Top 5 Top 5 ελληνικά Syrah

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα εξηγεί γιατί το Syrah έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων και επιλέγει πέντε σπουδαίες φιάλες από τον ελληνικό αμπελώνα – μαζί με τις ιδανικές τους αρμονίες στο τραπέζι.

 

«Τα δυνατά σημεία όλων των Syrah είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους».

Εξαιρετικά σκούρο χρώμα. Εκπληκτικά συμπαγής τοίχος από αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, γλυκόριζας και πιπεριών. Συγκλονιστικά σαρκώδες σώμα με ισχυρότατες τανίνες.

«Τρομερό», «συγκλονιστικό», «ισχυρότατο»… Τέτοια επίθετα έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των Syrah. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αυτό το σταφύλι, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων, είναι μια πολλά –ακόμα– υποσχόμενη ποικιλία. Η εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα δικαιολογεί τις προσδοκίες, προσφέροντας πλουραλισμό προτάσεων.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις αρχές του ’90 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα –σε Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Τα ελληνικά Syrah, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπουν περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή, που σημαίνει συμπυκνωμένα με «βόμβες» φρούτων για αρώματα και γλυκύτητα, λόγω της υψηλής αλκοόλης, που αντισταθμίζει τον ισχυρά τανικό χαρακτήρα.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιστοί στα πιο φινετσάτα και πικάντικα γαλλικά πρότυπα. Τα δυνατά σημεία, πάντως, όλων των Syrah είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Συνδυάζει στη φιάλη του τον παλιό με τον νέο κόσμο».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο στέκι της ομάδας του The Underdog, μόλις άνοιξε στο Παγκράτι και έχει άρωμα Wes Anderson. O Βασίλης Δημαράς το επισκέφτηκε πρώτος μαζί με τη φωτογράφο Μόνικα Κρητικού για το Andro και διαπίστωσε ότι στα "ορεινά" του Προφήτη Ηλία, δημιουργείται ένας νέος πόλος μετά το Chelsea, για το "νέο" Παγκράτι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro