Αριστερά, η ερυθρή εκδοχή, το Veroni Rosso. Δεξιά, απολαύστε το σαν απεριτίφ. (Φωτό: gdesignstudio.gr).

Όσοι πίνουν Μαρτίνι, Μανχάταν ή Νεγκρόνι ξέρουν: Το καλό βερμούτ σκορπάει τα αρώματά του στο αγαπημένο τους κοκτέιλ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ολική καταστροφή. Το καλό βερμούτ είναι ένας θησαυρός που δεν πρέπει ποτέ να παραγνωρίζουμε. Και όσοι πίνουν σκέτο βερμούτ, έχουν ένα λόγο παραπάνω να επιλέγουν ποιοτικές ετικέτες.

Πρόκειται για ένα ενισχυμένο κρασί που έχει αρωματιστεί με βότανα, φλούδες εσπεριδοειδών και μυρωδικά. Που κάποτε -προ ουίσκι- έκανε στράκες στις μπουάτ εν Ελλάδι. Εμείς μπορεί να το ξεχάσαμε λίγο, οι Ιταλοί ομως δεν το εγκατέλειψαν ποτέ. Και τώρα ο Στέλλιος Μπουτάρης μας το συστήνει εκ νέου, με τη βοήθεια του G Design Studio που φιλοτέχνησε και τις εξαιρετικές ετικέτες.

Στο πορτφόλιο των μυρωδικών του βερμούτ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία ποικιλία άψινθου (artemisia) που του δίνει τη χαρακτηριστική ορεκτική του πικράδα και το κάνει να διαφέρει από τα ξαδέλφια του, την quinquina αρωματισμένη με λίγο κινίνο (china) και το τύπου americano που στα αρωματικά του συμπεριλαμβάνεται μεν ο άψινθος αλλά και η γεντιανή, η οποία δίνει στην πικράδα του ωραίες βοτανικές νότες.

Το σίγουρο είναι ότι αν θέλουμε να απολαύσουμε ένα αυθεντικά καλό βερμούτ πρέπει να αφηνόμαστε στα χέρια αυτών που ξέρουν από κρασιά και αποστάγματα. Σαν να λέμε: αν έχετε δοκιμάσει τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος Κυρ Γιάννη, ποιος ο λόγος να αρνηθείτε τα δύο βερμούτ που μας προτείνει τώρα; Η απάντηση είναι αυταπόδεικτη και ρητορική: τα δοκιμάζουμε με ευχαρίστηση.

Ένα ακομα ελληνικό βερμούτ! Αυτή τη φορά με σοβαρό κρασί από τη Νάουσα.

Και το λευκό βερμούτ της οικογένειας. (Φωτό: gdesignstudio.gr).

Το πρώτο είναι το βερμούτ Veroni Rosso. To Veroni Rosso στην όψη είναι απαλής έντασης κεραμιδί. Στη μύτη, αναδύονται φρουτώδη αρώματα όπως αποξηραμένο κεράσι, δαμάσκηνο και φλούδες πορτοκαλιού τα οποία δένουν περίτεχνα με τα βοτανικά χαρακτηριστικά από το δεντρολίβανο, φασκόμηλο, χαμομήλι, και μαύρο τσάι ενώ το αρωματικό μπουκέτο συμπληρώνουν οι γλυκές νότες βανίλιας και κανέλας. Το στόμα ακολουθεί τα αρωματικά χαρακτηριστικά με μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα από τις υπόπικρες νότες νεραντζιού και κινίνης οι οποίες δένουν ευχάριστα με τα κόκκινα αποξηραμένα φρούτα.

Tο εκχύλισμα παλαιώνει σε πενταετή βαρέλια 225-lt για 12 μήνες και έπειτα ψύχεται, φιλτράρεται και οδηγείται σε ανοξείδωτη δεξαμενή για ωρίμανση. Με κρασί από τη Νάουσα φυσικά, και βότανα από το όρος Βέρμιο.

Το δεύτερο βερμούτ είναι το Veroni Dry. Στην όψη είναι μέτριας έντασης, κεχριμπαρένιο. Τα αρώματα που αναδύονται είναι σύνθετα, με κυρίαρχα τα βοτανικά χαρακτηριστικά από το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τις ρίζες φυτών, το χαμομήλι. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με στοιχεία εσπεριδοειδών όπως φλούδες νεραντζιού, και μυρωδικά όπως τη λουΐζα, το δυόσμο και το θυμάρι. Το στόμα, ημίξηρο με αισθητή οξύτητα και εξαιρετικά ενσωματωμένο αλκοόλ, διαδέχεται όλα τα παραπάνω βοτανικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας τις υπόπικρες νότες του νεραντζιού και της κινίνης να χαρίσουν μία κομψή πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση.

Tο εκχύλισμα αρχικά ψύχεται και φιλτράρεται ενώ ακολουθεί παραμονή του σε ανοξείδωτη δεξαμενή για τουλάχιστον 2 μήνες. Προέρχεται επίσης από ναουσέϊκο κρασί και βότανα από το όρος Βέρμιο.

Κρατήστε αυτές τις δύο επιλογές. Είναι ένα κομψό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας στις γιορτές. Καραντίνα μεν, αλλά με με την αλεγκρία ενός -χαμηλού σε αλκοόλ- απεριτίφ.

 

Διαβάστε ακόμα: «Πεσούσα Δρυς» – το Κτήμα Κυρ-Γιάννη τιμάει το δέντρο σύμβολο του.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top