Η είσοδος του Mandolin Aegean Bistro, με το λευκό και γαλάζιο χρώμα, θυμίζει παραδοσιακό σπίτι σε κάποιο νησάκι του Αιγαίου. (Φωτογραφία: Karina in the City)

Ήταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν μιλούσαμε με τον chef Ανδρέα Λαγό και το μεσογειακό american dream του, δηλαδή τη δημιουργία του Clove Mediterranean Kitchen στο Μαϊάμι. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο με άρωμα Αιγαίου στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου της Φλόριντα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, σε μια από τις πιο αρτ γειτονιές του Μαϊάμι, την Design District, βρίσκεται το ελληνικό εστιατόριο Mandolin Aegean Bistro.

Ο Ahmet Erkaya και η Anastasia Koutsioukis. (Φωτογραφία: Al Diaz | Miami Herald)

Όλα ξεκίνησαν το 2009. Η Anastasia Koutsioukis και ο Ahmet Erkaya, Νεοϋρκέζοι και οι δύο, με επιτυχημένες καριέρες στον χώρο του marketing και των οικονομικών, με ελληνικές ρίζες η Anastasia και με τουρκικές ο Ahmet, αποφάσισαν ότι είχε έρθει η στιγμή να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Έχοντας περάσει πολλά καλοκαίρια τους τόσο στα ελληνικά νησιά, όσο και στα παράλια της Τουρκίας, αλλά πάνω από όλα έχοντας αγαπήσει τη κουζίνα και τη κουλτούρα του Αιγαίου, δεν δίστασαν να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους και να κάνουν ένα restart στη ζωή τους.

Αριστερά: Η είσοδος για την αυλή του Mandolin. Δεξιά: Η αυλή του μαγαζιού. (Φωτογραφίες: Mandolin Aegean Bistro)

Οι τοίχοι του μαγαζιού είναι διακοσμημένοι με vintage σουβενίρ από την Ελλάδα. (Φωτογραφία: Mandolin Aegean Bistro)

Αυτό το restart έμελλε να γίνει στο Μαϊάμι. Αφού έψαξαν διάφορους χώρους για να στεγάσουν τα νέα τους όνειρα, στο τέλος κατέληξαν σε ένα κτίριο του 1940 στην Design District, το οποίο μετέτρεψαν σε ένα εστιατόριο 150 θέσεων και με έναν υπέροχο κήπο για τις καλοκαιρινές ημέρες, που με την πρώτη ματιά σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα κάποιου νησιού του Αιγαίου. Ενώ στο εσωτερικό του μαγαζιού, λειτουργεί και μια μικρή αγορά, με φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του μαγαζιού και φρεσκοψημένο ψωμί.

Από σαγανάκι, τζατζίκι, ελιές και χταποδάκι μέχρι μουσακά, γεμιστά, χωριάτικη, ψάρια και τηγανητές πατάτες, το μενού του μαγαζιού είναι γεμάτο με γεύσεις του Αιγαίου. (Φωτογραφία: Karla Garcia | Mr. Porter)

Ξύλινα τραπέζια, λευκά και γαλάζια χρώματα (όπως τα σπίτια στα νησιά του Αιγαίου), με τους τοίχους να είναι γεμάτοι από vintage σουβενίρ από την Ελλάδα. Όπως λένε οι ίδιοι «φτιάξαμε το Mandolin ως αντανάκλαση του σπιτιού μας, της ζωή μας και των αξιών μας, που δεν είναι άλλες από τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας». Και το μενού τους δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτές τις αξίες, καθώς διαθέτει πιάτα που όλοι έχουμε παραγγείλει σε κάποια ταβερνούλα ένα καλοκαίρι παρέα με τους φίλους μας. Από σαγανάκι, τζατζίκι, ελιές και χταποδάκι μέχρι μουσακά, γεμιστά, χωριάτικη, ψάρια και τηγανητές πατάτες.

Φυσικά όλα τα λεφτά είναι τα τραπέζια στην αυλή, που δεν θυμίζουν σε τίποτα ότι βρίσκεσαι στο Μαϊάμι. (Φωτογραφία: : Mandolin Aegean Bistro)

Στα δεξιά είναι η μικρή αγορά που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Mandolin. (Φωτογραφία: Mandolin Aegean Bistro)

Μάλιστα το Mandolin Aegean Bistro γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, που το 2015 η Anastasia Koutsioukis και ο Ahmet Erkaya άνοιξαν και το 2ο εστιατόριό τους, το Mandolin Beach στο Μαϊάμι Μπιτς. «Η μαγειρική έχει να κάνει με το φαγητό, τους φίλους και την κοινότητα» λένε και συμπληρώνουν: «Απλά φτιάξαμε ένα μέρος όπου μπορείς να γεμίσεις το στομάχι και την ψυχή σου, όπως γίνεται στα χωριά μας στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Αριστερά: Μια ματιά στο εσωτερικό του μαγαζιού. Δεξιά: Η πίσω αυλή του Mandolin. (Φωτογραφίες: Mandolin Aegean Bistro)

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια στο κέντρο της Αθήνας για after office drinks

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top