«Ένα σουβλάκι που μου θυμίζει τα παιδικά μου καλοκαίρια»

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μας πάει μια βόλτα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκεί όπου βρίσκεται ένα δημοφιλέστατο νέο στέκι που όμως του θυμίζει το σουβλατζίδικο των παιδικών του χρόνων στην Πάτρα.

 

Εδώ το κρέας τσουρουφλίζεται σε καυτή σχάρα, κόβεται μπροστά σου και τυλίγεται σε πίτα που έχει μόλις ψηθεί. (Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος)

Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν πάντα με μικρά βήματα. Το σουβλατζίδικο της γειτονιάς των παιδικών μου χρόνων στην Πάτρα δεν είχε γύρο. Ανοιγε στις 18:00, αφού ο ιδιοκτήτης έτρεχε ν΄ αγοράσει ο ίδιος το κρέας, τις ντομάτες, να φτιάξει τζατζίκι, να καθαρίσει πατάτες, να περάσει τα κομμάτια κρέατος στα καλαμάκια. Ενηλικίωση, ή τουλάχιστον εφηβεία σήμαινε ότι δεν έτρωγες μόνο ένα τυλιχτό αλλά δυο. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο ιδιοκτήτης δεν δούλευε πια αλλά καθόταν σε τραπέζι και χάζευε Nova ενώ οι πίτες μεγάλωναν, τα σουβλάκια φάρδαιναν, οι πατάτες χόντραιναν, τα τυλιχτά φούσκωναν με περίσσειο γύρο. Supersize me. Τα σουβλατζίδικα ανοίγουν πια από νωρίς το πρωί, χρειάζεσαι τρια χέρια για να κρατήσεις μια πίτα, στα τυλιχτά μπαίνουν μαγιονέζες, κέτσαπ, μουστάρδες, bueno, δυο καλαμάκια, τυροκαυτερές, λούτρινα αρκουδάκια. Και μας πείραξε η γλουτένη.

Θεωρώ ότι υποχρέωση των σεφ δεν είναι να μας ταΐσουν μόνο και να μας κάνουν να θυμηθούμε το κοκκινιστό της γιαγιάς μας αλλά και να μας εκπαιδεύσουν. Με το Hoocut, οι σεφ της Cookovaya, πήραν ρίσκα αλλά στρατηγικές αποφάσεις: το σουβλάκι τρώγεται μ’ ένα χέρι (άρα σούπερ έξτρα βέντι γίγας πίτες δεν χωράνε στη δική τους λαδόκολλα), κάθε μπουκιά οφείλει να είναι το ίδιο νόστιμη και να νιώθεις όλα τα υλικά, οι πρώτες ύλες έρχονται από παραγωγούς, τους οποίους εμπιστεύονται και από όσο πιο κοντά γίνεται, η επεξεργασία των υλικών θα γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Στο Hoocut το σουβλάκι τρώγεται με το ένα χέρι, αλλά κινδυνεύεις να φύγεις με δύο-δύο τις σακούλες από τις παραγγελίες των φίλων.

Γι’ αυτό μ’ αρέσει το Hoocut. Για τον οριζόντιο γύρο, μια κοπή δικής τους επινόησης, όπου το κρέας ψήνεται στη σχάρα, κόβεται μπροστά σου, τυλίγεται σε πίτα που έχει μόλις ψηθεί, για το χάζι στην πολύβουη Αγίας Ειρήνης, για τους ποδηλατάδες που κάνουν delivery, για την προβατίνα και το βοδινό. Γιατί το τυλιχτό αυτό μου φέρνει στο νου τα παιδικά μου καλοκαίρια.

Το ταπεινό σουβλάκι, το τυλιχτό, η πίτα, το σάντουιτς, όπως θέλετε πείτε το, αποτελεί ιδανική τροφή, με την έννοια ότι τυλίγονται μέσα του διαφορετικές υφές (τραγανά και μαλακά), διαφορετικές θερμοκρασίες (ζεστά και δροσερά), ετερόκλητες γεύσεις (όξινες και γλυκές). Αποτελεί όμως κι ένα ολοκληρωμένο γεύμα καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Στο Hoocut τα αισθάνεσαι όλα.

//Hoocut, true pitta, πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, τηλ.: 210 3240026.

 

Διαβάστε ακόμα: Στη Νέα Σμύρνη για «μυστικό» σουβλάκι εκτός καταλόγου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο εγχείρημα του «γκουρού» του εκλεκτού καφέ Γιάννη Ταλούμη ήρθε στην Ομήρου και προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις των νέων τάσεων στην παραγωγή της σαμπάνιας και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα της αλλαγής του χρόνου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα υλικά είναι φρέσκα, της εποχής και παντρεύονται μεταξύ τους με τρόπους πρωτότυπους αλλά όχι δήθεν. Ο σεμνός σεφ Νίκος Θωμάς έχει άποψη και για τη γευστική μνήμη και για την μοντέρνα κουζίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός -με το Pilot's Watch Chronograph Edition Le Petit Prince- το μεθυστικό, παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή Dark Cave.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro