Θα μπουν στη φυλακή οι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης. Αλλά για πόσο; (Alexandros Michailidis / SOOC)

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάνθηκε σήμερα (7/10). Τα βασικά στελέχη της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος και οι λοιποί πρώην βουλευτές) συνέστησαν και οργάνωσαν μια εγκληματική οργάνωση που ενδύθηκε τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.

Επιπλέον, κρίθηκε ένοχος και ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται στις επιθέσεις κατά Αιγύπτιων ψαράδων και στελεχών του ΠΑΜΕ. Από πολιτική άποψη, αυτή η απόφαση βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη Χρυσή Αυγή, την ξεδοντιάζει, της αφαιρεί κάθε έννοια νομιμότητας. Οσο για τον Ρουπακιά, αποδίδεται δικαιοσύνη έναντι ενός στυγνού δολοφόνου.

Εντούτοις, επειδή τα νομικά παράθυρα είναι πολλά οφείλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία τις επόμενες ημέρες. Ορισμένα ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται, μπορούν να απαντηθούν κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε.

 

– Τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής με την ενοχή των μελών της; 

Στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζει το σημαντικότερο μέρος της. Με δεδομένη την ενοχή εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

Είναι δεδομένο πως οι δικηγόροι υπεράσπισης θα καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

– Έχουν δικαίωμα έφεσης οι καταδικασθέντες; 

Είναι δεδομένο πως οι δικηγόροι υπεράσπισης θα καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Επίσης, έφεση μπορεί να ασκήσει και ο Εισαγγελέας Εφετών, προσβάλλοντας κάθε καταδικαστική απόφαση (καθώς πρόκειται για Τριμελές Εφετείο), είτε υπέρ είτε εναντίον των καταδικασθέντων. Ο νόμος δίνει το περιθώριο στον Εισαγγελέα Εφετών να αμφισβητήσει την πρωτόδικη απόφαση όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά ως προς κάθε πτυχή της. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών. Ηδη, πολλοί συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

– Γιατί είναι κρίσιμο αν το δικαστήριο θα δεχθεί ελαφρυντικά; 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, έλαβε αμέσως τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αιτούμενη την αναγνώριση ελαφρυντικών. Αυτά είναι που θα κρίνουν και την τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι, αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο. Να σημειωθεί πως η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Μετά τα ελαφρυντικά, η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών. Συνεπώς και για τις τελικές ποινές υπάρχουν μπροστά μας σημαντικά στάδια.

Ισόβια κάθειρξη ως ενδεχόμενο υπάρχει μόνο για τον Ρουπακιά.

– Θα μπουν ισόβια στη φυλακή τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης; 

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι συγκεκριμένες. Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής: Ποινή ένταξης στην εγκληματική οργάνωση είναι 5-10 χρόνια. Αν υπάρξουν ελαφρυντικά, τότε η ποινή πέφτει στα 1-5 χρόνια.

Για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης η ποινή είναι 5-15 χρόνια και με ελαφρυντικά πέφτει στα 2-8 χρόνια. Ισόβια κάθειρξη ως ενδεχόμενο υπάρχει μόνο για τον Ρουπακιά. Αποκλείεται δηλαδή ο Μιχαλολιάκος ή ο Κασιδιάρης να «γεράσουν στη φυλακή».

 

– Υπάρχει ενδεχόμενο αναστολής των ποινών ή θα εκτελεστούν άμεσα; 

Άλλο ένα κρίσιμο ερώτημα. Θα μπουν φυλακή άμεσα οι καταδικασθέντες ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους; Η διαδικασία έχει ως εξής: Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο, αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί, θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Tο δικαστήριο δεν μπορεί να τους επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη.

– Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα; 

Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη.Έτσι, και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

 

– Εν τέλει, όποια και αν είναι η ποινή τους, θα την εκτίσουν ως το τέλος; 

Οπως ισχύει για όλους τους καταδικασθέντες, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Θα προσπαθήσουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που υπάρχουν στο νόμο και αφορούν στο χρόνο φυλάκισης και να βγουν νωρίτερα, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής τους. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλάκις στο παρελθόν, ακόμα και με τους πρωταίτιους της χούντας.

 

Διαβάστε ακόμα: Δίκη «Χρυσής Αυγής» – Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top