Amaro: O αριστοκράτης των ιταλικών λικέρ

Δεν έχει σχέση με το Amaretto και θα έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα στο τραπέζι αντί για γλυκερές μαστίχες και λιμοντσέλο. Γράφει Θύμιος Λαουρδέκης.

 
IMG_8029

Δεκάδες μάρκες amari κυκλοφορούνε στο εμπόριο. Εδώ τέσσερις περιώνυμες: Nonino, Ramazzotti, Montenegro και Averna.

Στα 25 χρόνια ενασχόλησής μου με το αλκοόλ, παρατήρησα όλο αυτόν τον καιρό κατηγορίες ποτών να δημιουργούνται, να ανεβαίνουν, να εξαφανίζονται ή και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να σταθεροποιούν κάποια σημαντικά κιβώτια πωλήσεων. Αυτό κυρίως συνέβαινε και συμβαίνει γιατί αλλάζει συχνά η γευστική συνήθεια του καταναλωτή, καθώς και οι επιρροές του από την παγκόσμια αγορά.

Τελευταία λοιπόν, μέσα στη γευστική ανησυχία που με διακατέχει (λόγω της ιδιότητας μου), άνοιξα να δοκιμάσω κάποιες φιάλες «Αmaro». Το λικέρ αυτό (το οποίο σημαίνει «bitter», πικρό) άρχισε να παράγεται στην Ιταλία, κοντά στο Μιλάνο, λίγο μετά το 1800, όπου έμελλε στην πορεία να γίνει το εθνικό ποτό της. Σημειωτέον, δεν έχει σχέση με το αρωματισμένο με αμύγδαλα «Αmaretto».

Aρώματα πικραμύγδαλου, γλυκού πορτοκαλιού και βοτάνων. Τέλειο μαζί με ανθρακούχο νερό ή με λίγο ginger ale, για πιο πικάντικο.

Την τελευταία φορά που είχα δοκιμάσει ήταν πριν από κάποια χρόνια σε ένα γνωστό αποστακτήριο στο Ούντινε, στη Β. Ιταλία. Ήταν η στιγμή που είπα ότι αυτό το προϊόν (με εύρος αλκοολικών βαθμών 16% – 35%) θα έπρεπε στην Ελλάδα να είναι σε όλα τα εστιατόρια – καφέ και πρώτο στις πωλήσεις digestive ποτών.

Τα αρώματα πικραμύγδαλου, γλυκού πορτοκαλιού και βοτάνων είναι αυτά που σε εξιτάρουν τη στιγμή που φέρνεις το ποτήρι στη μύτη σου. Όμως, η γεύση του και σε κάποιες από τις φιάλες που δοκίμασα και η συμπύκνωσή του, το ανάγουν σε μια super επιλογή για την απογευματινή βόλτα, συνοδευόμενο ή ακόμα και αναμεμειγμένο με ανθρακούχο νερό ή με λίγο ginger ale, για πιο πικάντικο.

Επίσης, μου κάνει ιδανική επιλογή για μετά το φαγητό συγκριτικά με κάποιο από τα συνηθισμένα λικέρ τύπου Μαστίχα ή Limoncello.

 

//Ο Θύμιος Λαουρδέκης είναι ιδιοκτήτης της “Cava Canava”, Ευφρονίου 63 (περιοχή Caravel), τηλ. 210 7250444, cavacanava.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Το τέλειο Martini – η συνταγή του Γιάννη Κοροβέση.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ναι, η όπερα μπορεί να παντρευτεί με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε ένα μενού που μοιάζει με γευστική γεωγραφία της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησε το δικό της ρεστοράν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro