Μετά τις διακοπές, στη βεράντα, en garçon

Η Αγάπη Μαργετίδη μας δίνει τα σούπερ πανεύκολα μεζεκλίκια που θα συνοδέψουν τα ποτάκια σας, την ώρα που θα κουτσομπολεύετε ασύστολα στο μπαλκόνι τις φάσεις του καλοκαιριού. Αχ εκείνη η Σκοτσέζα!

 
o-men-talking-facebook

Ας το παραδεχτούμε κάποια στιγμή: και εμείς οι άντρες όταν γυρνάμε από τις διακοπές και συναντάμε τους κολλητούς μας, μας βγαίνει το κουτσομπολιό από μέσα μας. (Φωτογραφία: Huffington Post)

Όταν εμείς τα κορίτσια επιστρέφουμε από διακοπές, προτού καλά-καλά αδειάσουμε τις βαλίτσες μας, πιάνουμε τα τηλέφωνα. Ακόμα και στη σημερινή διαδικτυακή εποχή που η κατασκοπεία έχει γίνει παιχνιδάκι, άλλη γλύκα έχει η απευθείας επαφή. Εννοείται πως το τηλέφωνο μας καλύπτει μόνο προσωρινά, έστω κι αν μιλήσουμε κανένα δίωρο με την κάθε φιλενάδα. Κανονίζουμε αμέσως πώς και πού θα βρεθούμε, για να περιγράψουμε και την παραμικρή ανατριχιαστική λεπτομέρεια.

Μην μου πείτε, όμως, πως και τ’αγόρια δεν κάνετε το ίδιο, γιατί δεν θα σας πιστέψω. Μην ξεχνάτε πως εδώ μιλάτε με μια παλιά καραβάνα! Εντάξει, τα τηλεφωνήματα διαρκούν λιγότερο, όμως έτσι και βρεθείτε εκ του σύνεγγυς, πάει, την βάψαμε! Λοιπόν, αφήστε τις κοροϊδίες κατά μέρος, μαζευτείτε χωρίς ενοχές στη βεράντα όποιου από σας αποφασίσετε παίζοντας «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί», και βγάλτε το άχτι σας.

Τώρα, βέβαια, το μυαλό σας αλλού θα βρίσκεται, και το πιο πιθανό είναι ότι θα προτιμάτε να παραγγείλετε πίτσες ή σουβλάκια. Ελπίζω, όμως, πως όλο και κάποιος θα φιλοτιμηθεί να κάνει μια προσπάθεια παραπάνω, αν όχι για το κυρίως φαγητό, τουλάχιστον για τα πρώτα ποτάκια. Σαν καλή φίλη, σας δίνω δύο απλούστατες ιδέες που νομίζω ότι θα σας ενθουσιάσουν. Ταιριάζουν με πολλά ποτά, μπίρα και κρασί, whisky και vodka, κι έτσι η γλώσσα σας θα λυθεί στο πι και φι.

cheese-balls

Μπουκίτσες από τυρί με μπέικον και φιστίκια Αιγίνης: λιχουδιές που ταιριάζουν με όλα τα ποτά.

Μπουκίτσες από τυρί με μπέικον και φιστίκια Αιγίνης

Για το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε, υπάρχουν πάμπολλες επιλογές. Το πλέον προφανές είναι ένα μαλακό κατσικίσιο. Έχω, όμως, βρει κάποια τυριά από την Κρήτη, όπως η φρέσκια ξινομυζήθρα και η γαλομυζήθρα, τα οποία με τη φρεσκάδα και την ξινούτσικη γεύση τους κάνουν την κάθε μπουκίτσα συχώριο. Ψάξτε τα σε ενημερωμένα παντοπωλεία. Λίγη μαλακιά βουτυράτη φέτα στο μείγμα θα ήταν εξίσου τέλεια. Εάν όμως επιθυμείτε κάτι πιο ήπιο, μπορείτε κάλλιστα να βάλετε στο μείγμα λίγο τυρί κρέμα που θα μαλακώσει τη γεύση.

Η εκτέλεση είναι απλούστατη. Ψήνετε στο φούρνο σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα 3 φέτες bacon, στους 180ο C, μέχρι να ξεροψηθούν καλά. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να σκληρύνουν και να κρυώσουν εντελώς και κατόπιν τις κάνετε ψίχουλα στο multi με 1 φλιτζ. τσάι ελαφρώς καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης και λίγο χοντρό αλάτι. Ετοιμάζετε το μείγμα των τυριών και το πιπερώνετε γενναιόδωρα. Πλάθετε μίνι μπαλάκια σαν κεφτεδάκια και τα ρολάρετε από όλες τις πλευρές με το μείγμα του bacon και των φιστικιών. Σερβίρετε σε πιατέλα με οδοντογλυφίδες.

Αγαπητά μου αγόρια, κουτσομπολέψτε ελεύθερα. Τα κορίτσια σας εύχονται ολόψυχα καλή διασκέδαση. Αχ, και τι δεν θα έδινα να γίνω ένα σαμιαμίδι στον τοίχο της βεράντας σας!

Tips

• Με 250 γρ. τυρί φτιάχνετε πολλές μπουκίτσες.
• Προσπαθήστε να τα φτιάξετε σχετικά κοντά στην ώρα που θα τα σερβίρετε, γιατί εάν τα βάλετε στο ψυγείο πολλή ώρα πριν, το εξωτερικό μείγμα κινδυνεύει να πανιάσει. Θα μπορούσατε, όμως, να έχετε έτοιμες πλασμένες τις μπουκίτσες στο ψυγείο και να τις ρολάρετε την τελευταία στιγμή.
• Εάν σας περισσέψει μείγμα bacon και φιστικιών, το διατηρείτε σε ερμητικά κλεισμένο δοχείο ή βαζάκι για 3-4 μέρες, πάντα εκτός ψυγείου. Μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε σε πράσινη σαλάτα: θα δώσει νοστιμιά και crunch.
• Εάν αντιθέτως σας περισσέψει τυρί, ρολάρετε τις μπουκίτσες σε διάφορα μπαχαρικά, όπως καυτερή ή καπνιστή πάπρικα, πιπέρι cayenne, ή/και αποξηραμένα βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι κ.λπ.

Αφού ανάψατε το φούρνο για να ψήσετε το bacon, κρίμα είναι να πάει χαμένη όλη αυτή η θερμοκρασία. Σας έχω λοιπόν μια καταπληκτική ιδέα για να φτιάξετε chips από σαλάμι, σκέτη κόλαση! Βέβαια κόλαση θα γίνει και η κουζίνα για λίγο, γιατί το σαλάμι όταν ψήνεται βγάζει πολλή κάπνα. Αλλά εάν, εκτός από τον απορροφητήρα, ανοίξετε διάπλατα και κάμποσα παράθυρα, η κάπνα θα φύγει γρήγορα κι οι γείτονες θα σκάσουν απ’ τη ζήλια τους. Μη σας αποτρέψει λοιπόν αυτό, γιατί εσείς θα χάσετε!

salami-chips

Μέσα σε 15 λεπτά έχεις ένα απολαυστικό σνακ.

Σαλάμι τσιπς

Διαλέξτε όποιο σαλάμι σας αρέσει. Μπορεί κάλλιστα να είναι 2 και 3 είδη μαζί, αρκεί να είναι αρκετά σκληρά για να κοπούν σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιγαρόχαρτο. Επίσης, αποφύγετε τα συσκευασμένα και κομμένα του σουπερμάρκετ, πρώτον γιατί δύσκολα θα βρείτε καλή ποιότητα και δεύτερον γιατί συνήθως είναι κομμένα σε πιο χοντρές φέτες από όσο πρέπει. Ζητήστε να σας κόψουν το σαλάμι στο μηχάνημα του αλλαντοπωλείου, για να είναι σωστά και ομοιόμορφα κομμένο.

Στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου με 2 φύλλα λαδόκολλας, τοποθετείτε τις φέτες του σαλαμιού σε μονή στρώση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, μέχρι το σαλάμι να χάσει το λίπος του και να ξεραθεί. Αυτό θα γίνει μετά από περίπου 15’. Βγάζετε από το φούρνο και τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί, έως ότου το σαλάμι να ξεραθεί εντελώς σαν chips. Σερβίρετε σε μπολ και συνοδεύετε με ένα πολύ απλό dip που θα φτιάξετε με μουστάρδα, μαγιονέζα και γιαούρτι ή sour cream. Εάν το σαλάμι δεν είναι πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε στο dip λίγο πιπέρι cayenne.

Λοιπόν, αγαπητά μου αγόρια, κουτσομπολέψτε ελεύθερα. Τα κορίτσια σας εύχονται ολόψυχα καλή διασκέδαση. Αχ, και τι δεν θα έδινα να γίνω ένα σαμιαμίδι στον τοίχο της βεράντας σας!

 

Διαβάστε ακόμα: Κι άλλα πέντε all time classic μπαρ των ελληνικών νησιών

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close