Τρυφερό κρέας, όπως περιμένεις να είναι το ελαιοδίαιτο Wagyu.

Η Ολλανδία ή πιο σωστά οι Κάτω Χώρες, όπως επιμένουν να τις αποκαλούν οι κάτοικοί τους. Είναι η επίπεδη πατρίδα του διεθνούς εμπορίου και της αδαμαντοτεχνίας, του Ένταμ και του Χόουντα, του Βαν Ρέιν και του Βαν Χοχ και τόσων άλλων καλών πραγμάτων, στα οποία εσχάτως προστέθηκαν και οι ιαπωνικές αγελάδες Wagyu. Τα καθαρόαιμα βοοειδή εκτρέφονται στα καταπράσινα λιβάδια της φάρμας του Dirk Timmer στο Putten, όπου ο τρίτης γενεάς κτηνοτρόφος συνδυάζει την εκατόχρονη οικογενειακή εμπειρία με την καινοτομία του Olive Feed, της ειδικής τροφής που βασίζεται στην ελληνική ελιά.

Με αφορμή το πρόσφατο οδοιπορικό στην μοναδική αυτή φάρμα, μιλήσαμε με την Κριστέλ Αλ Αούς, συνιδρύτρια και marketing director της La Meat Maison (προφέρεται Λαμήτ Μαιζόν) και τον Γκάβιν Νταν (Gavin Dunne), ιδρυτή και CEO της Olive Feed Corporation και της Umami Olive Fed Wagyu, για την ιδιαίτερη γευστική και περιβαλλοντική αξία των “ελαιοδίαιτων” ζώων της ιαπωνικής ράτσας Wagyu που μεγαλώνουν στη φάρμα και διατίθενται στην ελληνική αγορά αποκλειστικά από τη La Meat Maison.

Μεταφερθείτε και εσείς νοερά μέσα από τις φωτογραφίες στα λιβάδια του βορρά, και απολαύστε αυτή την άκρως κατατοπιστική συζήτηση. Προειδοποίηση: ανοίγει την όρεξη.

Στα λιβάδια της Ολλανδίας.

«Διανέμουμε τα ελαιοδίαιτα Wagyu, χοιρινό και πάπια σε 25 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα συνεργάζομαι αποκλειστικά με τη La Meat Maison».

Πριν από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι το OliveFeed και τα OliveFed κρέατα.

Γκάβιν: Επινόησα μια διαδικασία για να μεταμορφώσω τα  απόβλητα των ελαιοτριβείων σε ζωοτροφή [Σ.Σ.: Στερεά και υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι ό,τι απομένει από τον ελαιοκαρπό κατά την εξαγωγή του ελαιόλαδου: φλούδα, σάρκα, πυρήνας… Παλιά το πετούσαν στη θάλασσα, σήμερα προτιμάται η χώνεψη σε σηπτικά πηγάδια για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον]. Είναι μια διαδικασία που κατοχύρωσα και είμαι ο μόνος παραγωγός στον κόσμο αυτού του προϊόντος. Είναι ένα ειδικό προϊόν, γιατί αλλάζει το προφίλ του κρέατος και του λίπους του.

«Έχουμε τις τέσσερις βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό, και το ουμάμι, που είναι η πέμπτη γεύση, και το όνομα που δώσαμε στο brand, Umami Olive Fed Wagyu», σημειώνει ο Γκάβιν.

– Πώς ακριβώς;

Αυξάνει το ελαϊκό οξύ και χαμηλώνει το σημείο τήξης του λίπους και αυξάνει το γλουταμινικό οξύ, που είναι ουσιαστικά το ουμάμι, η πέμπτη γεύση. Έχουμε τις τέσσερις βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό, και έπειτα το ουμάμι, που είναι η πέμπτη γεύση, και το όνομα που δώσαμε στο brand, Umami Olive Fed Wagyu. Η τροφή αλλάζει την αναλογία του λίπους, έχεις υψηλότερο μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα, οπότε έχεις ένα ελαφρύτερο και νοστιμότερο κρέας. Παράγω αυτή την τροφή στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ελιές στον κόσμο από την Πελοπόννησο, και την πουλάω σε κτηνοτρόφους σε όλο τον κόσμο. Διανέμουμε τα ελαιοδίαιτα Wagyu, χοιρινό και πάπια σε 25 χώρες σε όλον τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με μία εταιρεία διανομής σε κάθε χώρα, και στην Ελλάδα συνεργάζομαι αποκλειστικά με τη La Meat Maison.

Ο Γκάβιν Νταν, ιδρυτής και CEO της Olive Feed Corporation και της Umami Olive Fed Wagyu, εξηγεί τη φιλοσοφία του γύρω από το κρέας.

«Προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από το φθηνό βιομηχανικό κρέας που βγαίνει από τα εργοστάσια για να πάμε σε κρέας κορυφαίας ποιότητας».

– Γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε με τη La Meat Maison;

Γκάβιν: Επιλέγω διανομείς που έχουν παραπλήσια φιλοσοφία με εμάς. Το olive feed και το olive fed wagyu είναι ένας εξαιρετικά βιώσιμος  και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να παράγεις κρέας, για αυτό επιδιώκω τη συνεργασία διανομείς που έχουν παρόμοια φιλοσοφία, όπως το La Meat Maison,  παράγουν προϊόντα αρίστης ποιότητας, έχουν  μικρό αποτύπωμα στο περιβάλλον, προσυπογράφουν το ίδιο ήθος (χρησιμοποιεί την ελληνική λέξη) με εμάς. Προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από το φθηνό βιομηχανικό κρέας που βγαίνει από τα εργοστάσια για να πάμε σε κρέας κορυφαίας ποιότητας, ηθικά παραγμένο και περιβαλλοντικά βιώσιμο.

– Πώς προέκυψε η ιδέα για το olive feed;

Γκάβιν: Έμαθα για έναν ιάπωνα κτηνοτρόφο, ο οποίος περίπου πριν από 100 χρόνια φύτεψε έναν μικρό αριθμό ελαιόδεντρων στη γη του και έπαιρνε το υπόλειμμα από τις ελιές του και τάιζε λίγες wagyu αγελάδες που είχε και συνειδητοποίησε ότι αυτό μετέβαλλε τα χαρακτηριστικά του λίπους. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι προσπάθησαν για αιώνες να χρησιμοποιούσαν τα απόβλητα της ελιάς για ζωοτροφές, το πρόβλημα είναι ότι περιέχουν πολλές τανίνες που μπορούν να κάνουν τα ζώα να αρρωστήσουν και να τελικά να χάσουν αντί να πάρουν βάρος με αυτή την τροφή.

– Είχε δοκιμστεί δηλαδή.

Γκάβιν: Ανεπιτυχώς. Οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν ζωοτροφές για αγροκτήματα έχουν κάποια εγχειρίδια όπου αναφέρεται κάθε είδους τροφή που μπορείς να δώσεις στα ζωντανά, και δίπλα στο λήμμα “απόβλητα ελιάς, προϊόντα ελιάς” βλέπεις μια κόκκινη σημαιούλα επειδή δεν είναι εμπορικά βιώσιμο. Τα ζώα αρρώσταιναν και έχαναν βάρος. Πίστευα ωστόσο ότι αυτή η τροφή μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του κρέατος, αρκεί να μπορούσα να βρω πώς να την καταστήσω ασφαλή. Και αυτό πέτυχα με την πατενταρισμένη τεχνική μου, να κάνω την τροφή ασφαλή για τα ζώα.

Δεν λείπουν τα εκλεκτά αλλαντικά.

«Το flank steak, το προετοιμάζεις όπως μία κανονική μπριζόλα, αλλά το μυστικό είναι κατόπιν να το κόψεις σε πολύ λεπτές φέτες θα έχεις και εξαιρετική γεύση».

– Χρησιμοποιείτε ελληνική πρώτη ύλη.

Ναι, παράγουμε την τροφή στην Ελλάδα και την εξάγουμε σε όλο τον κόσμο. Με το La Meat Maison συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με δύο φάρμες που παράγουν Olive Fed χοιρινό και Olive Fed Wagyu στην Ολλανδία, ή μάλλον στις Κάτω Χώρες, όπως προτιμούν να αποκαλούν τη χώρα τους, για να είμαστε πιο σωστοί.

Κρίστελ: Δεν είναι ολλανδικές αγελάδες, είναι καθαρόαιμες Wagyu.

Γκάβιν: Ναι, τα ζώα αυτά είναι σε βάθος γενεών ιαπωνικό Wagyu από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Με το La Meat Maison συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με δύο φάρμες που παράγουν Olive Fed χοιρινό και Olive Fed Wagyu στην Ολλανδία».

– Είχαν πρόβλημα οι ιπωνικές αγελάδες να εγκλιματιστούν στις Κάτω Χώρες;

Γκάβιν: Δεν στέλνεις ζωντανές τις αγελάδες, το κάνεις με τη γενετική. Παίρνεις το έμβρυο και το σπέρμα και τα τοποθετείς στον τράχηλο της μήτρας και γονιμοποιείς και γεννιέται το καθαρόαιμο.

Κρίστελ: Δεν παίρνεις από κάπου το ζώο, κατά κάποιο τρόπο το δημιουργείς από το μηδέν.

«Το κρέας που τρως είναι τόσο καλό όσο ο τρόπος που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε το ζώο».

– Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν συνειδητοποιούμε αυτή την πλευρά της σύγχρονης κτηνοτροφίας.

Κρίστελ: Βασικά εκεί βρίσκεται  η ουσία του πράγματος, καθώς η κτηνοτροφία εξελίσσεται. Δεν έχει να κάνει με τη μαζική παραγωγή, αλλά με το να κατανοείς σε ποιες ποσότητες μπορείς να διατηρείς την ποιότητα στον υψηλότερο βαθμό. Τέτοια ποιότητα δεν μπορεί να παραχθεί μαζικά. Εφαρμόζουμε την τεχνογνωσία μας έτσι ώστε όλη η διαδικασία από το Α ως το Ω γίνεται σε ένα υψηλότατο επίπεδο.

– Βεβαίως αυτή η τροφή δεν αφορά μόνο τις αγελάδες Wagyu, παράγετε επίσης χοιρινό και πάπιες. Έχει ίδια αποτελέσματα σε όλα τα είδη ζώων;

Γκάβιν: Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που αλλάζει είναι το λίπος, επειδή μειώνει τα κορεσμένα λιπαρά. Αν λοιπόν πάρετε από το κοτόπουλο ένα άπαχο στήθος, η διαφορά θα είναι μικρή. Στην περίπτωση του Wagyu η γενετική προδιάθεση είναι το κρέας τους να “μαρμαρώνει”, όπως ονομάζουμε την εικόνα που δημιουργείται από το ενδομυϊκό λίπος. Είναι κάτι που δημιουργείται φυσικά και είναι αποθέσεις ενέργειας ανάμεσα στους μύες. Είτε είναι βόειο, χοιρινό, πάπια, αναζητούμε τις ράτσες οι οποίες είναι φυσικά προδιατεθειμένες να αναπτύσσουν αυτό το μαρμάρωμα, γιατί γνωρίζουμε ότι τότε το γευστικό προφίλ θα μεταβληθεί σημαντικά.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποιότητα της ζωής του ζώου έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα του κρέατος».

– Εκτός της τροφής, τα ζώα έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης;

Κρίστελ: Συχνά δεν μας αρέσει να συνδυάζουμε στο μυαλό μας την εικόνα των ζώων με το κρέας, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα του κρέατος τους. Και αυτός είναι ο χρυσός κανόνας που ακολουθούμε στη La Meat Maison: το κρέας που τρως είναι τόσο καλό όσο ο τρόπος που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε το ζώο. Οπότε δίνουμε μεγάλη έμφαση σε θέματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής των ζώων.

– Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά στην καθημερινότητα των ζώων στη φάρμα σας;

Κρίστελ: Τα ζώα ζουν ελεύθερα, δεν υποβάλλονται σε στρεσογόνες  διαδικασίες, μάλιστα τους κάνουν μασάζ. Υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα μασάζ στα οποία μπορούν τα ζώα να πηγαίνουν όποτε θέλουν. Μέχρι και σοκολάτες τρώνε, όχι όπως αυτές που τρώμε εμείς, αλλά λιχουδιές που έχουν σοκολάτα στη βάση τους. Τα φροντίζουν πάρα πολύ και αυτό είναι το μυστικό που οδηγεί σε καλό κρέας. Η La Meat Maison είναι νέα παρουσία στην αγορά, μια επιχείρηση έξι μηνών, αλλά με πολύ τεχνογνωσία και ηθικές πρακτικές. Και από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον Γκάβιν.

Εκλεκτή είναι και η συλλογή κρασιών της φάρμας.

«Ένα Wagyu rib eye μπορεί να στοιχίσει 150 ευρώ, ενα Wagyu flank steak θα στοιχίσει ίσως 40 ευρώ».

– Εκτός από τα γενικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ράτσας, υπάρχουν κοπές και συνταγές που αναδεικνύονται περισσότερο με την τροφή σας;

Γκάβιν: Όταν όλο το ζώο είναι καλύτερο, κάθε κοπή βελτιώνεται.

Κρίστελ: Πες μας για τα μαγειρέματά σου!

Γκάβιν: Στην παρουσίαση που ετοιμάσαμε εδώ για εσάς, έχουμε ακολουθήσει μια λογική προόδου από τις λιγότερο προς τις περισσότερες αναγνωρίσιμες κοπές. Έτσι μαγείρεψα πρώτα ένα flank steak, δεν είναι το τυπικό κρέας που θα βρεις στον χασάπη, βγαίνει περίπου δυο κιλά σε κάθε ζώο. Το προετοιμάζεις όπως μία κανονική μπριζόλα, αλλά το μυστικό είναι κατόπιν να το κόψεις σε πολύ λεπτές φέτες για να έχεις και εξαιρετική γεύση αλλά και εξαιρετική, ιδιαίτερα τρυφερή υφή. Είναι τέλειο για σάντουιτς, μπορείς να κάνεις στην κατσαρόλα, αλλά και σε άλλες χρήσεις είναι μια οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με άλλες κοπές. Ένα Wagyu rib eye μπορεί να στοιχίσει 150 ευρώ, ενα Wagyu flank steak θα στοιχίσει ίσως 40 ευρώ. Επίσης έφτιαξα ένα skirt steak, αντίστοιχο περίπου σε τιμή με το flank, λίγο πιο πλούσιο, πιο ζουμερό, είναι κάτι που μπορείς να σερβίρεις σε ένα τοπικό μπιστρό, δεν έχει το κόστος που μπορείς να ζητήσεις μόνο σε ένα κορυφαίο εστιατόριο. Το μαγειρεύεις σε σούπερ ζεστό τηγάνι, και αυτό το ψήνεις σαν κανονική μπριζόλα, αλλά πρέπει να το γυρίσεις έγκαιρα  και να το κόψεις σε πολύ λεπτές φέτες και είναι πραγματικά πεντανόστιμο.

– Το περιγράφεις σαν κάποιος που πραγματικά απολαμβάνει το φαγητό.

Γκάβιν: Το φαγητό είναι ο κόσμος μου, φίλε μου, με αυτό ασχολούμαι συνέχεια. Και στα όνειρά μου ακόμα.

– Τρως κάθε μέρα κρέας;

Γκάβιν: Όχι κάθε μέρα…

Κρίστελ: Δεν είναι καλό να τρως κρέας κάθε μέρα…

Γκάβιν: Διαφωνώ με αυτό! (Γελάμε όλοι) Τρώω κρέας νομίζω πέντε, έξι φορές την εβδομάδα, ίσως μια ή δυο μέρες να μη φάω, αλλά τις περισσότερες μέρες τρώω κρέας.

«Το φαγητό είναι ο κόσμος μου με αυτό ασχολούμαι συνέχεια. Και στα όνειρά μου ακόμα», σημειώνει ο Γκάβιν.

«Το ποιοτικό κρέας και η γεύση υπάρχει και στις οικονομικότερες κοπές, γι αυτό μην τις φοβάσαι, απλά να δοκιμάζεις, να πειραματίζεσαι».

– Τι άλλο έχεις μαγειρέψει;

Γκάβιν: Το chuck tail flap ή Denver steak. Είναι στο μπροστά μέρος του ζώου, στον θώρακα. Επειδή ο θώρακας είναι ένας μυς που εκτός και αν πας γυμναστήριο δεν εργάζεται πολύ, παραμένει γενικά μαλακό, όχι τόσο μαλακό όσο το rib eye, περίπου 60-70%. Είναι πραγματικά νόστιμη κοπή, εύκολη στο μαγείρεμα, οικονομικότερη από το rib eye. Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά μόλις δοκιμάσεις, μετά ζητάς στον χασάπη να σου φέρει. Και βέβαια έψησα τις πιο διάσημες κοπές: rib eye, strip loin, tender loin. Είναι στην ίδια τιμή αλλά το rib eye  είναι το πιο γνωστό, έχει αυτό το ωραίο κομμάτι λίπους στη μέση πoυ μοιάζει με μάτι και διανέμεται ωραία όταν το ψήνεις. Θέλουμε όμως να δείξουμε ότι το ποιοτικό κρέας και η γεύση υπάρχει και στις οικονομικότερες κοπές, να μην τις φοβάσαι, απλά να δοκιμάζεις, να πειραματίζεσαι, να βρίσκεις κατάλληλους τρόπους μαγειρέματος.

Κρίστελ: Εδώ θα ήθελα να παρέμβω, επειδή αυτό είναι κάτι που ακούγεται συχνά και εμείς ως εταιρεία αγωνιζόμαστε για αυτό: η ποιότητα δε σημαίνει οπωσδήποτε ακριβή τιμή. Η ποιότητα αφορά και τις πιο προσιτές κοπές.  Δεν γίνεται να λέμε ότι ποιότητα είναι μόνο να παραγγέλνουμε rib eye, όχι. Το flank, η πικάνια, ακόμα και ο κιμάς μετράνε.

Γκάβιν: Υπάρχει λόγος που το La Meat Maison μπορεί να προσφέρει κορυφαία ποιότητα σε αυτές τις τιμές. Οι περισσότερες εταιρείες διανομής που εμπορεύονται Wagyu αγοράζουν στην Αυστραλία ή την Ιαπωνία και παραγγέλνουν μόνο τις ακριβές κοπές, τα υπόλοιπα πωλούνται στην Κίνα και σε άλλα μέρη στην Ασία. Έτσι οι καταναλωτές δεν έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις υπόλοιπες κοπές. Εμείς αντίθετα έχουμε την τεχνική υποδομή να παραλάβουμε ολόκληρο το σφάγιο και να κάνουμε οι ίδιοι τον τεμαχισμό, το καθάρισμα από τα κόκαλα όπου χρειάζεται, και έτσι ασφαλώς μπορούμε να επιλέγουμε και να εφαρμόζουμε κάθε διαθέσιμη κοπή. Έτσι βέβαια δείχνεις και τον μεγαλύτερο σεβασμό στο ζώο και το αξιοποιείς καλύτερα για τον καταναλωτή.

«Τα Wagyu είναι 100 χρόνια μπροστά σε σύγκριση με την Ελλάδα ή την Ευρώπη, όπου μπαίνει ουσιαστικά τώρα στην αγορά, και οι καταναλωτές το προσεγγίζουν με ό,τι τους είναι ήδη οικείο».

«Ένας καλός μουσακάς όταν γίνει με κρέας Olive Fed Wagyu ξεπερνάει κάθε προσδοκία».

– Όταν χρησιμοποιείς συνολικά το ζώο και αξιοποιείς κάθε κοπή, αυτό θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε μικρότερες διαφορές τιμής μεταξύ κάθε κοπής;

Γκάβιν: Ναι, αυτό βασικά συμβαίνει στην Ιαπωνία. Σε ό,τι αφορά τα Wagyu είναι 100 χρόνια μπροστά σε σύγκριση με την Ελλάδα ή την Ευρώπη, όπου μπαίνει ουσιαστικά τώρα στην αγορά, και οι καταναλωτές το προσεγγίζουν με ό,τι τους είναι ήδη οικείο. Αλλά στην Ιαπωνία εκτιμούν τις διαφορετικές κοπές επειδή τις χρησιμοποιούν για άλλες τεχνικές μαγειρέματος, όπως Shabu Shabu,Yakinuki, κλπ. Στην Ιαπωνία κομμάτια που στην Ελλάδα θα κατέληγαν στην κατσαρόλα ή σε μπέργκερ, εκεί τα κόβουν λεπτά και τα κάνουν στο γκριλ ή σε σούπες, όπου βγάζουν όλα τα αρώματα. Οπότε οι δευτερεύουσες κοπές χρεώνονται και ακριβότερα.

– Καθώς γνωρίζετε την Ελλάδα, υπάρχουν ελληνικές συνταγές κρέατος που αγαπάτε ιδιαίτερα;

Γκάβιν: Ένας καλός μουσακάς είναι καταπληκτικός και όταν γίνει με κρέας Olive Fed Wagyu ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

«Το λίπος εδώ και πολλά χρόνια έχει δαιμονοποιηθεί, αλλά είναι ουσιώδες για τη γεύση».

Γκάβιν: «Όταν κάνεις κεφτεδάκια θέλεις κρέας 70% άπαχο και 30% λιπαρό για τέλειο αποτέλεσμα».

– Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πολύ τον κιμά.

Γκάβιν: Ναι, αλλά συχνά κάνετε το ίδιο λάθος που κάνει και πολύς κόσμος στην Ιρλανδία. Ο πατέρας μου πριν από λίγο καιρό ήθελε να φτιάξει λαζάνια και έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κρέατα, 90% ή 95% άπαχα. Και επέλεξε το πιο άπαχο από τα δύο. Οπότε έπρεπε να του υπενθυμίσω ότι όλη η δουλειά μου πάνω στο κρέας είναι να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά του λίπους, επομένως έκανε το αντίθετο από αυτό που έπρεπε! Το λίπος εδώ και πολλά χρόνια έχει δαιμονοποιηθεί, αλλά είναι ουσιώδες για τη γεύση και επιπλέον το σώμα μας το χρειάζεται, για την παραγωγή ορμονών και για πολλούς άλλους λόγους.

Κρίστελ: Αλλά όλα εξαρτώνται από την ποιότητα του κρέατος.

Γκάβιν: Γι αυτό επιμένουμε με το Wagyu, που έχει “λίπος πολυτελείας”. Όταν κάνεις κεφτεδάκια θέλεις κρέας 70% άπαχο και 30% λιπαρό για τέλειο αποτέλεσμα. Αν το κάνεις με βόειο Λιμουζίν, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο καλό, γιατί το λίπος του δεν έχει γεύση και το φαγητό θα είναι πολύ παχύ. Αντίθετα το λίπος του Wagyu λιώνει εύκολα στο μαγείρεμα και προσφέρει εκπληκτικό φαγητό.

Τα κρέατα στο La Meat Maison χρειάζονται μόνο αλάτι.

«Τώρα ξεκινάμε να παράγουμε Olive Fed αρνάκι στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο αρνάκι στον κόσμο».

– Έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε άλλες ράτσες; Ιρλανδικές Αγελάδες;

Γκάβιν: Παράγω angus beef στο Μαυροβούνιο και στην Αμερική.

Κρίστελ: Πες το νέο μας!

Γκάβιν: Τώρα ξεκινάμε να παράγουμε Olive Fed αρνάκι στην Ελλάδα! Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο αρνάκι στον κόσμο. Το έδαφος σας δεν είναι κατάλληλο για βοοειδή, αλλά είναι ιδανικό για αρνί. Η γεύση και η υφή του αρνίσιου κρέατος στην Ελλάδα είναι εκπληκτική. Το δοκιμάζουμε σε τρεις επιλεγμένες φάρμες στη Λέσβο. Νομίζω ότι μετά τα Χριστούγεννα θα δοκιμάσουμε για πρώτη φορά ελληνικό  Olive Fed αρνάκι.

«Παράγω angus beef στο Μαυροβούνιο και στην Αμερική», σημειώνει ο Γκάβιν.

– Θα είναι το παραδοσιακό ελληνικό αρνάκι;

Ναι, στην Ελλάδα το αρνί καταναλώνεται πολύ νεαρό, προσφέρει μικρότερη ποσότητα κρέατος, αλλά η γεύση και η υφή είναι ανώτερες. Μεγαλώνουμε αρνιά και στην Ιρλανδία, αλλά απευθύνονται σε διαφορετική αγορά, γιατί είναι διαφορετικά από αυτά που παράγουμε στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι παραγωγοί διεθνώς παράγουν κρέας από ζώα που έχουν μεγαλώσει λίγο περισσότερο, αγγλικά το λέμε hogget, που αποδίδει περισσότερο κρέας αλλά είναι πιο σκληρό. Εμείς θα παράγουμε το ελληνικό παραδοσιακό αρνάκι με την καταπληκτική του γεύση, φυσικά διαθέσιμο αποκλειστικά στο La Meat Maison.

 

Διαβάστε ακόμα: La Meat Maison. Οι σπάνιες κοπές και τα πιο περιζήτητα κρέατα στο ναό των meat lovers.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top