Κουδούνες και τσιγκέλια επί της υποδοχής.

Όσο πιο μικρό είναι το μενού σε ένα στέκι, τόσο πιο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι στο εν λόγω στέκι κάνουν λίγα και καλά πραγματάκια. Στη «Βόλβη» που μόλις άνοιξε (και πρέπει να είναι το μόνο φαγάδικο που άνοιξε μέσα στο λοκ ντάουν) το μενού έχει μόλις δύο είδη, και τις παραλλαγές τους: Σουβλάκι, δηλαδή καλαμάκι χοιρινό, και σουτζουκάκι, δηλαδή μπιφτεκάκι σαλονικιώτικο. Όσο για τις παραλλαγές; Με το κομμάτι, τυλιχτά σε πίτα, ή μερίδα. Και τέλος. Να πούμε και τις τιμές μιας και πιάσαμε το μενού: Σουβλάκι σε πίτα 1,80 ευρώ. Σουτζουκάκια σε πίτα, το ίδιο.

Το κρέας είναι φρέσκο και τίμιο, αγορασμένο από χασάπικο λίγα μέτρα πιο πέρα, εντός της κρεαταγοράς.

Αυτή η δωρικότητα, η σαφήνεια και η απλότητα του μενού, υπάρχει και στις γεύσεις. Το κρέας είναι φρέσκο και τίμιο, αγορασμένο από χασάπικο λίγα μέτρα πιο πέρα, εντός της κρεαταγοράς. Η πίτα είναι αφράτη και λουκουμαδένια, χωρίς περιττά λάδια. Η ντομάτα είναι ικανοποιητική, το κρεμμύδι λεπτοκομμένο και η σάλτσα «πάπρικα», ήγουν σάλτσα πιπεριάς, εξαιρετική. Βάλτε τη παντού και θα μας θυμηθείτε: Ελαφρώς γλυκιά και πικάντικη, πεντανόστιμη χωρίς προστυχιά, με διαυγή γεύση πιπεριάς, είναι το μυστικό όπλο του καταστήματος.

Χεράτο και τραντισιονέλ.

Μην πάτε αν περιμένετε ξέχειλες πίτες με στάζοντες γύρους και φλούο πατάτες. Βασικά, δεν έχει καν πατάτες.

Και οι πατάτες; Δεν τις ξεχάσαμε. Η Βόλβη δεν έχει πατάτες. Τόσο επειδή είναι μαγαζάκι μια σταλιά, όσο και από άποψη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα σοβαρό σουβλάκι δεν χρειάζεται πατάτες. Η Βόλβη δεν έχει φριτέζα αλλά έχει ψησταριά όπου ομιλεί το κάρβουνο, με μάστορα τον Καβαλιώτη ψήστη Τάσο Περδίκη.

Στο σουτζουκάκι μπαίνει και μουστάρδα -όπως Θεσσαλονίκη- αν κάνετε κέφι.

Το πιο ωραίο στοιχείο του μικρού αυτού σουβλατζίδικου, εγγύηση αυθεντικότητας, αθηναϊκότητας, βαλκανικότητας και καλτ πεντιγκρί, είναι ότι βρίσκεται μέσα στην κρεαταγορά. Όχι πνιγμένο στα σφάγια -έχει πρόσοψη στο δρόμο, στην αγαπημένη μας οδό Ευριπίδου- αλλά πάντως μέσα στην αγορά, εξού και ήταν κάποτε χασάπικο.

Το κρέας είναι αγορασμένο από χασάπικο λίγα μέτρα πιο πέρα, εντός της κρεαταγοράς.

Στρίβοντας από την Αιόλου με κατεύθυνση την Αθηνάς, πέφτεις πάνω στο μικρό αυτό στέκι και «χτυπάς» ένα μικρό αυθεντικό σουβλάκι προτού συνεχίσεις τον δρόμο σου όπως έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας που δούλευαν και ψώνιζαν στο κέντρο και έλεγαν και καμιά μαλακιούλα με κανέναν γνωστό στα όρθια, τον παλιό καιρό προτού το κέντρο χιψτεροποιηθεί.

Το δωρικό μενού.

Απλά και ωραία λοιπόν τα της Βόλβης. Μην πάτε αν περιμένετε ξέχειλες πίτες με στάζοντες γύρους, φλούο πατάτες κλπ. Τα σουβλάκια είναι μικρά και αυθεντικά, όπως πρέπει δηλαδή. Επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα και μας λείπει το αυθεντικό, ευχόμαστε καλές δουλειές και προβλέπουμε ότι η Βόλβη θα βρει μιμητές.

Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Άρης Δούκας έχει διαπρέψει στη δημιουργία γνωστών μπαρ αλλά ξέρει να υπηρετεί και την παράδοση.

 

// Ευριπίδου 24, στο ιστορικό κέντρο, ακριβώς στην είσοδο της κρεαταγοράς.

 

Διαβάστε ακόμα: Το αξεπέραστο σουβλάκι του «Κώστα» στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top