Ιος part-time (George Vitsaras / SOOC).

Σιγά που περιμέναμε τον κορωνοϊό εμείς οι Έλληνες για να χωριστούμε μεταξύ μας. Έχουμε περάσει τόσα και τόσα τα προηγούμενα χρόνια που ο ιός είναι προθέρμανση. Το ελληνικό Facebook έχει γεμίσει από άτομα και ομάδες που έχουν σηκώσει τα δικά τους μπαϊράκια. Ιδού πώς πάει το πράγμα ως τώρα.

1. Οι βλακωδώς αισιόδοξοι

«Έλα μωρέ τώρα, μια πιο βαριά ίωση είναι». «Άσε που σε λίγο καιρό δεν θα την θυμόμαστε καν». «Οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν από τέτοια». «Θα το ξεπεράσουμε. Το είπε και ο Τραμπ, σύντομα έρχεται το εμβόλιο και θα είμαστε μια χαρά». Ολα αυτά ακούγονται δεξιά και αριστερά από ανθρώπους που πιστεύουν ότι μ’ ένα τσαγάκι και λίγο βιξ στην πλάτη, ο κορωνοϊός θα κόψει λάσπη.

2. Οι συνωμοσιολόγοι

«Δεν υπάρχει κανένας ιός». «Υπάρχει ιός, αλλά φτιάχτηκε σε εργαστήρια». «Τα ΜΜΕ φουσκώνουν τα πάντα για να μας τρομάξουν». «Ο Σόρος και οι ΜΚΟ του φταίνε για τα πάντα». «Μην φοράτε μάσκα, έχει μέσα το τσιπάκι του Γκέιτς». Τι άλλο να πεις γι’ αυτούς; Πώς να κατεβάσεις κάποιον από το συννεφάκι που βρίσκεται; Άλαλα τα χείλη.

3. Οι θρησκόληπτοι

«Ο Χριστός σώζοι», τελεία και παύλα. Επομένως, όποιος πηγαίνει στην εκκλησία, μετέχει της θείας κοινωνίας και φιλάει το ράσο του παπά όπως ο Χαρδαλιάς, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Το ότι έχουν κολλήσει ως τώρα και ιερείς δεν χρειάζεται να το πολυαναφέρουμε. Μην αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάει τον μύθο. Μοιάζουν με τους συνωμοσιολόγους, αλλά έχουν και μιαν εσάνς θρησκευτικότητας οι εμμονές τους.

4. Οι δήθεν επαΐοντες 

Ξεκοκαλίζουν καθημερινά επιστημονικά άρθρα. Διαβάζουν μελέτες και στατιστικά. Αποτυπώνουν στο μυαλό τους διαγράμματα. Το ότι δεν έχουν σπουδάσει ιατρική (στην ουσία δεν έχουν περάσει καν απέξω από μια ιατρική σχολή), άρα δεν μπορούν να αφομοιώσουν καλά αυτή την υπερβολική «υπερ-γνώση», είναι επίσης μια λεπτομέρεια που τους διαφεύγει. Ναι, αλλά κάνουν εμπεριστατωμένα «στάτα» στο Facebook.

5. Οι υπαρξιστές

Η ζωή είναι μικρή κι ύστερα πεθαίνεις. Τι άλλο περιμένεις, δηλαδή; Να γίνεις Χαϊλάντερ; Κι αν δεν πας από κορωνοϊό, θα σε πατήσει ένα τρένο ή μπορεί να σου πέσει μια γλάστρα στο κεφάλι. Επομένως, δέξου την κατάσταση ως έχει. Μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε. Ας πάει και το παλιάμπελο.

6. Οι πολιτικάντηδες 

Οι κυβερνητικοί λένε πως αν δεν ήταν ο Μητσοτάκης, ο ιός θα είχε αφαλοκόψει την Ελλάδα. Οι αντιπολιτευόμενοι λένε πως με τον Τσίπρα δεν θα υπήρχαν τα δεινά του ιού γιατί ως γνωστόν ο Κυριάκος είναι γκαντέμης όπως ο πατέρας του. Αμφότεροι πιστεύουν ακράδαντα πως ο κορωνοϊός ενδιαφέρεται για τα πολιτικά τους πιστεύω.

7. Οι «πρώτο τραπέζι πίστα»

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς μπαρ, μπουζούκια και διασκέδαση; Πώς θα ανεβάσουμε φωτογραφίες στο Instagram; Και η άλλη τσάμπα αγόρασε καινούργιο φουστανάκι και δεκάποντες γόβες; Είναι οι άνθρωποι που μηχανεύονται διάφορα για να μην χαλάσουν τη ζαχαρένια τους με απαγορεύσεις. Είναι ικανοί να στήσουν γλέντι ακόμη και σε έναν λουτροκαμπινέ.

8. Οι άτεγκτοι 

Εντάξει, το καταλάβαμε: ξέρουν. Πολλοί από αυτούς εργάζονται -με κάποια ιδιότητα- κοντά σε γιατρούς ή είναι οι ίδιοι γιατροί. Να τους αποδεχθούμε, αλλά όχι άλλο σηκωμένο φρύδι και υφάκι λες και απευθύνονται σε αγράμματους ιθαγενείς που ακόμη τρώνε μπανάνες κρεμασμένοι από τα κλαδιά των δέντρων. Αν πας να τους πεις κάτι, αμέσως εξαπολύουν μύδρους. Το κλασικό «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;» σε επιστημονική βερσιόν.

9. Οι ποιητές 

Τι φεγγάρι, τι ματωμένα σεντόνια, τι λιωμένοι έρωτες, τι κορωνοϊός. Ο καλός ο ποιητής όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Γράφει και γράφει και μάλιστα δεν πιστεύει πως έτσι θα ξορκίσει το κακό, αλλά θα του δώσει καλλιτεχνική υπόσταση. Γιατί, παρακαλώ, ο Καμύ ήταν καλύτερος με την «Πανούκλα» του;

10. Οι αρρωστοφοβικοί

Χρόνια μιλούσαν για ιούς, αλλά κανένας δεν τους άκουγε. Τώρα κάνουν πάρτι. Τα δίνουν όλα. Δεν είναι μόνο η Covid-19, αλλά μια στρατιά από ιούς που έρχονται να κατασπαράξουν το ανθρώπινο είδος. Ήγγικεν η ώρα…

 

Διαβάστε ακόμα: Τη μάσκα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω…

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top