Ο οίνος βάσης του Mystic Brut προέρχεται από ανάμειξη δύο ελληνικών ποικιλιών που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Όταν έφυγαν οι μοναχοί από τον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου, μπήκαν να τον φυλάξουνε οι νεράιδες και αυτές φαίνεται ότι τον μάγεψαν και από τότε όποιος πάει μαγεύεται και μεθάει, πρώτα με τον τόπο και μετά και με το κρασί.  Αυτό είναι ένα μυστικό που ξέρουν οι φίλοι του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο και αυτές τις γιορτές το μοιράζονται με τους δικούς τους αγαπημένους και φίλους χάρις στο νέο και σπινθηροβόλο αφρὠδες κρασί Mystic Brut Sparkling Wine, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το… άλλο μυστικό του Mystic Brut Sparkling Wine είναι οι ποικιλίες που το αποτελούν. Ο οίνος βάσης προέρχεται από ανάμειξη δύο ελληνικών ποικιλιών που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και για να το αποκαλύψετε θα πρέπει να ψάξετε στους ορεινούς αμπελώνες της Αιγιάλειας. Σε κάθε περίπτωση, το μοναδικό terroir που κάνει τόσο ιδιαίτερα τα κρασιά του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο είναι εκεί παρόν για να συνδιαμορφώσει τον γοητευτικό και μάλλον εξωστρεφή – παρά το όνομα και τα μυστικά που κρύβει – χαρακτήρα του.

Η ευχάριστη ζωηράδα των φυσαλίδων μάς θυμίζει ότι sparkling δεν σημαίνει αφρώδες αλλά σπινθηροβόλο.

Στην οινοποίηση συμμετέχουν όλες οι εσοδείες από το 2020 και μετά, συγκεκριμένα δηλαδή 2020, 2021 και 2022, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερότητα αλλά και πολυπλοκότητα στο τελικό προϊόν. Η δεύτερη ζύμωση γίνεται σε κλειστή δεξαμενή, όπου ο οίνος που προκύπτει παραμένει με τις λεπτές του λάσπες για 6 μήνες με τακτική ανάδευση. Ακολουθεί εμφιάλωση και παραμονή στη φιάλη για τουλάχιστον 6 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με απαλό αχυροκίτρινο χρώμα, με αρώματα φρούτων και βοτανικό χαρακτήρα. Ο αφρισμός στο ποτήρι είναι εξόχως ικανοποιητικός, θα έλεγα μάλιστα έντονος, καθώς η αίσθηση επιτείνεται συνδυαζόμενη με τη ζωηρή οξύτητα της γεύσης που δικαιολογεί πλήρως τον χαρακτηρισμό brut.  Η ευχάριστη ζωηράδα των φυσαλίδων μάς θυμίζει ακόμα ότι sparkling δεν σημαίνει αφρώδες αλλά σπινθηροβόλο, και αυτό περιγρἀφει ορθότερα την αίσθηση που προκαλεί το  Mystic Brut στο ποτήρι και στον ουρανίσκο. Επίσης έχει και μια ελαφρά αίσθηση μαγιάς και ικανοποιητική επίγευση με καλή διάρκεια.

Οι αμπελώνες του Μεγάλου Σπηλαίου. Ένα μοναδικό ελληνικό terroir.

Στο γιορτινό μενού μπορείτε να το σερβίρετε βράδυ και μεσημέρι (για πιο νωρίς το αφήνω στην κρίση σας, θα παραμείνει μυστικό άλλωστε) ως καλωσόρισμα-απεριτίφ σκέτο ή με καναπεδάκια ή άλλο σνακ, μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε όλο ή μέρος του μενού, σε συνδυασμό με άλλα ποτά και κρασιά, αφρώδη ή μη. Γευστικά συνδυάζεται με ασφάλεια με ψητά θαλασσινά, σολομό καπνιστό, αλμυρά κίτρινα τυριά, οπωσδήποτε ασιατική κουζίνα. Και με τη γαλοπούλα, αν δεν είναι υπερβολικά ζουμερή και βαριά η γέμιση. Πειραματιστείτε λίγο. Μπορείτε έπειτα να κοινοποιήσετε, ή να κρατήσετε μυστικά τα γευστικά ευρήματα σας.

Για έκπληξη, κρύψτε το σε σαμπανιέρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Δεν θα μπορούσαμε τέτοιες γιορτινές μέρες να μην παινέψουμε και την φροντισμένη όψη, που καθιστά το Mystic Brut ακόμα πιο γιορτινό και ιδανικό για δώρο (ενδεχομένως με μυστικούς παραλήπτες). Η φιάλη είναι καλοφτιαγμένη με εξαιρετικά κομψό και σύγχρονο σχεδιασμό, συμβολικά υποδηλώνει ένα κρασί φτιαγμένο για το σήμερα, αλλά με γνώση και εμπειρία τουλάχιστον δεκαετιών. Η επιλογή χρυσού-πορτοκαλί χρώματος για την ετικέτα δίνει μια επιπλέον αίσθηση ζεστασιάς και πολυτέλειας. Για έκπληξη, κρύψτε το σε σαμπανιέρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σερβίρεται στους 6 – 8 º.

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Έτσι θα οργανώσετε το τέλειο, γιορτινό wine party! 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top