Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε το σωστό με το διάγγελμά του και δεν είχε σκοπό να πάει κόντρα στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων (Nikos Libertas / SOOC).

Εσύ νόμιζες πως έχεις τίποτα κρυώματα, ούτε επιδημίες έχεις μήτε και τραχώματα. Πανδημία έχεις. Μόνο κάπως έτσι, παραφράζοντας γνωστό παλιό ρεμπέτικο, συνοψίζεται η πορεία εξέλιξης του Κορωνοϊού. Και ξαφνικά μπήκαμε στην συχνότητα των δραματικών τόνων.

***

Πανδημικό χτικιό

Ενώ ο πλανήτης ταρακουνιόταν από το εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας εδώ και 3 βδομάδες, «η λέξη που αρχίζει από Π – (Πανδημία), θα είναι ελαφράς, ελεγχόμενης ή βαρειάς μορφής», εμείς εδώ κανονικά κοζμάρα μας. Ώσπου διεθνώς διαχύθηκε άμεσα το μήνυμα: «προετοιμαζόμαστε για πανδημία χτες!».

Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι σωστά επιτιμούσαν οι προνοητικοί το πατρινό καρναβαλέ αντιστασιακό ντιριντάχτα. Ότι αληθεύει ο διεθνώς θρυλούμενος κίνδυνος: δεν θα πεθάνουμε από τον χαμηλής θνησιμότητας Κορωνιοϊό, αλλά από την κατάρρευση των συστημάτων υγείας που αυτός θα προκαλέσει. Θα παθαίνεις κάτι όχι σοβαρό, αλλά θα πεθαίνεις, μη βρίσκοντας διαθέσιμη νοσηλευτική δομή.

Κυριάκος διπλά προνοητικός

Έγκαιρα, ο μισητός ‘Κούλης’, όπως συνετά διακρίθηκε στα Ελληνοτουρκικά, προνόησε να προετοιμαστούμε διαθέτοντας σχέδιο δράσης για την οψέποτε εμφάνιση της πανδημίας (ίνα πληρωθεί το ρηθέν: «Ο καλός Θεούλης δεν άφησε να αναλάβει τέτοιο πρότζεκτ ο κ. Πολάκης-σπολλάτη»). Και πέρασε (25/02) Πράξη-Νομοθετικού-Περιεχομένου (Π-Ν-Π) για τον Κορωνοϊό. Πέρα από το πληρέστατο σχέδιο, το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, όμως, είναι η διευθέτηση της Π-Ν-Π που κανονίζει (βλ. Άρθρο Πρώτο 2-στ και 4-δ) ότι η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.), ‘γνωμοδοτεί’ (ουσιωδώς διατάσσει) στους υπουργούς Παιδείας-Υγείας αναστολή λειτουργίας σχολείων κτλ., ακόμα και ‘χώρων θρησκευτικής λατρείας’ (λέγε-με-‘εκκλησιών’).

Εικάζουμε, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος, έχοντας επίγνωση της ‘εκλογικών’ προεκτάσεων δύναμης των ράσων πάνω στο παλαιοκομματικό-ψηφοθηρικό επιτελείο του, φρόντισε να του στερήσει την εκτελεστική απόφαση και να την δώσει στους τεχνοκράτες. Να το πούμε πιο λαϊκά, καπέλωσε τους υπουργούς του (που είναι σχεδόν όλοι υποτακτικοί της Ιεράς Συνόδου) με επιλεγμένους κορυφαίους επιστήμονες, που σχεδίασαν το πρόγραμμα. Έτσι, άπαξ και ‘γνωμοδοτήσουν’ αυτοί, ως ειδικοί εμπειρογνώμονες (Ε.Ο.Δ.Υ.,-Ε.Ε.Δ.Υ.,-Γ.Γ.Π.Π.), οι υπουργοί δεν θα μπορούν να κάνουν μαγκιές, θα εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα, διότι μετά αν αποδειχθεί ότι η καθυστέρησή τους ήταν μοιραία, δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν. Έτσι, με ένα πρωθυπουργικό σμπάρο πιάσαμε δυο τρυγόνια: και ήμασταν έτοιμοι για την πανδημία και μπλοκάραμε/αφήσαμε το εκκλησιαστικό λόμπυ πρωτοφανώς εκτός του επιστημονικού ελέγχου της.

Είμαστε Αντι-Κληρικαλιστές, μισούμε Εκκλησία;

Όλοι νοιώθουμε διαχρονικά ότι ο άχρονος αναχρονισμός του αδηφάγου/εξουσιολιγούρη Εκκλησιαστικού Ελληνορθόδοξου ανορθολογισμού αρέσκεται να χώνεται σε ξένα χωράφια, για να επιβεβαιώνει την κυριαρχία του. Βασισμένος σε πολύπλευρα υποστηρικτικά δίκτυα, αναπαράγει την ηγεμονία του και ‘δέρνει’ αμείλικτα, όποιον αμφισβητεί αυτή την ανωμαλία.

Προφανώς, όποιος αντιστέκεται σε αυτό το Καθεστώς, δεν το κάνει από ‘αντι-κληρικαλικό/αντι-θρησκευτικό-μένος’ (φαιδρή παραεκκλησιαστική πιπίλα εναντίον κάθε κριτικής). Ούτε έχει «μίσος/κόμπλεξ εμετικό κατά της Εκκλησίας»  (Άδωνις, σε ξενερώνει ο ελληνορθοδοξαραδισμός του, όσο κι αν προσπαθείς να τον συμπαθήσεις για καλές υπουργικές υπηρεσίες). Ούτε φυσικά είναι «συριζαίος» (γαλάζιος εχθροπαθής συριζαίος με ή-εμείς-ή-αυτοί-τσιρίδες είναι ο ίδιος ο υπεραπλουστευτής κ. Γεωργιάδης). Μήτε «φιλελές» είναι (όπως κάθε άσχετος Ορθοταλιμπάν αποκαλεί όποιον αποκλίνει του-καθ’-ημάς-εθνικού-ισλάμ-λογισμότυπου).

Απλώς, κυριαρχείται από τον πόθο μιας εθνικής ανασυγκρότησης, όποιος αντιστέκεται στον ψεκαζμένο Ελληνορθοδοξαράδικο ανορθολογισμό, που, όσο κανοναρχεί, ΔΕΝ θα ζήσουμε τέτοια εθνική ανάταξη. Συνεπώς, δεν υπάρχει μίσος/κόμπλεξ, αλλά πατριωτικό κίνητρο, που βάλλεται από βλαμμένους ακραίους Ελληνορθόδοξους και Εθνομηδενιστές. ΝΤΑΞ;

Η Εκκλησία, σε μαύρη παραδοσιακή τύφλα για επιστημονικά θέματα δημόσιων πολιτικών υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκμεταλλεύεται την πανίσχυρη κοσμική εξουσία που διαθέτει.

Εμφανίζονται σπάνια συγκυρίες, που βοηθούν κάπως να υποχωρήσει το περιβάλλον μιζέριας, ώσπου πάλι να ξανανοίξει φτερά το Εθνικό Οπισθοδρόμιο. Ήταν η αναγραφή-θρησκεύματος-στις-ταυτότητες, μια ευκαιρία που άρπαξε ο μισητός Σημίτης για να ανασχέσει την δυναμική του. Τώρα, φαίνεται, ήρθε ακόμα μία, με τον μισητό Κούλη νέο μπροστάρη του ορθολογισμού.

Ούτε ο Πρωθυπουργός μισεί την Εκκλησία, αλλά ορθώς της αντιστέκεται πατριωτικά, όσο του πουλάει μεταφυσική τρέλα σε θέματα δημόσιας-πολιτικής-εν-όψει-πανδημίας (την προφυλάσσει κιόλας από τον αυτοεξευτελισμό της).

Ορθοκαισαρισμός, το ανώτατο στάδιο του Καισαροπαπισμού

Εδώ, λοιπόν, η Εκκλησία, σε μαύρη παραδοσιακή τύφλα για επιστημονικά θέματα δημόσιων πολιτικών υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκμεταλλεύεται την πανίσχυρη κοσμική εξουσία που διαθέτει και κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στην αδύναμη Πολιτεία. Και αναιδώς μετουσιώνει σε δημόσια πολιτική αυτή την μαύρη τύφλα, απαρνούμενη εξουσιολιγούρικα το ρητό «Τα-του-Καίσαρος-τω-Καίσαρι-και-τα-του-Θεού-τω-Θεώ».

Ισχυρίζεται πως ‘περιφρονεί τα επίγεια και νοιάζεται μόνο για τα επουράνια’, αλλά επιδιώκει να υποκαθιστά την Κυβέρνηση στην επίγεια/κοσμική-δουλειά-του-Καίσαρος-οέο… Και κατηγορεί ως «Καισαροπαπική» (γέλια), δηλαδή κοσμική, την Καθολική Εκκλησία, που όμως υπακούει στην Ιταλική Πολιτεία σε θέματα δημόσιας πολιτικής.

Ταυτόχρονα εξαπολύονται παραεκκλησιαστικές ορδές/λεγεώνες βρίζοντας χυδαία όσους πατριώτες απαιτούν: -να ασχολείται η Εκκλησία με-τα-του-Θεού-και-όχι-με-τα-του-Καίσαρος και -να πάψει να φέρεται ως καθ’-ημάς-εκκλησιαστικό-ισλάμ και να δικαιώνει όσους γκρινιάζουν για την κοινωνική μας προνεωτερικότητα…

Καταλαβαίνοντας ότι ο Ορθοκαισαρισμός μας είναι χειρότερος από τον Καθολικό Καισαροπαπισμό, αμέσως καλύτερα. Αυτό συμπεραίνει κανείς όταν συνειδητοποιεί πώς οι «Ελλην-ορθό-δοξοι» γινόμαστε πιο κοσμικοί εξουσιολιγούρηδες από τους «Καισαροπαπιστές» καθολικούς. Και ανεύθυνοι/αντικοινωνικοί,  αφότου έγινε σαφές πως σε πολυκοσμία εκκλησιαστικών χώρων μεταδίδεται καλπαζόντως ο Κορωνοϊός, αλλά εμείς αρνούμαστε να σεβαστούμε νομοθεσία περί κλεισίματος εκκλησιών… Αφού προφανώς νοιαζόμαστε για την αλαζονική επιβεβαίωση της κοσμικής εξουσίας μας, αυτονομούμενοι θρασύτατα από την πολιτειακή νομιμότητα υπέρ της εθνικής υγείας.

Πίσω έχει ο δεινόσαυρος την ουρά

Έτσι, λοιπόν, προνόησε ο Κυριάκος με νομοθετική-κίνηση-ματ να καπελώσει με τεχνοκράτες τους εκκλησιόδουλους υπουργούς  (Κεραμέως: συνέχεια κολλητηλίκια με μητροπολίτες, Βορίδης: ‘κανείς-δεν-μπορεί-να-πει-στην-εκκλησία-τι-να-κάνει’, Άδωνις: μισείτε Εκκλησία, -ενώ τον ταπείνωσε πρώτη-φορά-δικαίως,-ένας-συριζαίος, εξηγώντας του ότι δρα αντεθνικά σε πανδημία). Αλλά, τελικά του την φέρανε από το παράθυρο.

Η Εκκλησία κάνει κουμάντο στην λειτουργία της μόνο σε καθεστώς κανονικότητας, όχι πανδημίας/εθνικής-κρίσης. Αλλά επέλεξε να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς την αιωνιότητα, αναγγέλλοντας αναστολή-λειτουργίας-Κατηχητικών (γέλια). Έτσι εκδήλωσε την ‘αυτονομία’ της έναντι της Πολιτείας σε θέμα δημόσιας πολιτικής κορυφαίου εθνικού ενδιαφέροντος, παρανομώντας κατά της Π-Ν-Π-25-02-2020 και μένοντας ηθικά έκθετη και για αντικοινωνικότητα. Το ‘δεν-κλείνουμε-τους-χώρους-θρησκευτικής-λατρείας’ εκθέτει έμμεσα ανθρώπους σε επαφή με ‘δολοφόνους’-κορωνοϊούς.

Ο Μητσοτάκης άδειασε διακριτικά/καταλλακτικά την Εκκλησία και όσους υπουργούς παντοιοτρόπως ‘κάλυψαν’ την παρανομία του μη κλεισίματος των «χώρων-θρησκευτικής-λατρείας».

Κεραμέως-Κικίλιας εξέδωσαν Κοινή-Υπουργική-Απόφαση-(ΚΥΑ) που κλείνει σχολεία-όχι-εκκλησίες, παρακάμπτοντας την φρέσκοψηφισμένη Π-Ν-Π-25-02-2020 και υποστηρίζοντας την ‘αυτόνομη’ μανιέρα της Εκκλησίας, να παρανομεί παίρνοντας άδεια από την σημαία.

Βέβαια, όταν είχε πρωτοδημοσιευθεί η Π-Ν-Π, το πονηρό Παρα-εκκλησιαστικό-Παρα-κράτος είχε αντιδράσει μεθοδεύοντας λομπίστικα την παρανομία, οψέποτε εκδηλωνόταν πανδημία που θα απαιτούσε εφαρμογή της Π-Ν-Π. Ήδη ο κορυφαίος τεχνοκράτης Μόσιαλος είχε κατασυκοφαντηθεί/τρομοκρατηθεί και είχε παραιτηθεί.

Ψήνεται κωλοτούμπα: η στρίγγλα που έγινε αρνάκι

Έτσι, ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός, ανέλαβε την κρίσιμη ευθύνη και βγήκε ευθέως στην κοινωνία με λαμπρό διάγγελμα. Και άδειασε διακριτικά/καταλλακτικά την Εκκλησία και όσους υπουργούς παντοιοτρόπως ‘κάλυψαν’ την παρανομία του μη κλεισίματος των «χώρων-θρησκευτικής-λατρείας» (καταπάτηση-Π-Ν-Π) και εξανάγκασε δημόσια την Σύνοδο να ετοιμάζεται για Κωλοτούμπα. Αδύναμος απέναντί της ο Κυριάκος, δεν αποτόλμησε να την εγκαλέσει ευθέως ως παράνομη. Απλώς αρκέστηκε να της επιβληθεί διαγγελματικά, χτυπώντας κάποιο εθνικό φιλότιμο, αλλά κυρίως τον φόβο της κοινωνίας μπροστά στην πανδημία.

Τελικά, τους φώτισε ο Θεός, προκατέλαβε και η παρέμβαση του (μισητού) Βαρθολομαίου, οπότε έρχεται μάλλον και επίσημα η ήδη άτυπη εκκλησιαστική κωλοτούμπα. Πάντως, το τελευταίο πλούσιο δελτίο τύπου της Διαρκούς-Ιεράς-Συνόδου-(Δ.Ι.Σ.) ακόμα επισήμως προαναγγέλλει πολλές επόμενες εκδηλώσεις σε εκκλησίες…

Ο Φθιώτιδος Συμεών χτες βγήκε επισπεύδων-μπροστάντζα: «Τα-πράγματα-δεν-είναι-αστεία-μείνετε-σπίτι. Προφανώς, σύντομα θα συρθεί και η Σύνοδος να ευθυγραμμιστεί, ίνα μη διασυρθεί: η Κωλοτούμπα θα γίνει ολοκληρωτική.

Και η νέα δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ότι η εκκλησία εφρμόζει τις εντολές των ειδικών, αφήνει περιττές αιχμές και δεν πείθει.

Από την άλλη, όμως, η επίσημη δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, καίτοι τάσσεται με τις εντολές της επίσημης Πολιτείας, ήταν βεβιασμένη. Το «ναι μεν, αλλά» του προκαθήμενου της Ιεράς Συνόδου, καθώς τα βέλη που εξαπέλυσε στο τέλος της δήλωσής του (κατά “ελιτίστικων κύκλων”, δείχνει πως η επίσημη Εκκλησία εξακολουθεί να πιστεύει πως κατέχει το αλάθητο. Φευ, η επίσημη θέση της Εκκλησίας βγαίνει από την Ιερά Σύνοδο, κι αυτή -ακόμη και σήμερα- δείχνει να κοιμάται.

Όμως, η κοινωνία κατάλαβε, αν και εκκλησιόδουλη: αποκαλύφθηκε σε αυτή την εθνική κρίση ότι η Εκκλησία επιδιώκει μόνο αλαζονική επιβεβαίωση της καταθλιπτικής της ηγεμονίας, όχι την δημόσια υγεία. Πετάει πότε-πότε διάφορους εθνικόφρονες μπακαλιάρους, αλλά από τηγανίτα μηδέν… Με θυμηδία θα μείνει ανέκδοτο ως εξουσιολιγούρικη στρίγγλα που έγινε αρνάκι.

***

Σπάνια μεγάλες κρίσεις δημιουργούν πεδίο υπερβατικό: αν η συγκυρία δεν επέβαλλε το εθνικό κίνητρο στον Κυριάκο, ίσως δεν θα τολμούσε να τα βάλει με την Εξουσία της Ισχυρής Εκκλησίας – Καίσαρος. Τώρα, όμως, τα έβαλε, δεν την νίκησε ευθέως, αλλά αναγκαστικά εκών-άκων την αποκαθήλωσε ηθικά ενώπιον της έντρομης από την πανδημία κοινωνίας. Τελικά, πανταχόθεν επαληθεύεται, Άγιο είχαμε…

Παραλειπόμενο

Είπε κάτι εξαιρετικό ο Δημήτρης Καιρίδης (χτες-ΣΚΑΪ-TV), κάπως έτσι. Ξαναδυναμώνει ο εκσυγχρονιστικός ορθολογισμός έναντι του λαϊκιστικού ανορθολογισμού διεθνώς. Αυτό συμβαίνει όταν μείζονες πανδημικές κρίσεις διεγείρουν κάποιο οικουμενικό ένστικτο αυτοσυντήρησης, το οποίο αναγκαστικά/μονόδρομα απαιτεί σωτήρια επάνοδο του χαμένου ορθολογισμού, προς ανακοπή του πανδημικού ολέθρου.

 

Διαβάστε ακόμα: Να βάλουμε σε καραντίνα τους «ξερόλες» και τις «απόψεις» τους.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top