτερα, ξεδιπλώνοντας τα μεθυστικά αρώματα του.

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως ο Μέγας Οίνος είναι μια πολύ ταιριαστή επιλογή κρασιού για τα περισσότερα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα όπως γαλοπούλα γεμιστή, καρέ χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα, αγριογούρουνο, μοσχαράκι bourguignon και άλλα πολλά οπότε αποτελεί μια σταθερά καλή επιλογή για τις μέρες αυτές.

Κτήμα Σκούρας: από εδώ ξεκινούν όλα.

Εκτός από τις εορταστικές στιγμές σας και τα χριστουγεννιάτικα καλέσματα όμως, οι μεγάλες φιάλες του Μέγα Οίνου αποτελούν και εξαιρετική επιλογή για δώρο, σε κάποιον που θέλετε να του δείξετε πόσο τον εκτιμάτε, ή να τον ευχαριστήσετε για ότι έκανε για σας μέσα στη χρονιά, ή “γιατί έτσι”, επειδή είναι γιορτές! Από την άλλη μεριά, αν το 2018 ήταν η χρονιά που σας συνέβη κάτι υπέροχο και σημαντικό επενδύστε σε μια Jeroboam φιάλη Μέγα Οίνου για να την απολαύσετε μετά από χρόνια, ενθυμούμενοι αυτή τη μαγική στιγμή. Γιατί μην το ξεχνάτε: τα κρασιά είναι στιγμές που μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε, και ο Μέγας Οίνος μπορεί να τις συντροφεύσει μοναδικά.

Καλές γιορτές και να θυμάστε πως φυσικά και το μέγεθος μετράει, κανείς δεν προτιμάει μια μικρή φιάλη κρασιού από μια μεγάλη!

 

Διαβάστε ακόμα: 30 χρονιές Μέγας Οίνος. Η ναυαρχίδα του Κτήματος Σκούρα με τη διεθνή αναγνώριση.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top