elvisS

Η τρέλα του ‘Ελβις για το καλοτηγανισμένο φαγητό του Νότου και το βούτυρο ήταν πασίγνωστη και έμεινε θρυλική.

O Έλβις ήταν πιο διάσημος για τη μουσική του παρά για τις γαστρονομικές του προτιμήσεις. Ωστόσο, η τρέλα του για το καλοτηγανισμένο φαγητό του Νότου ήταν επίσης πασίγνωστη και έμεινε θρυλική. Σύμφωνα με το «Are You Hungry Tonight», ένα βιβλίο με τις αγαπημένες συνταγές του Βασιλιά, το λατρεμένο του πιάτο ήταν ένα σάντουιτς εξαιρετικά στυλωτικό: φυστικοβούτυρο και μπανάνα σε ροδέλες ανάμεσα σε δυο φέτες λευκό ψωμί, το όλο ψημένο σε βούτυρο.

Το βούτυρο φαίνεται πως αποτελούσε βασικό συστατικό της δίαιτας του Πρίσλεϊ, και συνέβαλε όχι μόνο στο να πάρει ένα σωρό κιλά, αλλά και στον πρόωρο θάνατό του το 1977, σε ηλικία μόλις 42 ετών (Ισχυρίζονται οι άσχετοι – Ο Έλβις ζει). Ο Πρίσλεϊ για καιρό συνδύαζε ναρκωτικά και λιπαρές τροφές. Και το μείγμα ήταν εκρηκτικό.

Αυτή η ροπή για τα κορεσμένα λίπη έφτασε σε σημείο μη επιστροφής 18 μήνες πριν από το θάνατό του, κατά τη διάρκεια μιας παράξενης νύχτας καταχρήσεων. Ένα βράδυ στο Graceland, ο Έλβις διασκέδαζε έξω από την πόλη με τα φιλαράκια του, τον Αρχιφύλακα της Αστυνομίας του Ντένβερ Jerry Kennedy και τον Ron Pietrafeso, της Strike Force του Κολοράντο.

Τότε, η Αστυνομία του Ντένβερ, η οποία παρείχε και υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας διασημοτήτων που έσκαγαν μύτη στην πόλη, πήγαινε συχνά τους σταρ στο αγαπημένο της τοπικό εστιατόριο, το «Colorado Mine Company». Πώς τό ‘φερε η κουβέντα και οι τρεις άντρες ξαναθυμήθηκαν ένα πολύ ιδιαίτερο σάντουιτς που αναγραφόταν στον κατάλογο και είχε τραβήξει την προσοχή του μίστερ Πρίσλεϊ. Η λαχτάρα ήταν τέτοια που το είδωλο αποφάσισε πως ήθελε ένα εδώ και τώρα.

Το ιδιωτικό τζετ του Έλβις, ως άλλη άμαξα της Σταχτοπούτας, παραλαμβάνει τους πεινασμένους φίλους, ώστε να τους πετάξει ως εκεί να τσιμπήσουν το κατιτίς τους. Πρόκειται για το «Lisa Marie», ένα Convair 880 που ακούει στο όνομα της κόρης του θρύλου της ροκ. Έχει τα χρώματα της γαλλικής σημαίας (κόκκινο, λευκό και μπλε), οι τουαλέτες διαθέτουν επίχρυσα είδη υγιεινής, υπάρχει στερεοφωνικό σύστημα, κρεβατοκάμαρα και αίθουσα συνεδριάσεων. Σε δυο ωρίτσες ξεκουραζόταν μέσα σ’ ένα ειδικό υπόστεγο στο Ντένβερ, στο οποίο είχε προσγειωθεί στις 01.40.

Χρειάστηκαν τρεις ώρες στο υπόστεγο για να καταβροχθίσουν τα σάντουιτς, των οποίων η πέψη βοηθήθηκε με Perrier και σαμπάνιες. Εξαιτίας της συσχέτισής του με τον Έλβις και τα εξωφρενικά συστατικά του, το «Fool’s Gold Loaf» απέκτησε έκτοτε χαρακτηριστικά μύθου.

Εκεί, τους υποδέχεται το ζεύγος στο οποίο ανήκε το «Colorado Mine Company», ο Scott Buck και η γυναίκα του Cindy, προσκομίζοντας 22 φρέσκα σαντουιτσάκια «Fool’s Gold Loaf». Χρειάστηκαν τρεις ώρες στο υπόστεγο για να καταβροχθίσουν τα σάντουιτς, των οποίων η πέψη βοηθήθηκε με Perrier και σαμπάνιες.

Ο Πρίσλεϊ προσκάλεσε στην παρέα τους πιλότους, τον Buck, τη Cindy, καθώς και τον νεαρό μάγειρα που είχε φτιάξει τα σάντουιτς, τον Nick Andrulakis, ώστε να χλαπακιάσουν όλοι μαζί στο αεροπλάνο. Όταν επιτέλους λαδώθηκε το αντεράκι τους, επέστρεψαν στο Μέμφις χωρίς ποτέ να έχουν εγκαταλείψει το αεροδρόμιο του Ντένβερ.

Εξαιτίας της συσχέτισής του με τον Έλβις και τα εξωφρενικά συστατικά του, το «Fool’s Gold Loaf» απέκτησε έκτοτε χαρακτηριστικά μύθου και συμπεριλήφθηκε σε πλήθος βιβλίων μαγειρικής, συνήθως εστιασμένων στην αγάπη του Πρίσλεϊ για το φαϊ. Το σάντουιτς αρχικά έκανε $ 49,95, εξ ου και το όνομά του, αλλά λίγα χρόνια αργότερα η τιμή του είχε σκαρφαλώσει στα $ 65.

Το «Colorado Mine Company» έχει έκτοτε κλείσει, αλλά αν έχετε φαγωθεί να δοκιμάσετε το περίφημο σάντουιτς, πάντα υπάρχει τρόπος. Ο νεαρός σεφ που είχε ετοιμάσει το 1976 το μεταμεσονύχτιο κολατσιό του Έλβις και της παρέας του άνοιξε το δικό του ενδιαίτημα στο Golden του Κολοράντο, το «Nick Café», όπου πούλαγε τα αγαπημένα σάντουιτς του King για τα επόμενα 30 χρόνια.

8720348111_f69225fa67_b

Το «Fool’s Gold Loaf» των 8.000 θερμίδων και των $ 50.

Ιδού η αυθεντική συνταγή του «Fool’s Gold Loaf». Αναλώνεται από τον χρήστη έχοντας γνώση των κινδύνων:

Υλικά

2 κ.σ. μαργαρίνη
1 καρβελάκι γαλλικό λευκό ψωμί
450 γρ. μπέικον σε φέτες
1 βαζάκι φυστικοβούτυρο κρέμα
1 βαζάκι ζελέ σταφυλιού.

Παρασκευή

– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Απλώνουμε ασύστολα τη μαργαρίνη γύρω απ’ το ψωμί. Το βάζουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο.
– Εντωμεταξύ, τηγανίζουμε το μπέικον σε λίγο λάδι, μέχρι να γίνει τραγανό και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
– Βγάζουμε το ψωμάκι από το φούρνο μόλις ροδίσει ομοιόμορφα, μετά από κανένα τεταρτάκι. Κόβουμε το ψωμί κατά μήκος και αφαιρούμε την ψίχα χωρίς υπερβολές. Απλώνουμε μια παχιά στρώση φυστικοβούτυρο στο εσωτερικό και μετά άλλη μια παχιά στρώση ζελέ σταφυλιού. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να κουραστούμε.
– Χώνουμε μέσα το μπέικον. Κλείνουμε και δαγκώνουμε.

 

Διαβάστε ακόμα: Hops – Η πόλη των αληθινών burgers διά χειρός Γεράρδου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top