Οι παλαιότεροι ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν τρώγοντας συχνά ψάρι και λαχανικά αντί για κόκκινο κρέας. (Bonappetit).

Κετογονική δίαιτα, DASH δίαιτα, Paleo, Atkins, και τέλος δεν έχουν τα trends που χρόνο με το χρόνο προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα για να μας δελεάσουν να τα ακολουθήσουμε με την ελπίδα να χάσουμε κιλά σε σύντομο διάστημα.

Όλο αυτό το hype γύρω από τις καινούργιες τάσεις στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ξεχνάει ένα πολύ σημαντικό θέμα: οι βασικοί πυλώνες μιας υγιούς, ισορροπημένης και αποτελεσματικής δίαιτας έχουν τεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σίγουρα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας τους ήξεραν. Ο αυθεντικός ελληνικός βίος είναι λιτός, το ίδιο και η διατροφή που γνώριζαν οι προγενέστεροι από εμάς. Χόρτα, φρούτα, ψάρια, λαχανικά και ελάχιστο κρέας.

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε το κρέας από την εξίσωση και κρατήσουμε το ψάρι σε μια Pescatarian διατροφή (εκ του λατινικού pisces – ψάρι), ή έστω κάνουμε μερικές Flexitarian παρασπονδίες τρώγοντας καμιά φορά λίγο κρέας, τότε είμαστε στο σωστό δρόμο.

To να είναι, κανείς ιχθυο-χορτοφάγος σήμερα, δεν τον καθιστά μοδάτο, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά συνειδητοποιημένο ως προς την υγεία του. Ας δούμε γιατί, αναλυτικά.

 

Τα οφέλη του είναι κανείς ιχθυο-χορτοφάγος

Τα οφέλη από μια τέτοια απόφαση είναι πολλά και σημαντικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κόκκινα κρέατα και τα βιομηχανικής εκτροφής πουλερικά περιέχουν κορεσμένα λίπη και ορμόνες. Αυτά τα λίπη, τα οποία είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και την ανάπτυξη λιπαρών πλακών επί των αρτηριακών τοιχωμάτων – συνθήκες που οδηγούν σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, φώσφορος και σελήνιο.

Η αποφυγή του κρέατος για το καλό της καρδιακής σας υγείας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να γίνετε και λίγο πιο χορτοφάγος. Αν αποφασίσετε να γίνετε pescatarian (λέγε με… ιχθυοβετζετέριαν!), μπορείτε να απολαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά, τις γεύσεις και τις υφές των θαλασσινών στη διατροφή σας -να απολαβάνετε νόστιμο και πλήρες φαγητό δηλαδή- αποφεύγοντας τους κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από τα ζωικά λίπη.

Το συλλογικό σήμα «Fish from Greece» αποτελεί τη νέα σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για τους  αγοραστές και τους  καταναλωτές ελληνικών φρέσκων ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να σημειωθεί πως κάποια είδη ψαριών είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που μειώνει τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή της χοληστερόλης που παράγεται από τον οργανισμό και βρίσκεται σε υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά τρόφιμα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (γνωστά και ως καλά λιπαρά) μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και τη νευρική λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας.

Το ψάρι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β6, Β12, της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης, ενώ το ιχθυέλαιο αποτελεί μια άριστη πηγή βιταμινών Α και D. Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο. Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη των βιταμινών και μετάλλων που είναι διαθέσιμα στα θαλασσινά, η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία ψαριών του αλμυρού και του  γλυκού νερού, καθώς και μαλάκια και μαλακόστρακα.

Στη χώρα μας η πρόοδος στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια.

Η αδήριτη ανάγκη της βιωσιμότητας

Από την άλλη, θα πρέπει να σκεφτούμε και λίγο ευρύτερα: την βιοποικιλότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα της πανίδας στον πλανήτη μας. Προφανώς και είμαστε πάρα πολλοί πλέον στον πλανήτη, τη στιγμή που οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Δεν πρέπει λοιπόν να τρώμε κρέας ανεξέλεγκτα, όχι μόνο γιατί δεν κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά διότι η εκτροφή των βοοειδών εξουθενώνει τον πλανήτη μας.

Θα πει κανείς πως το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια. Πόσα ψάρια μπορεί να συλλέξουν καθημερινά οι ψαράδες για να προμηθεύσουν τα πιάτα μας; Οι αθρόες ποσότητες που χρειαζόμαστε δεν υπάρχουν. Συν ότι το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα εξαιτίας της σπανιότητας. Και αν μιλήσουμε για ιχθυοκαλλιέργειες, μήπως κι αυτές είναι οικολογικά αθώες;

Αυτό που μας επιτρέπει εδώ και χρόνια να συνεχίζουμε να τρώμε ψάρια, είναι πράγματι τα αλιεύματα που αναπτύσσονται σε ιχθυοκαλλιέργειες. Για πολύ καιρό διαδίδονταν φήμες πως αυτά τα ψάρια κουβαλούν πολλά «στραβά», πως οι κλωβοί τους νεκρώνουν το βυθό και άλλα πολλά. Τα πράγματα ωστόσο έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια.

Οι γευστικοί συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι απειράριθμοι. Στην φωτογραφία, φιλετάκια τσιπούρας με coulis κολοκύθας και ηλιόσπορο.

Fish from Greece

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι απολύτως υγιεινά και -ας μην το υποτιμούμε- φτάνουν ολόφρεσκα στα χέρια του καταναλωτή. Διότι αλιεύονται κατά παραγγελία, και μόνο τότε ξεκινά η διαδικασία της συσκευασίας και μεταφοράς τους. Έτσι είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους, και έχουν σταθερή ποιότητα όλο τον χρόνο. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι σχεδόν εφάμιλλης διατροφικής αξίας με αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα στη θάλασσα και συχνά διαθέτουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα από τα πελαγίσια.

Μετρούν περί τις 170 θερμίδες ανά 100gr και μέσο ποσοστό λιπαρών 9%, με τα αντίστοιχα είδη ελεύθερης αλιείας να έχουν ποσοστό λιπαρών 2% και άλλα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, η ρέγγα, η σαρδέλα, το χέλι, ο τόνος και το σκουμπρί, να φτάνουν έως το 15%. Δεν λέμε ότι υπερτερούν σε απόλυτα μεγέθη των πελαγίσιων. Ωστόσο αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος και την φρεσκάδα, τότε αυτομάτως η ζυγαριά ισορροπεί.

Αντί να προστρέχουμε στον σολομό που είναι εισαγόμενος, μπορούμε να στηρίξουμε τις δικές μας παραγωγές.

Στη χώρα μας ειδικότερα, η πρόοδος στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη. Αντί, λοιπόν, να προστρέχουμε στον σολομό που είναι εισαγόμενος (και επίσης αποτελεί προϊόν ιχθυοκαλλιέργειας στο 99% των περιπτώσεων), μπορούμε να στηρίξουμε τις δικές μας παραγωγές.

Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι ο όρος «ιχθυοκαλλιέργεια» δεν είναι κυριολεξία. Το ψάρι δεν «καλλιεργείται», αλλά γεννιέται και μεγαλώνει φυσιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον του, σε πιστοποιημένες μονάδες, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Τη ζωή του την περνάει κολυμπώντας σε μεγάλους δίχτινους κλωβούς, μέσα στη θάλασσα και όχι σε κάποιο εργαστήριο.

Το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας μεγαλώνει λοιπόν σε φυσικό περιβάλλον, για να αναπτυχθεί απαιτεί άριστες συνθήκες και καθαρά νερά, τρέφεται με τροφή παρόμοιας σύνθεσης με τη φυσική του, δεν δέχεται ορμόνες ή άλλες αυξητικές ουσίες και αναπτύσσεται με αντίστοιχους ρυθμούς με το ελεύθερο. Ολα τούτα συνιστούν πρόοδο σ’ αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Η ποιοτική εξέλιξη των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είναι εντυπωσιακή.

Το ελληνικό ψάρι θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας είναι άριστο ποιοτικά, κι αυτό το εκτιμά πρώτη η διεθνής αγορά και οι παραδοσιακοί καταναλωτές ψαριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό ψάρι έχει μεγάλη ζήτηση σε χώρες σαν την Ιταλία και τη Γαλλία, που ξέρουν να το εκτιμούν.

Το συλλογικό σήμα «Fish from Greece» αποτελεί τη νέα σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας  για  τους  αγοραστές  και  τους  καταναλωτές ελληνικών φρέσκων ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ποιότητα του ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας ελέγχεται και διασφαλίζεται από το Πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «Fish From Greece», ιδιοκτησίας της ΕΛΟΠΥ, το οποίο αφορά τα ψάρια τσιπούρα, λαβράκι, κρανιό, φαγκρί και μαγιάτικο.

Τα ψάρια από το ιχθυοτροφείο είναι πολύ πιο οικονομικά από τα πελαγίσια. Εχουμε να κάνουμε με value for money γκουρμεδιά.

Τι εστί ΕΛΟΠΥ

Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ιδρύθηκε το 2016, όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές.

Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ  αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα μέσω ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η  ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και  οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στην ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα.

Η ΕΛΟΠΥ  αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Το δίκτυο της ΕΛΟΠΥ εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα: από την Βέροια και την Καβάλα έως την Κέρκυρα και το Μεσολόγγι κι από την Μυτιλήνη έως το Άργος.

Το συμπέρασμα είναι αβίαστο: αξίζει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες δίνοντας έτσι το δικαίωμα στον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί. Επιπλέον, αυτή η αλλαγή δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας: τα ψάρια από το ιχθυοτροφείο είναι πολύ πιο οικονομικά από τα πελαγίσια. Και, φυσικά, δεν χρειάζεται πια να έχουμε το άγχος ότι τρώμε κάτι ακατάλληλο – αντιθέτως. Οσο για την γκουρμεδιά του πράγματος: πειραματιστείτε για να ανακαλύψετε τις ανεξάντλητες δυνατότητες δημιουργικής μαγειρικής με φρέσκο ψάρι.

 

Διαβάστε ακόμα: Η θαυματουργή διατροφή στο νησί της (σχεδόν) αιώνιας νεότητας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top