1

Απόψη από το ζεστό εσωτερικό του Simul που θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Αυτές τις μέρες, με τις ζέστες με έχει πιάσει κάτι και δεν θέλω να μένω σπίτι. Παίρνω τους δρόμους και σουλατσάρω στην πόλη. Μια πόλη που, παρά τη χαμένη αίγλη του παρελθόντος, συνεχίζει να με εκπλήσσει. Ευχάριστα. Γιατί την Αθήνα μας λατρεύουμε να τη μισούμε.

Σε μια από αυτές τις βόλτες έπεσα πάνω σε κάτι καινούργιο. Του μηνός που λέμε. Θυμάστε ένα όμορφο ζεστό ημιυπόγειο στην Υψηλάντου, στο Κολωνάκι, όπου στεγαζόταν το παλιό και αγαπημένο γαλλικό εστιατόριο Prunier; Μετά από δύο περίπου χρόνια όπου έμενε χωρίς ιδιοκτήτη, βρήκε νέους επιχειρηματίες και μάλιστα νέους και σε ηλικία.

Την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου με το λαμπερό χαμόγελο και τον σεμνό και ευγενικό Νίκο Θωμά, ο οποίος μάλιστα είναι και ο chef. Τα δύο αυτά παιδιά αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και μπήκαν στα βαθιά της ελληνικής γαστρονομίας, ανοίγοντας το δικό τους εστιατόριο. Το «Simul» (από το σιμουλτανέ, μαζί).

2

Λιτά στολισμένα τραπέζια, χωρίς πολλά-πολλά, για να μην κλέβουν την παράσταση από τα πιάτα που θα δοκιμάσετε.

Κατεβαίνοντας τα λιγοστά σκαλοπάτια για να μπεις στη σάλα του Simul, θα περάσετε από μια μικρή αυλή. Μια σκέτη ομορφιά που σίγουρα, με το που θα ανοίξει ο καιρός, τα μετρημένα στου ενός χεριού δάκτυλα τραπέζια θα γίνονται ανάρπαστα. Το εσωτερικό του, λευκό, λιτό, αλλά ταυτόχρονα ζεστό. Καναπέδες με κρυφούς φωτισμούς ακουμπούν στους λευκούς τοίχους, άνετα απλωμένα στο χώρο τα τραπέζια και παράθυρα που επιτρέπουν να εισχωρεί άπλετο το φως της μέρας.

Με το που θα καθίσετε, θα έρθει ένα όμορφο πουγκί γεμάτο με διάφορα είδη ψωμιού που φτιάχνουν οι ίδιοι: μαύρο με χαρούπι και μοσχοκάρυδο, με ντομάτα, με ελιά. Όλα αφράτα και με ωραία υγρασία που παντρεύονταν ιδανικά τόσο με το λαχταριστό βούτυρο με χοντρό αλάτι όσο και με την κρέμα τυριού από την Τήνο με μαστίχα και ελαιόλαδο.

IMG_3331

Hot dog από κρέμα λουκάνικου με αβοκάντο, τυρί τσένταρ, λεπτές φέτες από ραπανάκι πάνω σε τραγανό χειροποίητο ψωμί.

Εκεί που θαύμασα τον σεφ ήταν στον κόκορα που είχε μαγειρευτεί σε κενό αέρος. Τρυφερός, με τραγανή πέτσα, κανελάτη σάλτσα, με τραχανά που γλύκιζε και παλιωμένη γραβιέρα. 

To carpaccio λωτού με βαλεριάνα και μαγιονέζα yuzu-δυόσμου που άνοιξε το χορό μου έδωσε αμέσως το στίγμα της κουζίνας του Νίκου που παίζει με την εποχικότητα και την ευρηματικότητα.

Ακολούθησε ένα τρυφερό μοσχαρίσιο brisket με βελούδινο πουρέ και αντίδι στη σχάρα κι ένα ιδιαίτερο και γευστικό hot dog (το food porn πιάτο του καταλόγου) όπου το λουκάνικο ήταν σε κρέμα, συνοδευόταν από αβοκάντο, τυρί τσένταρ που ξεχείλιζε οριακά χωρίς να σε μπουχτίζει και λεπτές φέτες από ραπανάκι, και όλο αυτό πάνω σε τραγανό χειροποίητο ψωμί.

Το φαλάφελ καπνιστής πέστροφας μπορεί να είχε τραγανή υφή, νόστιμη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης και φουντούκια και, γενικά, να ήταν ωραία ως ιδέα, όμως θα το προτιμούσα με κάποιο άλλο ψάρι και όχι με καπνιστή πέστροφα –έβγαζε ακόμα πιο βαρύ άρωμα και γεύση.

IMG_3336

Ο κρασάτος κόκορας που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Απλώς μεθυστικός!

Το αρνί με μαύρο σκόρδο και χειροποίητα ζυμαρικά ήρθε με ένα πολύ γευστικό κονσομέ στο οποίο, αν είχε περισσέψει ψωμί, θα έκανα τις παραδοσιακές «βούτες». Όμως, εκεί που θαύμασα τον Νίκο ήταν στον κόκορα που είχε μαγειρευτεί σε κενό αέρος. Τρυφερός, ζουμερός, με τραγανή πέτσα, κανελάτη σάλτσα, με τραχανά που γλύκιζε και παλιωμένη γραβιέρα. Ίσως ο πιο νόστιμος κόκορας κρασάτος που έχω δοκιμάσει τελευταία. Δεν ήθελα να τελειώσει. Θα κρατήσω για πολύ καιρό την γεύση του στη μνήμη μου!

Και επειδή από ένα καλό γεύμα δεν λείπει το γλυκό, το εκλέρ με σοκολάτα Valrhona, κάστανο και φουντούκι ήρθε να δέσει ή να σκοτώσει γλυκά, αν θέλετε.

IMG_3339

Εκλέρ με σοκολάτα Valrhona, κάστανο και τρίμματα φουντουκιού.

Σε γενικές γραμμές, ο Νίκος Θωμάς, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των νέων chefs που δεν μ’ αρέσει να τους χαρακτηρίζω «πολλά υποσχόμενους», αλλά που σέβονται την ελληνική παράδοση, παίζουν μαζί της, χρησιμοποιούν τεχνικές και την προωθούν. Ένα πράγμα που λείπει, αλλά και χρειάζεται σε μια κουζίνα που διαθέτει έναν τεράστιο πλούτο, ο οποίος δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτος.

 

//«Simul», Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, τηλ. 210 7224737.
Υπολογίστε γύρω στα €35/άτ.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα πολύ νόστιμα μυστήρια του Oozora The house.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top