Ένα από τα πιο όμορφα υλικά του Gamay είναι το πράσινο μάρμαρο της μπάρας.

Πιο χαλαρά από εστιατόρια, πιο νόστιμα και ψαγμένα από μπαρ: τα wine bars είναι τα καλύτερα στέκια και ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Αθήνα. Αγαπάμε το Heteroclito, το Οίνοscent και τόσα ακόμα. Στα Εξάρχεια, ως πρόσφατα είχαμε το δοκιμασμένο Warehouse και την hip Τανίνη Αγάπη μου. Τώρα προστέθηκε κι ένα ακόμα wine bar, το σοφιστικέ Gamay. Το όνομα είναι ευρηματικό. Αυθεντικά κρασάδικο αφού το gamay είναι ένα σταφύλι του Μποζολέ και δευτερευόντως του Λίγηρα αλλά και… γαμάτο για προφανείς λόγους.

Το πρώτο που πρέπει να γραφτεί για το μαγαζί αυτό είναι ότι στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρ ντεκό κτίριο και ευτυχώς διατήρησε την εκπληκτική σιδεριά στην πόρτα (από τις ωραιότερες των Εξαρχείων) αλλά και τα όμορφα παλιά τσιμεντένια artisanal πλακάκια. Πραγματικά είναι έγκλημα να ξηλώνονται τέτοια σημαντικά δομικά και διακοσμητικά στοιχεία και να αντικαθίστανται από αλουμίνια, γυψοσανίδες και άλλα φρικώδη.

Πιο χαλαρά από εστιατόρια, πιο νόστιμα από μπαρ: τα wine bars ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Αθήνα.

Τα περισσότερα πιάτα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Ένα άλλο πολύ όμορφο υλικό, καινούριο αυτή τη φορά, είναι το πράσινο μάρμαρο της φιλόξενης μπάρας. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με wine bar κατά κυριολεξία. Το μάρμαρο στηρίζεται σε μια κομψή κατασκευή από ημίγυμνα τούβλα αλλά φωτίζεται κάπως τραχιά από πάνω. Έχουμε την εντύπωση ότι το φως θα γλυκάνει.

Tο όνομα είναι ευρηματικό αφού το gamay είναι ένα σταφύλι του Μποζολέ και δευτερευόντως του Λίγηρα αλλά και… γαμάτο για προφανείς λόγους.

Ο κατάλογος του κρασιού είναι μεσαίου μεγέθους, με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες σε αρκετά καλές τιμές και ευάριθμα φυσικά κρασιά. Δεν θα επεκταθούμε στο περιεχόμενο του, αφενός γιατί θα ανανεώνεται, και αφετέρου διότι έχει γούστο να συζητήσετε με τους οικοδεσπότες σας για κρασιά και να δοκιμάσετε και ασυνήθιστα πράγματα.

To γαλλικό αφρώδες Rosa, Rosé, Rosam by Delecheneau έχει ως βάση την ποικιλία Gamay.

Αυτό που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη ήταν το φαγητό. Με εξαίρεση τα άτονα cicchetti (σαν μπρουσκετίτσες) με μπρανταδα μπακαλιάρου υπο μορφή rillettes, όλα όσα δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμα. Το καψαλισμένο λάχανο (6€) με σάλτσα ανανά, ajo blanco και αμύγδαλα ακούγεται μεν παρδαλό αλλά είναι μια από τις νοστιμότερες νέες «σαλάτες» (κάνει και για side dish) των Αθηνών.

Το Gamay έχει ήδη κερδίσει το πρώτο στοίχημα του να μαζεύει το «σινάφι» των νεο-κρασάδων και εστιατόρων της πόλης.

Αριστερά: «ριγιέτ» καβουριού. Δεξιά: η είσοδος της υπόγειας κάβας στο δάπεδο.

Το τατακι τόνου (10€) είναι πολύ καλής ποιότητας, το ίδιο και το ελαφρά πικάντικο βοδινό ταρτάρ (11€). Σερβίρεται με βουτυρωμένα και φρυγανισμένα ζυμωτά ψωμάκια που είναι τόσο νόστιμα ώστε ζητήσαμε και έξτρα για να συνοδεύσουμε την καβουροσαλάτα (επίσης σαν ριγιέτ) με πράσινο μήλο και καρύδια πεκάν (10€).

Το Gamay ευτυχώς διατήρησε τα όμορφα παλιά τσιμεντένια artisanal πλακάκια (αριστερά).

Μια τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με την κάπως άνιση μουσική που στην αρχή της βραδιάς μας κούρασε (αλλά όταν γέμισε το μαγαζί λειτούργησε διαφορετικά). Φανταζόμαστε ότι θα βρει το στίγμα -και τη σωστή της ένταση μαζί με τον φωτισμό- ώστε να «δέσει» όλο μαζί αυτό το πολύ γουστόζικο μαγαζί. Το οποίο έχει ήδη κερδίσει το πρώτο στοίχημα του να μαζεύει το «σινάφι» των νεο-κρασάδων και εστιατόρων της Αθήνας, μαζί με άλλες ανήσυχες φατσούλες όπως έκανε όταν άνοιξε -τηρουμένων των αναλογιών- και το Pharaoh.

 

//Gamay, Ζωοδόχου Πηγής 42, 2103807311

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 νέα αθηναϊκά wine bars με χαρακτήρα και άποψη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top