Το έχω κάτι σαν τάμα. Κάθε τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη να αγοράζω σχολικά. Ξέρετε τώρα: τετράδια, μολύβια, στιλό. Ακόμα και αν έχω τελειώσει τις μαθητικές μου υποχρεώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια από τις ιδιαιτερότητές μου. Έτσι, τις προάλλες που πήγα να επισκεφτώ το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, έπεσα σε κάτι που μου άλλαξε εντελώς τα σχέδια της ημέρας. Κάτι που δεν περίμενα να συναντήσω καθώς ανηφόριζα την Ακαδημίας, στους πρόποδες των Εξαρχείων. Το όνομα αυτού: «Mama tierra».
Είναι ένα μικρό, χαριτωμένο εστιατόριο, ντυμένο στα λευκά, που παίζει χορτοφαγικά με πολλά βιολογικά προϊόντα. Τίποτα σε κρέας δηλαδή. Περνώντας από μπροστά, μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι, όμως οι μυρωδιές που βγαίνουν προς τα έξω σε τραβάνε σαν μαγνήτης. Το ίδιο συνέβη και σε μένα.
Στην κουζίνα συνάντησα τον Alam από την Ινδία, chef αλλά και συνιδιοκτήτη, να «παίζει» με τα κάρι του. «Σήμερα έχω φτιάξει κάτι καινούργιο. Κάτσε να το δοκιμάσεις» μου λέει μετά από τις απαραίτητες συστάσεις. Δεν χάνω χρόνο και θρονιάζομαι σε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια του εσωτερικού. Χαζεύω τον κατάλογο. Μικρός, αλλά αρκετά ενδιαφέρον, με πολλά πιάτα να μου τραβούν την προσοχή.
Επιλέγω τη σαλάτα με κινόα (€5,8) για αρχή. Πληθωρική με γαλλικό μαρούλι, αβοκάντο, γλυκύτατο μάνγκο, πολλά φρέσκα μυρωδικά και ντρέσινγκ από λάιμ. Ένας δροσερός και πολύ ευχάριστος συνδυασμός. Το guacamole με φρέσκια σπιτικά nachos (€3,8), καθώς και η γλυκιά ιταλική caponata (€3,6) με κάππαρη, μελιτζάνα, σταφίδες, πιπεριές σε κόκκινη σάλτσα ήταν γευστικά χωρίς όμως ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το burger μανιταριών (€6,3) είχε ένα γευστικότατο μπιφτέκι (από μανιτάρια φυσικά), όμως το ψωμάκι brioche που το συνόδευε του έκλεβε κάτι.
Το φαλάφελ (€5,9) με τους όμορφους τηγανισμένους ρεβυθοκεφτέδες με τις τρεις διαφορετικές σάλτσες (η μία με γιαούρτι, δυόσμο, μπόλικο κόλιανδρο και λεμόνι, η άλλη με ταχίνι, καπνιστό κύμινο και σουμάκ και η τρίτη- που τη λάτρεψα- με καπνιστό μεξικάνικο τσίλι και ντομάτα) σου έδινε τη δυνατότητα να «παίξεις» με τις γεύσεις και να φτιάξεις το δικό σου συνδυασμό. Τέλος το vegetable korma (€5) με μπόλικα λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι που φτιάχνει ο ίδιος ο Alam και μοσχοβολά, ήταν ένα ταξίδι… Έκλεινες τα μάτια και αμέσως τηλεμεταφερόσουν στις μακρινές Ινδίες.
Και ενώ βρισκόμουν κάπου εκεί στα ξένα, τα σπαστά ελληνικά του Alam με έφεραν ξανά πίσω. «Το καινούργιο που σου έλεγα: “σάχι κατσούρι”» μου λέει και εγώ τον κοιτάω σαν ροφός. Φωλιές από σιμιγδάλι γεμισμένες με πλήθος λαχανικών που έχουν ποτίσει από το μεθυστικό άρωμα του χειροποίητου κάρι του (συνταγή της μαμάς από ό,τι μού ‘πε) και πασπαλισμένες με μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού. «Ίσως το καλύτερο πιάτο που δοκίμασα» λέω στον Alam και χαμογελά από περηφάνεια. «Κάνουμε ακόμα δοκιμές. Συνέχεια βγάζουμε και κάτι καινούργιο. Δεν μου αρέσει να φτιάχνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια» μου εκμυστηρεύεται.
Και κάπως έτσι πιάνουμε την κουβέντα. Ακούω την ενδιαφέρουσα ιστορία του, που ενώ έχει ταξιδέψει όλο τον κόσμο (Μαϊάμι, Λας Βέγκας), ο έρωτας τον έφερε στην Ελλάδα πριν από 7 χρόνια και τώρα μαζί με τρεις φίλους (τον Άγγελο, τον Ξενοφώντα και τον Πέτρο) άνοιξαν αυτό το όμορφο εστιατόριο με πολυεθνικό και vegan χαρακτήρα. Και όσο ο Alam μου μιλούσε, εγώ απολάμβανα ένα «Limnos organic wine» που είχα ζητήσει για να συνοδέψω το γεύμα μου, συνεχίζοντας να τσιμπολογάω φυσικά.
Το Mama Tierra, όπως καταλαβαίνετε, μαζεύει όλα τα καλούδια της «μαμάς Γης», φτιάχνει όμορφα πιάτα και τα σερβίρει σε πολύ καλές τιμές. Γιατί λοιπόν να μην ξαναγυρίσεις σε αυτό το μαγαζί; Άσε που κάθε φορά θα έχουν και κάτι καινούργιο.
Info
Στο μενού υπάρχουν και αρκετά πιάτα χωρίς γλουτένη.
//«Mama tierra». Ακαδημίας 84, Αθήνα, τηλ. 211 4114420.
Διαβάστε ακόμα: Coffee Bike – Δίτροχο και gluten free στο εξωτικό Πικέρμι.