Photo Credit: korayatasoy/flickr

Αν βρούμε ένα μαλακό, ελαφρύ κόκκινο με οξύτητα και αρωματική φρεσκάδα, θα έχουμε με το ψάρι έναν υπέροχο όσο και πρωτότυπο συνδυασμό. Photo Credit: korayatasoy/flickr

«Ψάρι με λευκό, κρέας με κόκκινο» θέλει ο κανόνας, και δικαίως! Δεν είναι, πάντως, ότι το ψάρι έχει κάτι προσωπικό με τα ερυθρά κρασιά. Απλώς αγαπά τις οξύτητες και τη φρεσκάδα, ενώ μισεί θανάσιμα τις τανίνες που κάνουν τη γεύση του να μοιάζει με κατασκουριασμένη λαμαρίνα!

Αν όμως βρούμε ένα μαλακό, ελαφρύ κρασί με οξύτητα και αρωματική φρεσκάδα, θα έχουμε έναν υπέροχο όσο και πρωτότυπο συνδυασμό. Ίσως όχι με τα πλέον άγρια πλεούμενα, όπως ο σαργός ή το σκαθάρι, αλλά σίγουρα με τους λιπαρούς και τους πελαγίσιους εκπροσώπους, όπως ο σολομός, η στήρα, η σφυρίδα, ο τόνος ή το μαγιάτικο.

Βέβαια, τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που μόλις αναφέραμε συναντώνται περισσότερο σε κρασιά των ψυχρότερων βορειοευρωπαϊκών αμπελώνων, τα οποία προέρχονται από περιοχές όπως η Βουργουνδία και ο Λίγηρας και από ποικιλίες όπως το Pinot Noir και το Cabernet Franc.

Και η χώρα μας, όμως, παρά το ζεστό της κλίμα, προσφέρει ερυθρά κρασιά που θα κάνουν τους αμετανόητους «κοκκκινάκηδες» να μην αποχωριστούν ποτέ το αγαπημένο τους χρώμα. Εντάξει, μπορεί να μην προσφέρουν την απόλυτη αρμονία που επιτυγχάνουν το Rully του Joseph Drouhin ή ένα ντελικάτο Saumur Champigny, όμως σίγουρα μπορούν να κοιτάξουν ένα ροφό στα μάτια!

 

MaterNatura2

 

Βαϊμάκης, Mater Natura 2, €18,30.
Τα φυσικά κρασιά που χαρακτηρίζονται από την απουσία θειώδους φημίζονται για τη μοναδική αίσθηση φρεσκάδας που χαρίζουν. Το υπέροχο αυτό φυσικό Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο είναι μια απτή απόδειξη, γεμάτη με ζουμερή αίσθηση άγουρου φραγκοστάφυλου και λαμπρότατη οξύτητα. Παραδόξως, μάλιστα, είναι και αρκετά ντροπαλό στις τανίνες, στοιχείο που του προσθέτει επιπλέον πόντους στην αρμονία με το ψάρι.

Στην επόμενη σελίδα: ένα εξαιρετικό πάντρεμα από τη σπάνια ποικιλία του Βελβεντού.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top