Αμήχανα χαμόγελα μετά την προηγούμενη ορκομωσία. Ορισμένα πρόσωπα έμειναν στις θέσεις τους. Φωτό: flickr.com/primeministergr

Αμήχανα χαμόγελα μετά την προηγούμενη ορκομωσία. Ορισμένα πρόσωπα έμειναν στις θέσεις τους.
Φωτό: flickr.com/primeministergr

Eνας ανασχηματισμός –ψέματα: ένας σχηματισμός Κυβέρνησης, περί αυτού πρόκειται, καθώς η Δικομματική, με συμπρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά/Βαγγέλη Βενιζέλο είναι εντελώς άλλο ζώο από την Τρικομματική Σαμαρά/Στουρνάρα– που αντικείμενο είχε την στελέχωση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Απολύσεων, Υγείας και Διάσωσης του ΕΟΠΥΥ, άντε και του Εργασίας Άνευ Πολλών Δηλώσεων και του δεινοσαυρικού (σε μέγεθος και αποτελεσματικότητα) Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Υποδομών, Συγκοινωνιών και Επανεκκίνησης της Οικονομίας, «έπαιξε» περισσότερο ως αναμέτρηση μεταξύ Βαγγέλη Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου για το γέρας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Προεδρίας κ.ο.κ., ως αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου για την ανέλκυση του ναυαγίου ΕΡΤ –και ως σειρά από καραμπόλες κατά την φάση σχηματισμού/ανασχηματισμού που έφεραν στον νου ωραίες μνήμες της εποχής ΓΑΠ.
Βέβαια, ένας απλός πολίτης δεν είναι εύκολο να κατανοήσει το βάθος των πολιτικών χειρισμών αυτών των ημερών, όμως και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ (με αυτήν την σειρά, δε) η προτεραιότητα σαφώς δινόταν στην «δημόσια υπεράσπιση εικόνας». Πόσους υπουργούς, σε ποια πόστα προβολής, αλλά και σε ποια πόστα όσο το δυνατόν μικρότερης ευθύνης θα πλάσαρε το ΠΑΣΟΚ; (Κάποια στιγμή, στις διαπραγματεύσεις, ακούστηκε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας χρεώνεται στο ΠΑΣΟΚ. Το τι επηκολούθηκε, δεν περιγράφεται!). Πώς θα προσπεράσει το βέτο για τον Χαράλαμπο Αθανασίου στο Δικαιοσύνης η ΝΔ (άρα την αυριανή ή μεθαυριανή ανακίνηση θέματος νόμου για την ιθαγένεια ή για το αντιρατσιστικό); Τι αξίζει, τι κοστίζει ένας δεύτερος Αντιπρόεδρος; Και ούτω καθεξής.

Συνηθίζεται ως ευχή το «σιδεροκέφαλοι!». Δεν θέλουμε όμως να σαρκάζουμε τους συνανθρώπους μας.

Όμως, και πίσω από τα πιο συμβολικά, υπάρχει πάντα και ουσία. Δείτε το μέγα πρόβλημα του ΥΠΕΞ: υπουργεία Βαγγέλη Βενιζέλου θα σήμαινε αξιοποίηση της Ελληνικής Προεδρίας (και) για να προωθηθεί η επανίδρυση του καημένου του ΠΑΣΟΚ μέσα από χύτευσή του μέσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με πυρήνα την Γερμανική μεταΣοσιαλδημοκρατία. (Δεν είναι μικρό το ζήτημα. Αν μη τι άλλο είναι ζήτημα υπαρξιακό για το πάλαι ποτέ κραταιόν Κίνημα, δηλαδή για τον συνολικό πολιτικό χάρτη). Υπουργεία Αβραμόπουλου, πάλι, θα σήμαινε διατήρηση ενός ύφους μη-απόλυτα-Ευρώ(=Γερμανο)κρατούμενου προσανατολισμού, θα σήμαινε όμως και διατήρηση του θέματος των Γερμανικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων στο προσκήνιο.
Επειδή ξεκινήσαμε με την ουσία: η κρίσιμη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα στρατεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Υγεία τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Εργασία τον πεισματικά διατηρούμενο Γιάννη Βρούτση, η ουσία (πλέον) της Ανάπτυξης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Και η Δικαιοσύνη, τελικά, τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Συνηθίζεται ως ευχή το «σιδεροκέφαλοι!». Δεν θέλουμε όμως να σαρκάζουμε τους συνανθρώπους μας. Πάμε για καλοκαίρι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top