Εκεί που σκάει το κύμα…

Στο άκουσμα «Αυτή την Κυριακή, τρώμε δίπλα στη θάλασσα» οι φίλοι μου ενθουσιάστηκαν. Όμως, όταν άκουσαν και τη συνέχεια «θα κάνουμε πικ-νικ με νηστίσιμα» άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Κάτι που είχα προβλέψει για αυτό και ολοκλήρωσα την πρόταση μου λέγοντας ότι το μαγείρεμα το αναλαμβάνω προσωπικά. Και κάπως έτσι, οι γκρίνιες σταμάτησαν και δώσαμε ραντεβού για τη Κυριακή.

Γαρίδες tempura, χταποδάκι, ελιές και όλα πάνε περίφημα.

Γαρίδες, μύδια ψίχα, καλαμαράκια και χταποδάκι μπαίνουν στο καρότσι. Με αυτά ξεκινάει το τραπέζι.

Για άλλη μια χρονιά το καθιερωμένο meat free γεύμα με τους φίλους, είναι μια ευχάριστη και δημιουργική δοκιμασία για μένα. Τα έχουμε πει: μου αρέσουν τα challenges που με εξελίσσουν ως ερασιτέχνη μάγειρα. Συν ότι η νηστεία αυτών των ημερών με κάνει να σκέφτομαι διαφορετικά και «έξω από το κουτί» (out of the box που λένε και οι φίλοι Άγγλοι).

Ριζότο με γαρίδες; Μα φυσικά! Μην παραλείπετε το τουρσί.

Έτσι, αυτή τη φορά πήγα στα Lidl χωρίς λίστα – αυτό για έναν παρθένο σαν εμένα είναι μεγάλο βήμα – και είπα να αφήσω να με οδηγήσουν τα καλούδια που θα βρω στα ράφια. Για να είμαι όμως, ειλικρινής, πριν ξεκινήσω, έριξα μια γρήγορη ματιά στο φυλλάδιο της νηστείας που έχουν ετοιμάσει με όλα τα προϊόντα, οπότε πήγαινα διαβασμένος.

Μπορούμε να τρώμε πίτσα και στη νηστεία.

Καθώς περιπλανιέμαι με το καρότσι στους διάδρομους των Lidl, πέφτω πάνω στα θαλασσινά. Γαρίδες, μύδια ψίχα, καλαμαράκια και χταποδάκι μπαίνουν στο καρότσι.

Μυρίζουν θάλασσα.

Φανταστείτε μικρές γαρίδες καθαρισμένες από το τσόφλι τύπου tempura, χταπόδι ξιδάτο στην κατσαρόλα ή μύδια ελαφρώς βρασμένα με λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Στο μυαλό μου, ήδη ετοιμάζω τις πρώτες συνταγές: μικρές γαρίδες καθαρισμένες από το τσόφλι τύπου tempura, χταπόδι ξιδάτο στην κατσαρόλα, μύδια ελαφρώς βρασμένα με λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλαμαράκια σε ροδέλες στο τηγάνι.

Τα μύδια είναι must στο νηστίσιμο τραπέζι.

Ό,τι πρέπει για το ούζο που εκείνη την μέρα θα ρέει άφθονο έτσι κι αλλιώς. Τελευταία στιγμή βάζω και μια συσκευασία με γάμπαρη για να κάνω μερικές στον ατμό και τις υπόλοιπες να τις σερβίρω με ένα ρύζι με λαχανικά.

Ταραμοσαλάτα λευκή και ροζ. Για ποικιλία.

Δοκιμάστε να φτιάξετε θράψαλα με πικάντικη σάλτσα. Τραβάνε το ούζο και το τσίπουρο ακόμα πιο πολύ.

Συνεχίζω με τις αλοιφές. Ταραμοσαλάτα λευκή και ροζ. Για ποικιλία. Βάζω και μια μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη – θυμάμαι πέρυσι είχε γίνει χαμός με αυτήν. Μια κονσέρβα με ντολμαδάκια, μάλλον καλύτερα δύο. Βλέπω όμως ότι έχουν φέτος και με κινόα, και τα βάζω και αυτά στο καρότσι.

Τα καμαλαράκια είναι από τα αγαπημένα εδέσματα των ημερών.

Παίρνω και τα θράψαλα που είναι σε πικάντικη σάλτσα και τραβάνε το ούζο και το τσίπουρο ακόμα πιο πολύ. Συνεχίζω με τα τουρσί. Αυτά δεν πρέπει να λείπουν. Τα αγαπάμε σαν παρέα.

Τα θαλασσινά «τραβούν» το ούζο.

Αντί για τον χαλβά με τις κλασικές γεύσεις, αυτή τη φορά διαλέξτε με μέλι και καφέ espresso.

Πηγαίνοντας προς τα γλυκά, το μάτι μου πέφτει πάνω στην στριφτή σπανακόπιτα και τη vegetarian πίτσα. Χωρίς δεύτερη σκέψη τις ρίχνω και αυτές στο καρότσι. Μάλιστα, την τελευταία μου την είχε προτείνει να την δοκιμάσω και μια φίλη που ακολουθεί αυτή την διατροφή.

Χαλβάς από τη Γλυκάνθη σε διάφορες γεύσεις.

Και ήρθε η ώρα για τους χαλβάδες. Για άλλη μια χρονιά οι χαλβάδες Γλυκάνθη δίνουν το παρόν στα ράφια. Φέτος βλέπω και διαφορετικές γεύσεις, πιο ιδιαίτερες. Έτσι, έκτος από την βανίλια και το κακάο, παίρνω εκείνον με το μέλι και καφέ espresso, καθώς και αυτόν με τα κράνμπερι και γκότζι μπέρι.

Τα παστέλια τρώγονται δύο-δύο.

Φυσικά δεν ξεχνάω και τα παστέλια που στα μηνύματα των φίλων μου, είχε τονιστεί ότι δεν πρέπει να λείπουν. Βάζω λοιπόν, δυο – τρία από όλα για να μην υπάρχει πρόβλημα. Και πριν πάω για το ταμείο, προσθέτω το ταχίνι με ρόδι και κράνμπερι και τα κουλουράκια με γέμιση ταχίνι, καινούργια προϊόντα. Αυτά είναι για το σπίτι, για μένα. Το ταχίνι για το πρωινό και τα κουλουράκια για συνοδευτικό με τον καφέ.

 

Διαβάστε ακόμα: «Ξ» όπως λέμε Ξινόμαυρο. Eνα νέο value for money ημίξηρο ροζέ από το Αμύνταιο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top