Top 5 Top 5 ελληνικά Viognier

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

 

«Πέντε κορυφαία χρυσαφένια κρασιά, εύκολα αναγνωρίσιμα, που μοσχοβολούν βερίκοκο και ροδάκινο».

To σπάνιο πλην αξιόλογο Viognier από την κοιλάδα του Ροδανού εξελίχθηκε σε ένα πολύ μοδάτο λευκό σταφύλι, με τις μετοχές του να εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτό το οφείλει στη φήμη ορισμένων κρασιών που φτιάχνονται απ’ αυτό, με πρώτα και καλύτερα το υπερ-φινετσάτο Condrieu και το Côte Rôtie (που βεβαίως είναι ένα πλούσιο, ερυθρό κρασί από Syrah, στο οποίο όμως συμμετέχει και το Viognier με ένα ανώτατο 20%, προσφέροντας το χαρακτηριστικό του άρωμα).

Από τα μέσα των ’80s, με την αναγέννηση της φήμης των κρασιών των Côtes du Rhône, παρατηρήθηκε μια αύξηση στη ζήτηση του Viognier και η καλλιέργειά του επεκτάθηκε με επιτυχία στα ζεστά κλίματα της Αυστραλίας, στην Καλιφόρνια, τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα οι φυτεύσεις του ξεκίνησαν την προηγούμενη εικοσαετία, σε Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα. Κι εμείς εδώ απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα του εγκλιματισμού του: πέντε κορυφαία χρυσαφένια κρασιά, εύκολα αναγνωρίσιμα, που μοσχοβολούν βερίκοκο και ροδάκινο.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Σοφιστικέ, πυκνό, με πολυπλοκότητα και στη γεύση», από το Κτήμα Σκούρα.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close