Πώς θα στήσετε ένα ονειρεμένο τραπέζι, μόνο με γαλλικά τυριά

Η Αγάπη Μαργετίδη μας ξεναγεί βήμα - βήμα σε έναν γαστρονομικό, θησαυρό, σε έναν ολόκληρο κόσμο απόλαυσης που αντιπροσωπεύουν τα τυριά των φίλων μας των Γάλλων και που με καλό ψωμί και το ανάλογο κρασί μπορούν να υποστηρίξουν ένα πλήρες γιορτινό κάλεσμα.

 
fromage

Τυρί, φρούτα, κρασί και έχεις έτοιμο ένα υπέροχο δείπνο χωρίς καν να μπεις στην κουζίνα. (Φωτογραφία: cntraveller.com)

«Parlez-vous francais? Μακαρόνια φρικασέ!» Δεν έχω ιδέα πώς προέκυψε αυτή η ρίμα, όμως με κάνει ακόμα να γελάω, σαν παιδί. Μάθημα γαλλικής λοιπόν σήμερα και η τέχνη του να φτιάξετε ένα ολόκληρο γεύμα, από αυτά που κρατάνε ώρες πολλές, τα εύθυμα και τα χαλαρά, χωρίς όμως τον μπελά του μαγειρέματος. Πώς γίνεται αυτό; Μα με τα δύο πιο αστεράτα γαλλικά προϊόντα, το τυρί και το κρασί. Θα τα παντρέψουμε σε συνδυασμούς ακαταμάχητους και σας εγγυώμαι την απόλυτη ευδαιμονία.

Αποστολή πρώτη: Ανίχνευση προμηθευτή των τυριών

Εδώ βρίσκεται η πρώτη και σημαντικότερη δυσκολία. Δυστυχώς δεν θα βρείτε καθώς πρέπει γαλλικά τυριά σε σωστή ωρίμανση σε κανένα σουπερμάρκετ, επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε τα καλά delis, που φέρνουν άριστα τυριά από τη Γαλλία. Οι άνθρωποι που λειτουργούν αυτά τα μαγαζιά έχουν την απαραίτητη γνώση για να σας καθοδηγήσουν, όταν τους πείτε τι ακριβώς γυρεύετε.

Τα γαλλικά τυριά χωρίζονται σε 6 κύριες κατηγορίες και θα πρέπει να βρούμε τον ή τους άξιους εκπροσώπους για κάθε μία. Ένα ή δύο τυριά από κάθε κατηγορία αρκούν. Η σειρά παίζει σημαντικότατο ρόλο, γιατί ξεκινάμε με το πιο απαλό τυρί για να καταλήξουμε στο πιο δυνατό :
• Chèvre (κατσικίσιο τυρί): φρέσκο/μαλακό και ωριμασμένο/ξηρό, π.χ. crotin de chavignol
• Ήπια τυριά με μαλακή κρούστα, π.χ. camembert, brie*
• Πιο έντονα τυριά με μαλακή επίσης κρούστα, π.χ. munster*
• Vacherin: κατηγορία από μόνο του, κρεμμώδες με έντονη γεύση, που τρώγεται με κουτάλι
• Κίτρινα τυριά με σκληρή κρούστα, π.χ. comté, cantal
• Μπλε τυριά με προεξάρχον το roquefort. Δοκιμάστε, όμως, και το fourme d’Ambert, είναι εξαίσιο.
(*Οι κρούστες αυτών των τυριών είναι απίστευτα νόστιμες και αρωματικές, δοκιμάστε τις προτού τις αφαιρέσετε)

Μιας και θα είστε εκεί, διαλέξτε ένα ή δύο chutneys, κάνουν όμορφη παρέα με το τυρί. Λίγα crackers ειδικά για τυρί θα εμπλουτίσουν τη συλλογή των συνοδευτικών ψωμιών.

Αποστολή δεύτερη: Επίσκεψη στην κάβα που εμπιστεύεστε

Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχουν εξαιρετικές κάβες με μεγάλη ποικιλία, εύρος τιμών και, το κυριότερο, ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν τη δουλειά τους. Εμπιστευθείτε τους για να σας καθοδηγήσουν και να σας εκπλήξουν, όταν θα συνδυάσουν π.χ. το Vacherin με ένα λευκό κρασί της πλαγιάς του Ροδανού ή το roquefort με ένα υπέροχο ημίγλυκο Sauternes ή Mombazillac. Αφήστε κατά μέρος την προκατάληψη ότι μόνο το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το τυρί.

Δεν θα παρατάξετε όλα τα τυριά μαζί σε ένα πλατό. Θα τα χωρίσετε ανά κατηγορία και θα τα παρουσιάσετε σταδιακά, την κάθε κατηγορία με το κρασί της.
wine-and-cheese-party-6

Τα τυριά θα τα χωρίσετε ανά κατηγορία και θα τα παρουσιάσετε σταδιακά, την κάθε κατηγορία με το κρασί της. (Φωτογραφία: thekittchen.com)

Αποστολή τρίτη: Εξεύρεση φούρνου που να τιμά το όνομα

Ο μόνιμος δικός μου αγιάτρευτος πόνος! Ελπίζω να είστε τυχεροί και να μη χρειαστεί να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις. Μπορείτε να ξεσαλώσετε με αφράτες και κριτσανιστές μπαγκέτες, πολύσπορα και ολικής άλεσης, ψωμιά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Αποστολή τέταρτη: Εξεύρεση φρέσκων σαλατικών και φρούτων

Ουφ, εδώ ανασαίνουμε, μιας και είμαστε ευλογημένοι. Θα αγοράσετε φρέσκα σαλατικά στην ποικιλία που αγαπάτε και λίγα φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια. Η σαλάτα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερη, δηλ. με ελαφριά vinaigrette χωρίς τζιριτζάντζουλες (1 μέρος άριστης ποιότητας ξίδι, 3 μέρη επίσης άριστης ποιότητας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μην ακούσω για σιρόπια balsamico, γιατί θα τσιρίξω!). Τα φρούτα θα καθαρίζουν τον ουρανίσκο καθώς θα περνάτε από το ένα τυρί στο άλλο.

Αποστολή πέμπτη: Οργάνωση/παρουσίαση

1. Θα βγάλετε τα τυριά από το ψυγείο 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Δεν υπάρχει πιο άνοστο πράγμα από το παγωμένο τυρί.
2. Δεν θα παρατάξετε όλα τα τυριά μαζί σε ένα πλατό. Θα τα χωρίσετε ανά κατηγορία και θα τα παρουσιάσετε σταδιακά, την κάθε κατηγορία με το κρασί της.
3. Θα αλλάζετε ποτήρια για το κάθε κρασί, στην ανάγκη θα τα πλένετε.
4. Θα φροντίσετε ώστε το κάθε τυρί να κόβεται με το δικό του μαχαίρι.
5. Τα ψωμάκια και τα φρούτα θα είναι παρόντα σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης.
6. Η σαλάτα θα προσφερθεί στο μέσον του γεύματος.
7. Για επιδόρπιο θα επιθυμούσα σφόδρα ένα-δυό (ή και τρία) πικρά σοκολατάκια με ένα ευγενές port.
8. Επειδή ένα γεύμα σαν κι αυτό έχει σχετικά υψηλό κόστος, μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Τίποτα δεν πρέπει να μας σταματάει από το να απολαύσουμε μια υπέροχη βραδιά.

Αποστολή έκτη και τελευταία: Καλή διασκέδαση

…Και μια συμβουλή
Πάρτε ταξί. Έτσι θα γλιτώσετε το πρόστιμο του αλκοτέστ, για να μη μιλήσω για τους κινδύνους στην άσφαλτο μετά την επική οινοποσία!

 

Διαβάστε ακόμα: Το μεσογειακό american dream του Ανδρέα Λαγού

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο αρθρογράφος του Andro και δημιουργός του πετυχημένου Λονδρέζικου εστιατορίου «The Life Goddess» Νίκος Νυφούδης μας πάει βόλτα προς τα Βόρεια και μας εξηγεί γιατί «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος βρέθηκε στη μεγάλη γιορτή κρασιού της Νεμέας, εντυπωσιάστηκε από την πλούσια ποικιλία των ετικετών, αλλά απογοητεύτηκε από την προσέλευση του κόσμου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

4 πυρετώδεις ημέρες, 56 παγκόσμιας κλάσης bartenders, αναρίθμητα ποτά, μια νικήτρια: Το World Class 2017 είναι πλέον παρελθόν και έχει γεύση από Μεξικό και Καναδά. Ο Βασίλης Δημαράς ήταν ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που συνόδευσε την Ελληνική αποστολή και μεταδίδει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Πάνος Γεωργούντζος γράφει για μια διαφορετική αγάπη, πυρετώδη σαρκικά, αλλά αγνή και ανιδιοτελή συναισθηματικά. Από το στοργικό ξεκίνημα των παιδικών μας χρόνων στην ερωτική κορύφωση και στη συντροφική πορεία προς το τέλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro