Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου και η ομάδα του “ΟΧ Athens”.

Άλλο ένα νέο «κρεατάδικο» στην πόλη; Όχι ακριβώς. Φιλοσοφία και σκοπός του «ΟΧ Athens», στην «σεσημασμένη» γειτονιά της Χατζηγιάννη Μέξη, πίσω από το πάλαι ποτέ Χίλτον, δεν είναι να λειτουργήσει ως ένα ακόμη high end steakhouse, αλλά να «επαναπροσδιορίσει» την έννοια «ελληνική ταβέρνα» ή καλύτερα την έννοια ψησταριά. Να μπορείς δηλαδή να βρεις ό,τι αγαπάς στην ψησταριά (τζατζίκι, παϊδάκι κ.ο.κ.) και να το απολαμβάνεις  στην καλύτερη εκδοχή του.

Το παϊδάκι το σωστό, το λεπτό, το γάλαστος. Διά χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου. (Φωτό: Andro.gr).

Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου ο οποίος όχι μόνο υπογράφει το μενού, αλλά βρίσκεται -τώρα, τις πρώτες ημέρες- και στις επάλξεις της ανοιχτής κουζίνας όπου κυριαρχεί η σούβλα, ο ξυλόφουρνος, το κάρβουνο και το τηγάνι. Έτσι, το μενού του είναι οικείο και κατανοητό, πλην όμως εκπέμπει από την αρχή έως το τέλος μια ήπια δημιουργικότητα που φέρνει προκλήσεις στον ουρανίσκο. Για παράδειγμα, τα πατζάρια σαλάτα είναι ψητά και έχουν μια όμορφα καπνιστή γεύση. Το λάχανο-καρότο έχει και λίγο πράσινο μήλο και ελαχιστο γιαούρτι με αποτέλεσμα να θυμίζει ελληνοπρεπές coleslaw.

Τα πατζάρια σαλάτα είναι ψητά και έχουν μια όμορφα καπνιστή γεύση. Το λάχανο-καρότο έχει και λίγο πράσινο μήλο και ελαχιστο γιαούρτι: θυμίζει ελληνοπρεπές coleslaw.

Στο “ΟΧ” βρίσκουμε πάνω από 100 οινικές προτάσεις από τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή αμπελώνα.

Ο κατάλογος είναι απλός με το κρέας να είναι ο πρωταγωνιστής: κοκορέτσι, κοντοσούβλι, τζιγεροσαρμάδες, πίτες και μαγειρευτά ημέρας, ζυγούρι και σπιτικό λουκάνικο δίνουν μια πρώτη εικόνα. Στα πρώτα πιάτα κυριαρχεί η απλότητα αλλά σε άλλο επίπεδο: πρόβειο τζατζίκι με αγγούρι που έχει υποστεί ελαφριά ζύμωση, χειροποίητο καψαλισμένο ψωμί, μερακλίδικη πιπεροσαλάτα με καρύδι σαν αραβική μουχαμάρα. Ίσως το καλύτερο ορεκτικό είναι ωστόσο κάτι μη ταβερνικό, το άψογο μοσχαρίσιο ταρτάρ που “φωτίζεται” με λεμόνι, την αγαπημένη “σάλτσα” των Ελλήνων για να θυμηθούμε τον Δειπνοσοφιστή, Χρίστο Ζουράρι.

Ταρτάρ ελαφρώς λεμονάτο ή μπιφτέκι με λαχταριστή λιπαρότητα;

Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Μακρής και περιλαμβάνει περίπου 100+ meat friendly εκλεκτές ετικέτες κυρίως από Έλληνες οινοπαραγωγούς, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις κι από τον διεθνή αμπελώνα. Εμείς απολαύσαμε ένα ξινόμαυρο Καρυδά που “μίλαγε” με τα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια αλλά και τα τρυφερά μοσχαρίσια φιλετάκια και τα όμορφης λιπαρότητας μπιφτέκια (μίγμα από χοιρινό και μοσχάρι). Μας άρεσε λιγότερο το έντονα καρυκευμένο και κάπως στεγνό κοντοσούβλι.

Το κρέας σε όλες του τις εκδοχές πρωταγωνιστεί αλλά δεν λείπουν και οι πίτες όπως και τα μαγειρευτά ημέρας.

Μίνιμαλ αισθητική και γήινοι χρωματικοί τόνοι.

Γενικά το εγχείρημα έχει λογική (ποιος δεν αγαπά μια καλή ψησταριά;) και χαιρόμαστε που τηρεί τους κανόνες του greek grilling χωρίς εξάρσεις. Το μόνο που δεν καταλάβαμε είναι γιατί το μερακλίδικο αυτό μαγαζί λέγεται Ox που σημαίνει βόδι στα αγγλικά (και μάλιστα το βόδι εργασίας που σέρνει το αλέτρι) άρα παραπέμπει πιο πολύ σε αμερικανικό steak house. Χάθηκαν τα εγχώρια κατσίκια και οι… προβατίνες;

 

// OX Athens: Χατζηγιάννη Μέξη 9, τηλ. 2107107070

 

Διαβάστε ακόμα: Μια art – resto Gallina μόλις ήρθε στο Κουκάκι. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top