_MG_1968

Με ντομάτα και κρεμμύδι ‒και για τους μερακλήδες με (πραγματικά καυτερό) κοκκινοπίπερο.

Ως λαός έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε trends με απίστευτη ταχύτητα ‒και με την ίδια ταχύτητα να τα ξεχνάμε. Τα περισσότερα είναι ξενόφερτα, μερικά όμως είναι επανεφεύρεση παραδοσιακών εδεσμάτων. Ένα από αυτά είναι το σουβλάκι. Το ψήσιμο σε ξύλινη, ή σιδερένια, βέργα απαντάται από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλους τους πολιτισμούς. «Κάνδαυλο» το ονόμαζαν οι αρχαίοι ΄Έλληνες, «sis» οι Οθωμανοί, «robata» οι Ιάπωνες και πάει λέγοντας.

Το να τυλίγεται ένα ψητό κρέας με τα αρτύματά του σε κάποιο είδος ψωμιού είναι, επίσης, συνήθεια πανάρχαια και παγκόσμια. Το δικό μας σουβλάκι έχει το μερίδιό του στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και ο καθένας μας (νομίζει πως) ξέρει πού υπάρχει το καλύτερο σουβλάκι στην πόλη του.

lefteris

Οι μακριές μεταλλικές πλακέ βέργες με τα μοσχαρίσια μπιφτέκια τσιτσιρίζουν στην καυτή πλάκα…

Στο σουβλάκι σύμμαχος είναι η καλή πίτα και το νόστιμο, καλοαρτυμένο και σωστά ψημένο κρέας, και εχθρός η μεγάλη ποσότητα και ποικιλία υλικών που το συνοδεύουν ‒κυρίως αυτές οι ρημάδες (και συνήθως προκάτ) οι πατάτες. Υπάρχουν αρκετά καλά σουβλατζίδικα, λίγα όμως είναι που παραμένουν σταθερά ‒σε αυτό που προσφέρουν και σε αυτό που πρεσβεύουν‒ στο πέρασμα του χρόνου: να τι τους δίνει, για μένα, σε σχέση με άλλα, «καλά», σουβλατζίδικα, προστιθέμενη αξία.

Μεταξύ αυτών, των λίγων, σουβλατζίδικων είναι και ο «Λευτέρης ο Πολίτης», στα πέριξ της underground Ομόνοιας, με ιστορία που πλέον ‒πάντα στη Σατωβριάνδου‒ ξεπερνά τα 60 χρόνια. Ανάμεσα σε αστυνομικούς, περαστικούς επαρχιώτες, ηλικιωμένους ομοφυλόφιλους που περιφέρονται στα παλιά πορνοσινεμά και πολλούς αλλοδαπούς, μια ουρά ετερόκλητου πλήθους περιμένει υπομονετικά το μοναδικό σουβλάκι που φτιάχνει ο Λευτέρης.

lefteris

Πάνω στα μπιφτέκια ακουμπά η μικρή πίτα, που αχνίζεται στους ατμούς τους.

Οι μακριές μεταλλικές πλακέ βέργες με τα μοσχαρίσια μπιφτέκια τσιτσιρίζουν στην καυτή πλάκα και πάνω τους ακουμπά η μικρή πίτα, που αχνίζεται στους ατμούς τους. Συνοδεία της πίτας και του μπιφτεκιού μόνο ντομάτα και κρεμμύδι ‒και για τους μερακλήδες (πραγματικά καυτερό) κοκκινοπίπερο. Πάνω στο κλασικό χασαπόχαρτο και τυλιγμένα με λαδόκολλες, οι οποίες υπάρχουν παντού στο μαγαζί, αντί χαρτοπετσέτας.

Ζουμερό και ροζ, λιτό αλλά και τόσο νόστιμο, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι προσπαθεί να σβήσει την αψάδα στη γλώσσα. Το χαίρεσαι στο όρθιο, μπουκιά-μπουκιά, ενώ έξω, τριγύρω, ξετυλίγεται αυτό το σκηνικό που ένας φίλος αποκαλεί «Balkan Scorsese»…

 

//Λευτέρης ο Πολίτης: Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ. 210 5225676

__________

Τα σουβλάκια τυλίγονται με λαδόκολλες, οι οποίες υπάρχουν παντού στο μαγαζί, αντί χαρτοπετσέτας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top