Top 5 Top 5 ελληνικά Syrah

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα εξηγεί γιατί το Syrah έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων και επιλέγει πέντε σπουδαίες φιάλες από τον ελληνικό αμπελώνα – μαζί με τις ιδανικές τους αρμονίες στο τραπέζι.

 

«Τα δυνατά σημεία όλων των Syrah είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους».

Εξαιρετικά σκούρο χρώμα. Εκπληκτικά συμπαγής τοίχος από αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, γλυκόριζας και πιπεριών. Συγκλονιστικά σαρκώδες σώμα με ισχυρότατες τανίνες.

«Τρομερό», «συγκλονιστικό», «ισχυρότατο»… Τέτοια επίθετα έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των Syrah. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αυτό το σταφύλι, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων, είναι μια πολλά –ακόμα– υποσχόμενη ποικιλία. Η εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα δικαιολογεί τις προσδοκίες, προσφέροντας πλουραλισμό προτάσεων.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις αρχές του ’90 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα –σε Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Τα ελληνικά Syrah, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπουν περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή, που σημαίνει συμπυκνωμένα με «βόμβες» φρούτων για αρώματα και γλυκύτητα, λόγω της υψηλής αλκοόλης, που αντισταθμίζει τον ισχυρά τανικό χαρακτήρα.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιστοί στα πιο φινετσάτα και πικάντικα γαλλικά πρότυπα. Τα δυνατά σημεία, πάντως, όλων των Syrah είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Συνδυάζει στη φιάλη του τον παλιό με τον νέο κόσμο».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η «πολιτεία» του Αστέρα απέκτησε το εστιατόριο ελληνικής ψαροφαγίας που της αξίζει. Δοκιμάσαμε τα πιάτα και πάνω από όλα χαρήκαμε την καλιμπραρισμένη μίξη παράδοσης και κοσμοπολιτισμού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του νέου εστιατορίου στο ρετιρέ του ξενοδοχείου Grand Hyatt. Ορίζουν μια μοντέρνα γευστική «γεωγραφία» μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Γράφει ο Θεμιστολής Νικολετόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οκτώ βραβευμένοι σεφ από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους θα συνδιαλλαγούν γαστρονομικά στο 13ο Sani Gourmet του ξενοδοχείου Sani Resort. Ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro