Top 5 Top 5 ελληνικά Syrah

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα εξηγεί γιατί το Syrah έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων και επιλέγει πέντε σπουδαίες φιάλες από τον ελληνικό αμπελώνα – μαζί με τις ιδανικές τους αρμονίες στο τραπέζι.

 

«Τα δυνατά σημεία όλων των Syrah είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους».

Εξαιρετικά σκούρο χρώμα. Εκπληκτικά συμπαγής τοίχος από αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, γλυκόριζας και πιπεριών. Συγκλονιστικά σαρκώδες σώμα με ισχυρότατες τανίνες.

«Τρομερό», «συγκλονιστικό», «ισχυρότατο»… Τέτοια επίθετα έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των Syrah. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αυτό το σταφύλι, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων, είναι μια πολλά –ακόμα– υποσχόμενη ποικιλία. Η εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα δικαιολογεί τις προσδοκίες, προσφέροντας πλουραλισμό προτάσεων.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις αρχές του ’90 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα –σε Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Τα ελληνικά Syrah, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπουν περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή, που σημαίνει συμπυκνωμένα με «βόμβες» φρούτων για αρώματα και γλυκύτητα, λόγω της υψηλής αλκοόλης, που αντισταθμίζει τον ισχυρά τανικό χαρακτήρα.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιστοί στα πιο φινετσάτα και πικάντικα γαλλικά πρότυπα. Τα δυνατά σημεία, πάντως, όλων των Syrah είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Συνδυάζει στη φιάλη του τον παλιό με τον νέο κόσμο».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο συνδημιουργός της Cookoovaya Κλεομένης Ζουρνατζής την έχει ζήσει την καλοκαιρινή Κρήτη από μικρός και μας αποκαλύπτει τα γαστρονομικά μυστικά του νομού Ρεθύμνης, εκεί όπου οι άνθρωποι με το τίποτα και με το λίγο δημιουργούν μαγεία στο τσουκάλι τους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Γιάννης Μυλόπουλος δεν σταματάει σε ένα μαγαζί, αλλά σε ένα χωριό 50 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, εκεί όπου το σουβλάκι έχει μετατραπεί σε τέχνη και επιστήμη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW θυμάται με αγάπη τον κορυφαίο οινοποιό που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, ανιχνεύει τα κοινά σημεία που ο Χαρίδημος είχε με τον τραγουδιστή των Linkin Park (!) και ψηλαφεί την ιδιοφυΐα που τόσο συχνά κουβαλάει δυσβάσταχτες αποσκευές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το πιο χαλαρό και φιλόξενο Ταϊλανδέζικο της Αθήνας μόλις άνοιξε σε έναν κήπο πίσω από το Λιβάδι, για καυτερά νούντλς και δροσερά κοκτέιλ κάτω από τα αστέρια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro