Amaro: O αριστοκράτης των ιταλικών λικέρ

Δεν έχει σχέση με το Amaretto και θα έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα στο τραπέζι αντί για γλυκερές μαστίχες και λιμοντσέλο. Γράφει Θύμιος Λαουρδέκης.

 
IMG_8029

Δεκάδες μάρκες amari κυκλοφορούνε στο εμπόριο. Εδώ τέσσερις περιώνυμες: Nonino, Ramazzotti, Montenegro και Averna.

Στα 25 χρόνια ενασχόλησής μου με το αλκοόλ, παρατήρησα όλο αυτόν τον καιρό κατηγορίες ποτών να δημιουργούνται, να ανεβαίνουν, να εξαφανίζονται ή και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να σταθεροποιούν κάποια σημαντικά κιβώτια πωλήσεων. Αυτό κυρίως συνέβαινε και συμβαίνει γιατί αλλάζει συχνά η γευστική συνήθεια του καταναλωτή, καθώς και οι επιρροές του από την παγκόσμια αγορά.

Τελευταία λοιπόν, μέσα στη γευστική ανησυχία που με διακατέχει (λόγω της ιδιότητας μου), άνοιξα να δοκιμάσω κάποιες φιάλες «Αmaro». Το λικέρ αυτό (το οποίο σημαίνει «bitter», πικρό) άρχισε να παράγεται στην Ιταλία, κοντά στο Μιλάνο, λίγο μετά το 1800, όπου έμελλε στην πορεία να γίνει το εθνικό ποτό της. Σημειωτέον, δεν έχει σχέση με το αρωματισμένο με αμύγδαλα «Αmaretto».

Aρώματα πικραμύγδαλου, γλυκού πορτοκαλιού και βοτάνων. Τέλειο μαζί με ανθρακούχο νερό ή με λίγο ginger ale, για πιο πικάντικο.

Την τελευταία φορά που είχα δοκιμάσει ήταν πριν από κάποια χρόνια σε ένα γνωστό αποστακτήριο στο Ούντινε, στη Β. Ιταλία. Ήταν η στιγμή που είπα ότι αυτό το προϊόν (με εύρος αλκοολικών βαθμών 16% – 35%) θα έπρεπε στην Ελλάδα να είναι σε όλα τα εστιατόρια – καφέ και πρώτο στις πωλήσεις digestive ποτών.

Τα αρώματα πικραμύγδαλου, γλυκού πορτοκαλιού και βοτάνων είναι αυτά που σε εξιτάρουν τη στιγμή που φέρνεις το ποτήρι στη μύτη σου. Όμως, η γεύση του και σε κάποιες από τις φιάλες που δοκίμασα και η συμπύκνωσή του, το ανάγουν σε μια super επιλογή για την απογευματινή βόλτα, συνοδευόμενο ή ακόμα και αναμεμειγμένο με ανθρακούχο νερό ή με λίγο ginger ale, για πιο πικάντικο.

Επίσης, μου κάνει ιδανική επιλογή για μετά το φαγητό συγκριτικά με κάποιο από τα συνηθισμένα λικέρ τύπου Μαστίχα ή Limoncello.

 

//Ο Θύμιος Λαουρδέκης είναι ιδιοκτήτης της “Cava Canava”, Ευφρονίου 63 (περιοχή Caravel), τηλ. 210 7250444, cavacanava.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Το τέλειο Martini – η συνταγή του Γιάννη Κοροβέση.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στo ολοκαίνουργιο εστιατόριο του αναγεννημένου Αστέρα Βουλιαγμένης και... κελαηδήσαμε: αυθεντική ιταλική κουζίνα με ορίτζιναλ πρώτες ύλες (εδώ είναι το μυστικό), άψογο σέρβις και ανεπανάληπτη θέα στο Σαρωνικό. Τιμές; Πολύ λογικές για το παγκόσμιας κλάσης επίπεδο του resort.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας γιος πρώην σουβλατζήδων αποφάσισε να κόψει το κρέας και γράφει για το τελευταίο του τυλιχτό. Ένα τίμιο σουβλάκι σε ένα συνοικιακό στέκι στη Δάφνη με αρκετά χρόνια ιστορίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro