Τα στεκια των διακοπων

Top 5 Τα Top 5+1 στέκια για να ζήσεις την αληθινή Σαμοθράκη

Η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη μας αποκαλύπτει 6 στέκια της Σαμοθράκης που δεν θα βρούμε στους τουριστικούς καταλόγους.

 

Ένα πανέμορφο νησί, που μοιάζει να μην το έχει αγγίξει ο χρόνος. (Φωτογραφία: samothraki.gr)

Από την δεκαετία του 80, και τις εκδρομές εκεί με τις μεγάλες παρέες των γονιών μου, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στο τοπίο και τις μυρωδιές της Σαμοθράκης. Η διαδρομή από τα Θέρμα ως τους Κήπους, ας πούμε, παραμένει ανακουφιστικά ξεχασμένη από την ανάπτυξη, με τα πλατανοδάση να κατεβαίνουν ως τις παραλίες και να φτάνουν σχεδόν ως τη θάλασσα. Ο πύργος του Φονιά, η χαλασμένη άσφαλτος και οι πέτρες εκεί όπου βγαίνει το ρέμα, ότι δεν ξέρεις αν φέτος θα δουλεύει η καντίνα όταν φτάσεις πια στο βόρειο άκρο του νησιού για μπάνιο.

Είναι παράξενο πώς γλίτωσε από την δόμηση αυτό το πανάρχαιο νησί, κάτι που οφείλεται λίγο στην απόσταση από την Αθήνα και λίγο στην ντόπια μενταλιτέ που έμοιαζε μονίμως απροσάρμοστη στο concept του οργανωμένου τουρισμού. Στο ίδιο πνεύμα, με ελάχιστα new entries, οι καλές ταβέρνες παραμένουν το ίδιο παρθένες και αξιόπιστες με το τοπίο, μαρτυρώντας την ίδια στιγμή ότι η Σαμοθράκη δεν είναι ένα τυχαίο νησί. Γιατί και το φαγητό εδώ είναι κομμάτι της Διονυσιακής εμπειρίας, μαζί με την ενέργεια που νιώθεις στο ιερό των Μεγάλων Θεών, τις θεωρίες για τα Καβείρια Μυστήρια, το διάσημο άγαλμα της Νίκης του Λούβρου, το Φεγγάρι (ψηλότερη κορυφή στο Αιγαίο, αν εξαιρέσεις Κρήτη και Ευβοια), το κάμπινγκ, και βέβαια τις βάθρες, τις μικρές παγωμένες λίμνες με τους καταρράκτες, κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού. Από εκεί ξεκινά και η πρώτη μας γαστρονομική στάση.

 

Στην επόμενη σελίδα: Στην πιο γνωστή ταβέρνα του νησιού, τη Γριά Βάθρα.

1 2 3 4 5 6 7

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro