Ο εκλεκτός καφές Taf είναι μια μικρή πολυτέλεια που αξίζει να χαρίζουμε στον εαυτό μας καθημερινά.

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Πίνουμε καφέ καθημερινά. Είμαστε από τους λαούς που καταναλώνουν αρκετά λίτρα – σίγουρα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο σε παγωμένες παραλλαγές καφέ. Τούτο, αυτόχρημα δεν μας κάνει γνώστες του «αντικειμένου». Μπορεί αισθητικά ή γευστικά να μας ταιριάζει ο ένας καφές ή ο άλλος, αλλά μέσα μας, πολλές φορές, δεν είμαστε σίγουροι γιατί τον επιλέξαμε κι αν είναι αποτέλεσμα μόδας, ευκολίας ή συνήθειας.

Στην πραγματικότητα, το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες μας είναι να βρεις καφέ. Το αν θα βρεις καλό καφέ είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Η πληθώρα δεν προϋποθέτει ούτε και εγγυάται την ποιότητα. Για να μην πούμε ότι μάλλον την υπονομεύει. Εντέλει, όχι δεν είναι όλοι οι καφέδες ίδιοι. Και ούτε φαίνονται ίδιοι. Θα ήταν πολύ ισοπεδωτικό να το παραδεχθεί αυτό ακόμη και ο πλέον αδαής.

Τρανό παράδειγμα διαφορετικότητας που αξίζει να σημειωθεί και να επισημανθεί: ο ρέκτης του καφέ, Γιάννης Ταλούμης, ιδρυτής και CEO της Taf Coffee επιμένει να μας υπενθυμίζει πως ο καφές που παίρνουμε στο γραφείο μας ή που σιγοπίνουμε με μια αγαπημένη παρέα είναι μέρος των λίγων καθημερινών απολαύσεων που δικαιούμαστε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Ας μην μετατρέπουμε την ιεροτελεστία σε… μπουγαδόνερο που καμώνεται πως είναι καφές.

Ένας εκλεκτός εσπρέσο είναι ένα μικρό, καθημερινό, επαναλαμβανόμενο θαύμα.

Η διαδικασία για την παρασκευή ενός πραγματικά καλού καφέ είναι μακρά, ουσιαστική και δεν γίνεται επί τροχάδην. Χρειάζεται να βρει κανείς τους κατάλληλους καρπούς, να τους συλλέξει και να τους διαχειριστεί με ταπεινότητα. Να ζυμωθούν οι κόκκοι και να καβουρδιστούν με προσοχή, να αλεστούν την τελευταία στιγμή από έναν  barista που γνωρίζει σε βάθος όλες τις τεχνικές. Και που έχει μπροστά του μια μηχανή που πραγματικά να δίνει «γλώσσα» στα αρώματα και τις γεύσεις. Να γιατί ο καφές Taf υπερέχει και βραβεύεται διεθνώς. Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή: θέλει τρόπο, μεθοδολογία και πάθος.

Η φιλοσοφία του Γιάννη Ταλούμη είναι αδιαπραγμάτευτη: αναζητεί καφέδες ανώτερης ποιότητας από φάρμες ανά τον κόσμο, οι οποίοι καβουρδίζονται επιδέξια, με σκοπό να έχουμε ως αποτέλεσμα ένα ξεχωριστό γευστικό προφίλ. Κι όλα αυτά με τη μέγιστη προσήλωση. Σαν να λέμε, πέραν του εμπορικού σκέλους, μέσα του λειτουργεί περισσότερο ο οραματιστής. Πρόκειται για κλασική περίπτωση Artisan, ενός αριστοτέχνη μάστορα του καφέ, που δεν σταματά ποτέ να επιδιώκει τη βελτίωση του προϊόντος του ταξιδεύοντας σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη και εντοπίζοντας τα πολυτιμότερα μαύρα διαμάντια από την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, την Γουατεμάλα,την Αιθιοπία, την Ρουάντα και τις άλλες Grand Cru χώρες του καφέ.

Η αλήθεια βρίσκεται στο φλιτζάνι: Στο πυκνό άρωμα όπου ανιχνεύουμε νότες σοκολάτας, ξερών φρούτων, ανθέων, γλυκόρριζας κ.α. ανάλογα με την προέλευση και το καβούρδισμα. Στην έντονη γεύση όπου μας εκπλήσσει η φυσική γλυκύτητα -δοκιμάστε τον καλό εσπρέσο χωρίς ζάχαρη- αλλά και μια αξιοσημείωτη οξύτητα που ερεθίζει τους γευστικούς κάλυκες. Στη μακρά επίγευση που πλημμυρίζει το στόμα και αφυπνίζει τις αισθήσεις. Ένας εκλεκτός εσπρέσο είναι λοιπόν πολύ περισσότερο από νερό και καφετιά… «σκόνη». Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα για το οποίο αξίζει κανείς να δαπανήσει λίγα λεπτά του χρόνου και λίγα λεπτά του ευρώ παραπάνω.

Με ένα ρολόι IWC Portugieser Annual Calendar στο χέρι απολαμβάνουν έναν εκλεκτό καφέ Taf.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Το 2015 ήταν η χρονιά του IWC Portugieser Annual Calendar. Όταν έκανε την εμφάνισή του στo σαλόνι υψηλής ωρολογοποιίας SIHH τράβηξε πάνω του πολλά βλέμματα. Είναι μια εξελιγμένη έκφραση του εξαιρετικού Portugieser Automatic, επομένως όπως και τα λοιπά ρολόγια της σειράς έχει μια αναγνωρίσιμη σοφία στο σχεδιασμό και την κατασκευή του. Τούτη τη φορά με τονισμένα τα τρία παράθυρα σαν μισοφέγγαρα που αναγράφεται η ημέρα, η ημερομηνία και ο μήνας, στην «προμετωπίδα» του κομψοτεχνήματος.

Όπως και με κάθε μοντέλο της σειράς Portugieser, αυτό που κάνει άμεση και σαφή εντύπωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ευμεγέθες ρολόι. Η διάμετρός του είναι 42mm και το πάχος του 14.9mm -το ανάγλυφο του ρολογιού στον καρπό είναι εντυπωσιακό. Άρα, δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Ακόμη καλύτερα: δεν έχει φτιαχτεί για να περάσει απαρατήρητο.

Αυτό το ρολόι είναι μια μικρή μηχανική οντότητα που ζει τη δική της ανεξάρτητη ζωή στον καρπό σας.

Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια να έχεις ένα μεγάλο ρολόι δίχως να γνωρίζεις ποια είναι η αξία του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν να έχουμε ένα σπάνιο ρολόι τσέπης (από εκείνα τα εξαιρετικά κομμάτια που είχαν οι δανδήδες της παλιάς εποχής), αλλά φορεμένο στον καρπό μας. Με λειτουργική σαφήνεια και πιστότητα.

Ένα ρολόι τσέπης, από εκείνους τους vintage θησαυρούς, φορεμένο στο καρπό σας.

Aν τα ρολόγια της ΙWC χαρακτηρίζονται από τη διαύγεια του σχεδιασμού και την ποιότητα της εκτέλεσής του στο Portugieser Annual Calendal αυτό είναι αναγκαίο και για… τρεις λόγους παραπάνω: πρέπει να είναι πάντα ενήμερη ημέρα, η ημερομηνία και ο μήνας. Αλλιώς, ο χρόνος γλιστράει και χάνεται.

Αν το παρατηρήσει κανείς ενδελεχώς θα διαπιστώσει την καλή ισορροπία στατικής και δυναμικής μάζας που διαθέτει, κάτι που τονίζεται κι από την γενική αρχιτεκτονική της μεταλλικής κάσας. Αυτό το ρολόι είναι μια μικρή μηχανική οντότητα που ζει τη δική της ανεξάρτητη ζωή στον καρπό σας. Αντέχει στα 3 bar μέσα στο νερό, ενώ διαθέτει 36 ώρες ενεργειακή αυτονομία.

Ο κλασικός του σχεδιασμός και ο εντυπωσιακός του όγκος -ειδικά το ύψος της κάσας- προσφέρονται για συνδυασμούς με διπλές μανσέτες. Δηλαδή, για πουκάμισα με μανικετόκουμπα, ή όπως επιλέξαμε εμείς στη φωτογράφηση, για πουκάμισα με μανσέτες mousquetaires, με απλό κουμπί που δεν θα «ανταγωνίζεται» το ρολόι. Μη φοβηθείτε και τα παραπάνω επίπεδα: Ένα τουίντ σακάκι πάνω από το πουκάμισο, ένα μάλλινο παλτό σε «κυνηγετικό» πράσινο πάνω από το σακάκι, ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια στα χέρια. Το IWC Portugieser Annual Calendar «αντέχει» στιβάδες κλασικής κομψότητας γύρω του.

 

Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Portugieser Annual Calendar
Πουκάμισο: Hackett, Shop & Trade
Γραβάτα: Kydos

Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο Athens Was για τη φιλοξενία. 

 

Διαβάστε ακόμα: Τα δυο πιο chic σημεία για μονόγραμμα στο πουκάμισο.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top