Photo Credit: Odysseas Gp/flickr

Στηρίζουμε κάθε ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά μας δίκαια, αλλά και κρίνουμε αυστηρά κάθε κυβέρνησή μας, ζητώντας πάντοτε κάτι καλύτερο από μερικές ανάσες αξιοπρέπειας. Photo Credit: Odysseas Gp/flickr

Κυρίως σε απολυταρχικά καθεστώτα συναντάμε φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που ενορχηστρώνονται “αυθόρμητα” από τους πραιτωριανούς του συστήματος. Ωστόσο, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλουμε για τη γνησιότητα και το πηγαίο της συγκέντρωσης της Τετάρτης που καλεί “να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες” (sic). Άλλωστε, στην Ελλάδα τα κάνουμε όλα με το δικό μας τρόπο!

Δεν είμαστε από εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία της κυβέρνησης και στην έξοδο από το ευρώ. Πιστεύουμε ότι αυτοί που διαγωνίζονται σε πατριωτικές κορώνες είναι δυστυχώς οι πρώτοι που περιμένουν να ωφεληθούν από μια επιστροφή στη δραχμή – όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Στηρίζουμε λοιπόν κάθε ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά μας δίκαια, αλλά και κρίνουμε αυστηρά κάθε κυβέρνησή μας, ζητώντας πάντοτε κάτι καλύτερο από μερικές ανάσες αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε μερικά σημεία που θα θέλαμε να φωνάξουμε όλοι μαζί:

Για το χρέος και το ευρώ:

Δίνει βαθιά ανάσα αξιοπρέπειας μια κυβέρνηση που τηρεί τις δεσμεύσεις της. Αρκεί βέβαια να τις τηρήσει. Θα τηρήσετε και τη βασική σας δέσμευση που είναι η παραμονή μας στο ευρώ, κύριε πρωθυπουργέ;

Γιατί να το κρύψουμε, παίρνουμε και μια τζούρα αξιοπρέπειας όταν βλέπουμε την κυβέρνηση να σηκώνει κεφάλι στους πιστωτές. Έχουν κι αυτοί ευθύνη που δεν δίσταζαν να δανείζουν ένα “πρεζάκι” σαν τη γλυκιά πατρίδα μας. Θα πάρουμε βαθύτερη ανάσα αξιοπρέπειας όταν θα ξεπληρώσουμε σαν κύριοι το μεγαλύτερο έστω μέρος των χρεών μας και θα σταθούμε επιτέλους στα πόδια μας, βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Ζητάμε έναν έντιμο συμβιβασμό επί τη βάσει  ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης που θα ενσωματώνει το “σωστό 70%” του μνημονίου που παραδέχεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν μαζευόμαστε στις πλατείες για να κλοτσήσουμε την καρδάρα και να κάνουμε εθνικό χαρακίρι.

Ζητάμε έναν έντιμο συμβιβασμό επί τη βάσει ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης που θα ενσωματώνει το “σωστό 70%” του μνημονίου που είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν μαζευόμαστε στις πλατείες για να κλοτσήσουμε την καρδάρα και να κάνουμε εθνικό χαρακίρι.

Μια αύρα αξιοπρέπειας και ένα ρίγος ιστορικής συγκίνησης το νιώθουμε είναι η αλήθεια όταν μαθαίνουμε ότι ο Μανώλης Γλέζος, αυτό το αντιστασιακό τοτέμ, αυτός ο Ινδιάνος, θα μπει μπροστάρης στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και στην επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Θα νιώσουμε όμως πιο σοβαροί και πιο αισιόδοξοι για την έκβαση αν μια ομάδα ψύχραιμων διπλωματών και νομικών κινήσει την υπόθεση μαζί με μια διακομματική (εκτός ΧΑ) επιτροπή της Βουλής. Επιφυλάσσοντας ενδεχομένως ένα ρόλο συμβούλου για τον 93χρονο κύριο Γλέζο. Αρκεί αυτός να μην παρομοιάζει τη σημερινή διεκδίκηση με τη μάχη ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό, συνδέοντάς τη με το χρέος που συσσώρευσαν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις μας. Αυτή η στάση ικανοποιεί εν μέρει το θυμικό πολλών ελλήνων, αλλά δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο σκοπό που πάμε να πετύχουμε. Διότι μας εμφανίζει ως ανιστόρητους και γραφικούς που διεκδικούν με τόνο έξαλλο, ρεβανσιστικό και όχι αξιοπρεπή, τα δίκαια τους.

Για τους φόρους και την οικονομία:

Σίγουρα, η αύξηση του βασικού μισθού είναι μια ανάσα αξιοπρέπειας – ποιος μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς με λιγότερα από €750; Όμως, μεγαλύτερη και διαρκέστερη αξιοπρέπεια εξασφαλίζει το να έχεις εργασία και η ανεργία δεν μειώνεται με νόμους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες να κερδίσουν χρήματα και να δημιουργήσουν δουλειές και αυτό σημαίνει χαμηλότερη φορολογία.

Σημαίνει, όμως, και επιπλέον κίνητρα που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνουν την καινοτομία. Είναι ωραίο να ακούς λόγια για την πατρίδα, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Είναι, όμως, πιο ουσιαστικό σήμερα που χορτάσαμε από λόγια να ακούσουμε και άγνωστες λέξεις, όπως ίδρυση επιχείρησης με ένα ευρώ σε μία μέρα, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ομηρίας στον ΟΑΕΕ. Πρακτικές κουβέντες που θα οπλίσουν το χέρι του καθενός που θέλει να προσπαθήσει, να πετύχει αξιοπρεπώς.

H ανεργία δεν μειώνεται με νόμους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες να κερδίσουν χρήματα και να δημιουργήσουν δουλειές και αυτό σημαίνει χαμηλότερη φορολογία.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι νιώσαμε αξιοπρεπείς (βλ. νιώσαμε λιγότερο μ@λ@κες) που η κυβέρνηση έβαλε στόχο τα “λαμόγια”, τους μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοφοροφυγάδες. Θα νιώθαμε μεγαλύτερη σιγουριά ότι η αξιοπρέπεια θα στεριώσει και δεν θα ξαναμουτζωνόμαστε στις επόμενες εκλογές που πιαστήκαμε κορόιδα, αν η κυβέρνηση έβαζε στο στόχαστρο και όσους επίορκους εφοριακούς είναι υπεύθυνοι για τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής.

Για την κοινωνία:

Αν είσαι πολίτης και όχι υπήκοος, παίρνεις όσο νά ‘ναι μια ανάσα αξιοπρέπειας, βλέποντας τον πρωθυπουργό να ορκίζεται στην τιμή και στη συνείδησή του και όχι σε ένα χρυσό βιβλίο παρέα με σεβαστούς κατά τα άλλα παπάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία. Θα έπαιρνες άπλετο οξυγόνο αξιοπρέπειας και πολιτικής χειραφέτησης αν η Εκκλησία χωριζόταν επιτέλους από το Κράτος, κάτι για το οποίο δεν ακούσαμε τίποτα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Παίρνεις μια ανάσα αξιοπρέπειας βλέποντας τον πρωθυπουργό να ορκίζεται στην τιμή και στη συνείδησή του και όχι σε ένα χρυσό βιβλίο. Θα έπαιρνες άπλετο οξυγόνο αξιοπρέπειας και πολιτικής συνείδησης αν η Εκκλησία χωριζόταν επιτέλους από το Κράτος.

Η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης για όλους (δηλαδή και για τους ομοφυλόφιλους) μάς έχει επιβληθεί από το Νοέμβριο του 2013, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Σύμφωνο Συμβίωσης καθιερώθηκε με νόμο πριν από σχεδόν 7 χρόνια (ν. 3719/2008). Άρα η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολύ σωστά ένα νόμο του 2008 χωρίς να αποκλείει μια κοινωνική ομάδα. Για να πάρουν μια γερή ανάσα αξιοπρέπειας οι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας, ζητάμε να καθιερωθεί και ο πολιτικός γάμος για όλους.

Είναι κάτι παραπάνω από ανάσα η προώθηση νομοθεσίας για την ιθαγένεια. Θα χαρίσει στοιχειώδη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν εδώ και δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα. Που είναι Έλληνες, είτε παίζουν καλό μπάσκετ είτε όχι. Γι’ αυτό ελπίζουμε η στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, να επεκταθεί χωρίς αστερίσκους και στο ζήτημα αυτό. Πιέζουμε την κυβέρνηση, της οποίας κομμάτι είναι οι ΑΝΕΛ, να νομοθετήσει ομόφωνα για την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών μας.

Για το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη:

Νιώθεις αξιοπρεπής ως πολίτης όταν η κυβέρνηση μιλάει με ευαισθησία αντί να κτυπάει το χέρι και να γουρλώνει το μάτι αυταρχικά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Θα ένιωθες πολύ πιο αξιοπρεπεπής αν οι νέοι κυβερνώντες, εκτός από τα φιλικά χαμόγελα και τα πατριωτικά δάκρυα, άλλαζαν και την ανισονομία που τους χωρίζει από εμάς, προωθώντας την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ναι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χρειάζονταν μια ανάσα αξιοπρέπειας με τη 13η σύνταξη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πόσο αξιοπρεπείς νιώθουν, όμως, όσοι και όσες πήραν σύνταξη χωρίς να δικαιολογείται από κάποια αναπηρία στα 50 και στα 40;

Νιώσαμε μια ανάσα αξιοπρέπειας όταν ακούσαμε ότι οι παράνομα απολυθέντες θα επαναπροσληφθούν. Βεβαίως να επαναπροσληφθούν όλοι, μέχρι τον τελευταίο! Όμως, όσοι δουλεύουμε θα νιώσουμε πολύ πιο αξιοπρεπείς αν αντίστοιχα απολυθούν όσοι είναι αργόμισθοι και τρώνε από τους φόρους μας, ενώ εμείς τρώμε ωραία αξιοπρεπή λόγια από το Κράτος.

Ναι, και οι χαμηλοσυνταξιούχοι χρειάζονταν μια ανάσα αξιοπρέπειας με τη 13η σύνταξη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Είναι η έσχατη κατάντια να είσαι ηλικιωμένος και ανήμπορος και να πεινάς, παρατημένος στο περιθώριο της κοινωνίας, ανεπιθύμητος, τελειωμένος. Πόσο αξιοπρεπείς νιώθουν, όμως, όσοι και όσες πήραν σύνταξη χωρίς να δικαιολογείται από κάποια αναπηρία στα 50 και στα 40; Νιώθουν περήφανοι και αξιοπρεπείς που ζουν σε βάρος των άλλων και σε βάρος των επόμενων γενεών; Όλοι εμείς που πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές θα νιώθαμε πολύ πιο αξιοπρεπεπείς αν ξέραμε ότι θα πάψουν τα βαμπίρ να απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να πάρουμε μια μέρα μια στοιχειώδη σύνταξη.

Συμπέρασμα:

Αγαπητή πλατεία και αγαπητοί κυβερνώντες, την αξιοπρέπεια την κατακτάς όταν μαθαίνεις από τα λάθη σου, στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου και πετυχαίνεις τίμια. Όχι όταν κλαίγεσαι και αναζητάς αλλού ευθύνες. Μόνο με καθαρή συνείδηση και καθαρούς λογαριασμούς είσαι αξιοπρεπής. Και μόνο τότε εμπνέεις σεβασμό σε μια διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμα: Διαπραγμάτευση και Grexit – Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής κωδικοποιεί σε 10 σημεία την τωρινή κατάσταση.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top