Ολα τα διαγωνιζόμενα κρουασάν βουτύρου σε ένα πιάτο με τα καρτελάκια τους (Φωτογραφία: Andro).

Κρουασάν βουτύρου: από το ρήμα croitre που σημαίνει αυξάνομαι. Το croissant είναι ενεργητική μετοχή του ρήματος και στην ελληνική αν το μεταφράσουμε θα το πούμε αύξον βουτύρου η αυξανόμενο βουτύρου. Αλλά ας κρατήσουμε την γαλλική λέξη, η οποία είναι και διεθνής.

Το κρουασάν στην σημερινή του μορφή και με τα σημερινά συστατικά , δηλαδή αυτό το υπερβουτυράτο σφολιατοειδές φουσκωτό θαύμα (sfogliata ιταλικής προελεύσεως λέξη που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κάτι με πολλά φύλλα, πλατειάζουμε αλλά μαθαίνουμε) προέρχεται από την Γαλλία.

Αλλά μην νομίσετε ότι το εφηύραν οι Γάλλοι, στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογενέση. Αβγαλτοι ήταν κι εκείνοι, έως το 1770 οπότε και η Μαρία Αντουανέτα της Αυστρίας, η Λουδοβίκαινα του 16ου ταξιδεύοντας προς την Γαλλία, έβαλε στις βαλίτσες της μερικά σνακ για το δρόμο, σάμαλι παστέλι κωκ και τα Αυστριακά Kipferl, τους προγόνους των κρουασάν. Επειδή τα Kipferl τα έφερε από την Βιέννη, όλα αυτά τα ωραία παχυντικά με το πολύ βούτυρο ονομάστηκαν Viennoiseries.

Κρουασάν στο Τρομερό παιδί: θαυμάζονται για την τραγανότητά τους. Έτοιμα για τον φούρνο.

Το kipferl, ο γονέας του κρουασάν, είχε το σχήμα του κρουασάν αλλά μια πιο μπριοσοειδή ζύμη. Και εκεί ήταν που οι Γάλλοι έβαλαν την δική τους πινελιά και υπογραφή, αντικαθιστώντας την ζύμη μπριός με την ζύμη των άπειρων στρώσεων φύλλου μαζί με πολύ βούτυρο και μαγιά. Και είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Το κρουασάν είναι επιστήμη, είναι ιδέα, είναι τέχνη.

Το kipferl πήρε το σχήμα του κρουασάν από την ημισέληνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1683 σύμφωνα με τον μύθο, οι Οθωμανοί είχαν αποφασίσει να επιτεθούν στην Βιέννη με σκοπό να την καταλάβουν. Και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τα ξημερώματα για να πιάσουν τους Βιεννέζους στον ύπνο. Όμως, έκαναν πολλή φασαρία και σήκωσαν σκόνη, και τους άκουσαν οι βιεννέζοι αρτοποιοί, οι οποίοι είχαν σηκωθεί αξημέρωτα να ψήσουν και οι οποίοι έστειλαν σήμα 112 στους τοπικούς άρχοντες και έτσι ξύπνησαν και εκείνοι και απέτρεψαν την επίθεση των Οθωμανών.

Το Kora, εν πρώτοις, σε τραβάει για το design του καταστήματος. Δοκιμάζοντας, όμως, τα κρουασάν του σε κερδίζει και η ωραία τους εμφάνιση.

Για να γιορτάσουν αυτήν την θετική έκβαση, και για να κοροϊδέψουν τους losers τους Οθωμανούς, οι αρτοποιοί έφτιαξαν τα πρώτα kipefl σε σχήμα ημισελήνου, που ήταν το οθωμανικό trademark. Νταξει, ευκολάκι. Φαντάσου να είχαν για σήμα ένα φύλλο σφενδαμου η έναν κέδρο ή τη θεά Αθηνά ας πούμε.
Και έτσι σήμερα μάθαμε για την προέλευση του σχήματος και της γεύσης του κρουασάν.

Και τώρα τα πιο σπουδαία: Το κρουασάν λοιπόν, είναι επιστήμη, είναι ιδέα, είναι τέχνη. Μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο ένα κατάστημα με -μεταξύ άλλων γαλλικών viennoiseries- πολύ ωραίο κρουασάν, με εισαγόμενη συνταγή αλλά μονοπώλιο στην νοστιμιά. Και μέχρι προ πρότινος, δεν υπήρχε κανένα κατάστημα με ωραίο κρουασάν βουτύρου.

Η κρουασανοποιία θα έπρεπε να είναι κλειστό επάγγελμα και το κρουασάν να είναι προστατευόμενη ονομασία.

Παλιά όταν ήμουν μικρή, υπήρχε μια αλυσίδα πάλι με εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα, η οποία είχε ένα αξιοπρεπές κρουασάν αλλά υποθέτω παρήκμασε και εξέλιπε, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Βέβαια αν δεν έχεις φάει ποτέ αυθεντικό κρουασάν είσαι ευτυχής διότι δεν έχεις κενό, ούτε μέτρο σύγκρισης και η άγνοιά σου σε κάνει δεκτικό σε οτιδήποτε σου πουληθεί σαν κρουασάν. Αν όμως είχες την δυστυχία να έχεις δοκιμάσει κρουασάν σε ένα ταξίδι, τότε ξέρεις.

Το κρουασάν είναι ένα είδος το οποίο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι αντικείμενο θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης, για να έχεις το δικαίωμα να το κατασκευάσεις και να το πουλήσεις. Η κρουασανοποιία θα έπρεπε να είναι κλειστό επάγγελμα και το κρουασάν να είναι προστατευόμενη ονομασία. Διότι δεν μπορείς κύριε Έλληνα αρτοποιέ, να ονομάσεις κρουασάν ένα πράγμα που ομοιάζει στο σχήμα και στο φούσκωμα με κρουασάν, αλλά μέσα του να είναι σαν 50φυλλο τετράδιο γεύση καψιμί.

Δεν είναι κρουασάν. Θέλεις να το πουλήσεις; Βεβαίως πούλα το. Αλλά δεν θα το πεις κρουασάν. Πες το σανκρουασάν (κατά το φιστικί Αιγίνης που λέγεται σαν φυστίκ που όμως λέγεται έτσι για άλλο λόγο). Πες το ημισέληνο με μέτριας ποιότητας λιπαρή ουσία. Πες το μπουγάτσα με μαργαρίνη. Αλλά όχι κρουασάν βουτύρου γιατί δεν είναι, πως να το κάνουμε δηλαδή.

Τα κρουασάν του Queen Bee είναι τόσο μεγάλα που θα σας χορτάσουν και μόνο με την όψη τους.

Ορισμένα δε συσκευασμένα κρουασάν, έχουν γέμιση για να ξεγελάσουν κάπως τον ουρανίσκο σου και να κάνουν αντιπερισπασμό στην άθλια ζύμη που ο αρχαιολόγος του μέλλοντος θα την βρει ανέπαφη δίπλα σε απελπισμένους σκελετούς. Τούτα θα έπρεπε να τα λένε “τροφή για όταν έχουν τελειώσει όλες οι άλλες τροφές “.

Σήμερα, την άνοιξη του 2022, πλέον υπάρχουν κάποιοι που φρόντισαν για μας, το σπούδασαν το κρουασάν και έχουμε την χαρά και την δυνατότητα να βρούμε κάποια εξαιρετικά κρουασάν βουτύρου στην Αθήνα.
Έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα για τα ωραιότερα, τα πραγματικά κρουασάν βουτύρου της πόλης.

Τα δοκίμασα όλα κατά μόνας. Με το που άνοιγε ένα καινούργιο κατάστημα, για το κρουασάν του οποίου αξίζει να γραφτεί άρθρο, έσπευδα να το δοκιμάσω. Για κάνα δυο δηλαδή έκανα και ολόκληρη παράκαμψη με το αυτοκίνητο για να περάσω να αγοράσω. Ή το συνδύαζα με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, είχα ένα ραντεβού στην τάδε περιοχή; Εκεί έχει και το τάδε ωραίο κρουασάν, θα κάνω μια στάση και εκεί.

Το κλασικό κρουασάν βουτύρου περιλαμβάνει 28 στρώσεις ζύμης και 27 στρώσεις βούτυρο μεταξύ τους, 55 δηλαδή στο σύνολο.

Αυτές τις εξτραβαγκάντζες τις έκανα πριν ή τιμή του λίτρου της αμόλυβδης 95αρας φτάσει την τιμή ενός καλού κρουασάν. Μόλις η τιμές των 2 πολύ χρήσιμων αυτών προϊόντων άρχισαν να συναγωνίζονται, κάθισα στα αυγά μου και είπα “τώρα, πρέπει να συγκαλέσω τους κρουσανολόγους για να βγάλουμε το καλύτερο όλων. Λα κρεμ ντε λα κρεμ”.

Η δοκιμή έλαβε χώρα σε συνθήκες γραφείου. Έγινε δηλαδή πρωινή ώρα σε γραφείο και συνοδεύτηκε προαιρετικά από καφέ/τσάι. Οι δοκιμαστές αποτελούνταν από ομάδα 3 έμπειρων μηχανικών τριών ειδικοτήτων προκειμένου να ελεγχθεί με επιστημονική ακρίβεια και η στατική επάρκεια και η αρχιτεκτονική αρτιότητα του οικοδομήματος του κρουασάν, η οποία δε είναι κάτι δεδομένο, αν λάβει κανείς υπόψη πόσες στρώσεις ζύμης περιλαμβάνει στην τελική του μορφή.

Το κλασικό κρουασάν βουτύρου περιλαμβάνει 28 στρώσεις ζύμης και 27 στρώσεις βούτυρο μεταξύ τους, 55 δηλαδή στο σύνολο. Την ομάδα ενισχύσαμε και με έναν ειδικό στο marketing, όχι ότι τον χρειαζόμαστε, οι μηχανικοί τα ξέρουν όλα, αλλά έτσι για να σπάσει η μηχανικίλα.

Οι κρουασανολόγοι, δοκίμασαν με αλφαβητική σειρά, τα κρουασάν Δημήτρης Οικονομίδης (Χαλάνδρι), Τρομερό Παιδί (Ιλίσια,) Kora (Κολωνάκι), Queen Bee (Κολωνάκι), Overoll (Κέντρο Αθήνας), Paul (Κέντρο Αθήνας, Κηφισιά, Γλυφάδα), Πορτατίφ (Εξάρχεια, Κολωνάκι).

Τα κρουασάν του Paul θα μας κεντρίσουν για το άρωμα και την τιμή τους.

Στην εμφάνιση πρώτο έρχεται το κρουασάν Kora και ακολουθεί με βραχυτάτη κεφαλή εκείνο της Queen Bee.

Η βαθμολογία έγινε επί των εξής χαρακτηριστικών: Εμφάνιση, δηλαδή τι σε τραβάει πιο πολύ να το δαγκώσεις, πριν το δαγκώσεις.  Μέγεθος, διότι στα κρουασάν το μέγεθος μετράει. Τιμή, για να ξέρουμε αν η ζωή μας θα βελτιωθεί περισσότερο με ένα λίτρο αμόλυβδη η με ένα κρουασάν.

Άρωμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα ωραία βούτυρα που χρησιμοποιούν οι κρουασανοποιοί μας
Τραγανότης, διότι τα κρουασάν είναι καλό και εκτιμητέο να έχουν τραγανή κρούστα, να τα δαγκώνεις και με την διάρρηξη της κρούστας να φεύγουν κρουστάκια προς πάσα κατεύθυνση.

Γεύση, δηλαδή τι feedback λαμβάνεις από τον ουρανίσκο σου δοκιμάζοντας μια μπουκιά κρουασάν, σε συνδυασμό με το άρωμά του, χωρίς να ξέρεις την τιμή του, την εμφάνιση του, την τραγανότητά του.

Αφού λοιπόν το team των κρουασανολόγων δοκίμασε σε τυχαία σειρά λα κρεμ ντε λα κρεμ των κρουασάν, έλαβον:

Η γεύση είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των κρουασάν του Οικονομίδη.

– Εμφάνιση: πρώτο το κρουασάν Kora και ακολουθεί με βραχυτάτη κεφαλή εκείνο της Queen Bee, πολύ ελκυστικές παρουσίες, αν είχαν πόδια και περπατούσαν στον δρόμο θα γύριζαν κεφάλια να τα κοιτάξουν.

– Μέγεθος: Πάλι πρωτιά και ισοβαθμία στην πρώτη θέση για Queen Bee και Kora με σοβαρό ανταγωνιστή τον Dimitris Economides. Χορταίνει και το μάτι και το στομάχι.

– Τραγανότης: τα Overoll και Πορτατίφ κερδίζουν επάξια την πρωτιά και ακολουθούν ισόβαθμοι με έναν βαθμό διαφορά από τους από πάνω, το Τρομερό Παιδί των Ιλισίων(enfant terrible) και ο Δημήτρης Οικονομίδης.

– Γεύση: στην γεύση αλλάζουν οι ισορροπίες με το Πορτατίφ να κερδίζει τις εντυπώσεις, ακολουθούμενο από το Overoll, και Οικονομίδη και Τρομερό Παιδί να ισοβαθμούν.

– Άρωμα: Ξεκάθαρη επικράτηση του Overoll, στην δεύτερη θέση ακολουθεί το Τρομερό Παιδί, και το χάλκινο μοιράζονται Πορτατίφ και Paul.

– Τιμή: Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, Overoll και Πορτατίφ κερδίζουν με τιμές σταθερά κάτω από την αμόλυβδη και ακολουθεί ο Paul.

Αριστερά: τα κρουασάν του Overοll έτοιμα για ψήσιμο. Δεξιά: τα κρουασάν του Πορτατίφ, λαχταριστά και ζεστά.

Overall νικητής είναι το Overoll με 183/240.

Και έχουμε νικητή! Overall νικητής είναι το Overoll με 183/240, (περίμενα πώς και πώς να έρθει η ώρα για αυτό το λογοπαίγνιο όταν είδα ότι κέρδισε το Overoll). Ακολουθεί με 175 το Πορτατίφ και τρίτη η κυρία Κόρα με 173.

Να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν εν αγνοία τους. Να τους ευχαριστήσουμε που υπάρχουν όλοι τους διότι αν δεν υπήρχαν όλοι δεν θα οργανώναμε τέτοιες ευχάριστες δοκιμασίες, τουλάχιστον όχι με το κρουασάν, ελλείψει ανταγωνισμού και ποιότητας. Να ευχηθούμε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι και εις άλλα με υγεία και να ενθαρρύνουμε κι άλλους αρτοποιούς να εμβαθύνουν στην τέχνη του σωστού κρουασάν, διότι παράγουμε πολύ λιγότερα πραγματικά κρουασάν από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε sans voir χρυσή μου!

 

Διαβάστε ακόμα: Κάναμε ένα crash test στα καλύτερα εκλεράκια της Αθήνας

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top