Αριστερά: παγωτό με ταχίνι από το Fato a Mano. Δεξιά: χειροποίητο ξυλάκι με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας από το Κοκκίον.

Αυτό το «I drove all night to get to you», το έχω κάνει. Αλλά για παγωτό. Με αφετηρία την Γλυφάδα, η οποία ευτυχώς από επιλογές σε τζελατερί σκίζει, έχω κάνει πλειστάκις τον γύρο της Αττικής για να βρω τα πιο τίμια παγωτατζίδικα της πόλης. Για επαγγελματικούς λόγους βεβαίως. Για αναψυχή έχω οδηγήσει μέχρι το Ναύπλιο –δικαίως και με το σπαθί της ανακηρύσσεται η πρώτη τζελατούπολη της Ελλάδας-, για τον περίφημο Ιταλό, αφού δεν μπορούσα να μην έχω και ιδία άποψη για τη μαεστρία του στα τζελάτο.

Οπως λοιπόν, μπορεί να γίνει αντιληπτό έχω δοκιμάσει όλες τις γεύσεις που μπορεί κανείς να φανταστεί ότι διαθέτουν και παγωμένη εκδοχή. Στη Μύκονο, και από τα χέρια του Νίκου Κουκιάσα, ιδιοκτήτη του Casa Dolce Gelateria, έχω εκπλαγεί με ένα φανταστικό παγωτό με γεύση τυριού Σαν Μιχάλη, αλλά και από ένα άλλο με ελαιόλαδο. Το αυτό και με παντζάρι, ενώ δυστυχώς μου έχει ξεφύγει εκείνο που έφτιαξε με μαύρο σκόρδο!

Ο σωστός συνδυασμός των καλών υλικών και το σωστό… χέρι είναι αυτά που δίνουν γεύση στο παγωτό.

Επίσης, έχω γράψει και βιβλίο για τα παγωτά. Στην κυριολεξία. Για χάρη αυτής της έκδοσης μίλησα με γνώστες τζελατιέρηδες της χώρας μας, έμαθα όλο το τεχνικό κομμάτι της αγαπημένης, πιαδιόθεν, γλυκιάς απόλαυσης όπως: ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο παγωτό, το τζελάτο, το παρφέ, το σεμιφρέντο, το σορμπέ και την γρανίτα.

Τι ακριβώς κάνει το αβγό στο παγωτό, πώς να το φτιάχνουμε χωρίς παγωτομηχανή και γιατί είναι τόσο σημαντικό να βρίσκουμε παγωτά μόνο με τα πιο αγνά υλικά –καλά, αυτό ισχύει για τα πάντα. Τίποτα όμως από αυτά δε μετράει αν δεν υπάρχει και η γεύση. Ο σωστός συνδυασμός των καλών υλικών, το σωστό… χέρι που ευτυχώς το έχουν αρκετοί από ό,τι φαίνεται. Και τους βρήκαμε όλους. Και τους μοιραζόμαστε μαζί σας.

Οι 5 προτάσεις στις οποίες καταλήξαμε είναι για εμάς οι κορυφαίες –γούστα είναι αυτά-, ενώ έχουμε παραλείψει μερικές πολύ καλές υποψηφιότητες επειδή έχουμε αναφερθεί σε αυτές σε προηγούμενες δημοσιεύσεις. Αξίζουν όμως μιας ακόμη αναφοράς: Le Greche, 14, Oggi, django, dickie dee, Bon Bon, Zillions και Solo Gelato. Εχουμε και λέμε λοιπόν…

Προτείνουμε με θέρμη τη γεύση ρακόμελο στο Fato a Mano, αλλά και την πραλίνα φουντούκι.

Sorbet pink grapefruit στο Fatto a Mano.

Fatto a Mano

Το αγαπημένο μου. Μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο έπρεπε να τρέχω μέχρι το Περιστέρι, όπου ακόμη βρίσκεται το εργαστήριό του, για να απολαύσω το πιο καλό, κατά τη γνώμη μου, παγωτό σε ολόκληρη την Αθήνα. Ευτυχώς όμως άνοιξε και στο Παλαιό Φάληρο και τώρα το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκω ποτέ πάρκινγκ. Εντελώς χειροποίητο –εξάλλου το fatto a mano σημαίνει ακριβώς αυτό-, η εξαιρετική του ποιότητα οφείλεται στην εμμονή του ιδιοκτήτη Γιάννη Νύκταρη να χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρώτες ύλες και αυστηρά μόνο εποχικά υλικά, οπότε ο κατάλογος των γεύσεων αλλάζει σχετικά συχνά.

Φρέσκο γάλα βουβαλινό ή αγελαδινό ελληνικής προέλευσης, γιαούρτι στραγγιστό 100% ελληνικό, σοκολάτα Valrhona, φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης,  φυστίκι Αιγίνης ΠΟΠ, ανθότυρο Κρήτης ΠΟΠ, θυμαρίσιο μέλι, φρέσκα ελληνικά φρούτα, χωρίς πουρέδες, πάστες, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Δεν χρειάζεται νομίζω να πω τίποτα άλλο. Αλλά θα πω. Είναι πεντανόστιμο, κρεμώδες και δε σε φουσκώνει. Προτείνω με θέρμη τη γεύση ρακόμελο, αλλά -και ξέρω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μου-, και την πραλίνα φουντούκι. Είναι απίστευτη.  Στα ατού του καταστήματος, τα χειροποίητα χωνάκια. Αυτά και… δεν περιγράφω άλλο.

//Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, 210- 5777407, Συν. Ζησιμοπούλου 86, Παλαιό Φάληρο, 210-9431995, Παύλου Μελά 20, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-275015


Tα παγωτά στο Ourse είναι φτιαγμένα είτε με γάλα αγελάδας, είτε με κατσικίσιο.

Mπακλαβάς σε κατάσταση… παγωτού. Θα το βρείτε στο Ourse.

Ourse

Πριν από περίπου δύο χρόνια στη γειτονιά μου αποκτήσαμε το δικό μας παριζιάνικο ζαχαροπλαστείο. Λιλιπούτειο -ως προς τον χώρο πώλησης, γιατί κατά τα άλλα έχει μεγάλο εργαστήριο πίσω-, φινετσάτο και πάντοτε γεμάτο κόσμο, ο οποίος έρχεται από κάθε γωνιά της Αθήνας για να δοκιμάσει τις δημιουργίες του πιο πολυβραβευμένου έλληνα pastry chef της γενιάς του –που είναι και εξαιρετικό παιδί-, Σπύρου Πεδιαδιτάκη -μέχρι πρότινος εργαζόταν στην διάστερη Σπονδή-, και των επίσης εξαιρετικά ταλαντούχων Στέφανου Τσουκαλά και Βίκυς Νταλαγιάννη.

Εμφαση μεγάλη έχουν δώσει στα παγωτά τους, φτιαγμένα είτε με γάλα αγελάδας, είτε με κατσικίσιο. Δοκίμασα την γεύση βανίλια Μαδαγασκάρης –ο ορισμός της πολυτέλειας της απλότητας- , και το φανταστικό αλατισμένο φιστίκι. Το δεύτερο το χρησιμοποιούν και στο μιλφέιγ παγωτό που έχουν. Αξίζει και με το παραπάνω. Ε και αφού θα φτάσετε μέχρι εκεί, δοκιμάστε την κλασική φλαν παριζιέν. Θα με θυμηθείτε.

//Μυστρά 39, Γλυφάδα τηλ. 212-1067019


Στο Cremino δοκιμάστε τη γεύση τριαντάφυλλο, την οποία φτιάχνει η ιδιοκτήτρια κ. Αθανασία.

Oλοι έμαθαν αυτό το μικροσκοπικό μαγαζάκι στην Πλάκα από την αναφορά στο Lonely Planet (Φωτογραφία: e-food).

Cremino

Μετά την αναφορά που έγινε από το Lonely Planet όλοι έμαθαν αυτό το μικροσκοπικό μαγαζάκι στην Πλάκα –εντάξει είναι και αβανταδόρικη η περιοχή για να σε ανακαλύψουν τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία-, που προσφέρει ελάχιστες γεύσεις παγωτού κάθε μέρα, εκτός από τις 5 σταθερές –βανίλια, σοκολάτα, καϊμάκι με βουβαλίσιο γάλα, μόκα και φιστίκι κάρδαμο-, και σε μικρή ποσότητα, η οποία εξαντλείται καθημερινά.

Εγώ το έχω στην καρδιά μου χάρη στη γεύση τριαντάφυλλο που δοκίμασα –ναι, είμαι από τους λίγους κάτω των 60 που αγαπούν τη γεύση τριαντάφυλλο-, την οποία φτιάχνει η ιδιοκτήτρια κ. Αθανασία όταν οι εκατοντάφυλλες τριανταφυλλιές που έχει στη βεράντα της είναι στην εποχή τους. Δεν θα μπορέσετε όμως να αντισταθείτε και στο άρωμα του καβουρδισμένου φιστικιού που σε συνεπαίρνει με το που περνάς το κατώφλι του καταστήματος.

//Νίκης 50Α, Πλάκα, 694-8430104


Στη Μέλισσα προτιμήστε τη φράουλα με μασκαρπόνε, αλλά και το φιστίκι Αιγίνης.

Παγωτό μόνο με βιολογικά υλικά στη Μέλισσα.

Μέλισσα

Ακόμη ένας λόγος που παραλίγο να ανακηρυχθώ επίτιμος δημότης Περιστερίου. Τρεις γενιές ζαχαροπλαστών και η παρασκευή υψηλής τεχνικής γλυκών μόνο με βιολογικά υλικά δεν είναι και μικροί λόγοι για να ταξιδέψεις μέχρι εκεί. Βασικά πηγαίνω για την τάρτα με γιούζου, λάιμ και τσάι μάτσα, αλλά με την ευκαιρία παίρνω κι λίγο παγωτό. Προτιμώ τη φράουλα με μασκαρπόνε, αλλά και το φιστίκι Αιγίνης –παντού και πάντα.

 

//Εθν.Μακαρίου 43, Περιστέρι , τηλ. 210-5711055


Στο Κόκκιον για την κρέμα με μπισκότο βουτύρου που φτιάχνονται στο παρασκευαστήριο του καταστήματος.

Τα περισσότερα παγωτά στο Κόκκιον είναι στις αποχρώσεις του λευκού και του καφέ.

Κόκκιον

Αν δει κανείς όλα μαζί τα παγωτά που βρίσκονται στο ψυγείο του KOKKION, αυτό που ίσως παρατηρήσει είναι η έλλειψη μεγάλων διαφορών στα χρώματα. Τα περισσότερα είναι στις αποχρώσεις του λευκού και του καφέ. Μια ένδειξη ότι εδώ χρησιμοποιούνται μόνο αγνά υλικά και όχι χρώματα. Αγελαδινό γάλα από τη Μαγνησία (ΕΒΟΛ), γαλλική σοκολάτα WEISS, πρόβειο γιαούρτι από το Μανταμάδο Μυτιλήνης, φρέσκα φρούτα και μια ικανοποιητική ποικιλία από vegan επιλογές.

Αυτά είναι που προσφέρει ο pastry chef και ιδιοκτήτης Βασίλης Παπαματθαίου, στους πελάτες του. Εδώ αγαπώ την κρέμα με μπισκότο βουτύρου που φτιάχνονται στο παρασκευαστήριο του καταστήματος. Μου φέρνει στο μυαλό τη γεύση όλων μαζί των αγαπημένων μου γλυκών από όταν ήμουν μικρή.

 

//Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, 6981563511

 

Διαβάστε ακόμα: Έχετε δοκιμάσει παγωτό μέσα σε μπριός;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top