Photo credit: Thomas Cristofoletti/flickr

Photo credit: Thomas Cristofoletti/flickr

1. Cardhu -έτος ίδρυσης 1824

Η λέξη Cardhu προέρχεται από το σκοτσέζικο ιδίωμα των gaelic και συγκεκριμένα από τις λέξεις “Carn Dubh”, οι οποίες σημαίνουν “Μαύρος Βράχος”. Ευτυχώς, για τους Βρετανούς μπάρμεν καθιερώθηκε το Cardhu και όχι το “Black Rock”, το οποίο και θα δημιουργούσε και γλωσσοδέτες του τύπου: – “Α Black Rock on the rocks, please” – “Excuse me, how many Black Rocks, sir?”

Photo credit: lbpyles/flickr

Photo credit: lbpyles/flickr

2. Oban – έτος ίδρυσης 1794

Το αποστακτήριο των Highlands προϋπήρξε της ομώνυμης πόλης -ή καλύτερα ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί το ψαροχώρι στα Δυτικά της Σκοτίας, λίγα χρόνια μετά. Η λέξη “Oban” προέρχεται από τη φράση “An t-Òban”, η οποία στα gaelic σημαίνει “Ο Μικρός Κόλπος” ή “Κολπίσκος”. Με το όνομα αυτό, πάντως, στα ελληνικά -αν ξεπερνούσε τα γυναικολογικά connotations-, θα έφτανε ως ούζο και όχι παραπάνω.

Photo credit: Ewan Graham/flickr

Photo credit: Ewan Graham/flickr

3. Bunnahabhain – έτος ίδρυσης 1881

Στα βόρεια του μαγικού για το σκοτσέζικο malt νησιού Islay, το ουίσκι-γλωσσοδέτης “Bunnahabhain” (εκφορά ελληνιστί, καλύτερα “Μπιιν-Αα-Μπάιν”) προέρχεται από την έκφραση της αρχαϊκής γαελικής Bun na h-Abhainn -ήτοι “Η Εκβολή του Ποταμού”. Σαν τίτλος ελαιογραφίας του Τέρνερ, ναι.

Photo credit: auchentosan-reyemd/flickr

Photo credit: auchentosan-reyemd/flickr

4. Auchentoshan – έτος ίδρυσης 1823

Στους πρόποδες των λόφων Kilpatrick -βέβαια, στη Σκοτία, όταν λένε “λόφους”, εννοούν κάτι στο μισό ύψος του Φιλοπάππου- το ερειπωμένο μες τα χρόνια Auchentoshan (προσπαθήστε το ως “Οσ-Εν-Τά-Σαν”) ξαναχτίστηκε εκ βάθρων το 1969 και στα gaelic, ωσαύτως, ήταν Achadh an Oisein, το οποίο και μεταφράζεται σε “Η Γωνία Του Λιβαδιού”.

Photo credit: Derek Gray/flickr

Photo credit: Derek Gray/flickr

5. AnCnoc/Knockdhu – έτος ίδρυσης 1894

Το αποστακτήριο αυτό των Highlands πήρε την ονομασία του για το μεν Knockdhu από τις λέξεις “Cnoc Dubh” -ή “Μαύρος Λόφος”- το οποίο με τη σειρά του μετονομάστηκε σε “AnCnoc” -ή σκέτο ο “Λόφος”.

Photo credit: Jonny/flickr

Photo credit: Jonny/flickr

6. Laphroaig – έτος ίδρυσης 1815

Το, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, αγαπημένο ουίσκι των Μεξικανών βαρόνων βρίσκεται στα νότια του Islay, διατήρησε την gaelic ονομασία του και σημαίνει το μακροσκελές και κάπως ποιητικό -σε ελεύθερη μετάφραση- “Ο Όμορφος Λάκκος (κοίλωμα) Στον Πλατύ Γιαλό”.

Photo credit: flickr

Photo credit: flickr

7. Bruichladdich – έτος ίδρυσης 1881

Και ο έτερος γλωσσοδέτης “Bruichladdich” (προσπαθήστε για τη σωστή προφορά το “Μπρόι-χλα-ντιχ”) είναι, επίσης, από το -μαγικό είπαμε- νησάκι του Islay. Προέρχεται από τις δύο gaelic λέξεις “brudhach” και “chladdich”, οι οποίες σε ελεύθερη μετάφραση δίνουν “Το Κατηφόρι Στην Ακτή”.

Photo credit: take-m/flickr

Photo credit: take-m/flickr

8. Lagavulin – έτος ίδρυσης 1816

Το αγαπημένο malt ημεδαπών και διεθνών golden boys, επίσης σε μια γραφική γωνιά του Islay, έχει πάρει το όνομά του από την αγγλοποιημένη gaelic έκφραση “Lag a’mhuilin” -ή “Ο Λάκκος Δίπλα Στον Μύλο”.

tomintoul-distillery9

9. Tomintoul – έτος ίδρυσης 1964

Πήρε το όνομα του από το ομώνυμο χωριό, το ψηλότερο των Highlands, το Tomintoul (διαβάζεται “τομ-ιν-τάουελ”). Προέρχεται, επίσης, από τις αρχαίες σκοτσέζικες λέξεις “Tom an t-Sabhail” που σημαίνει “Ο Λόφος του Στάβλου”.

Photo credit: Guillaume Capron/flickr

Photo credit: Guillaume Capron/flickr

10. Cragganmore – έτος ίδρυσης 1869

Το Cragganmore (διαβάζεται “Κράγκανμορ”) είναι λίγο έξω από το χωριό Ballindalloch και προήλθε, ως όνομα, από την μικρή αλλοίωση των πρωτογαελικών λέξεων “Creagan Mór. Ο “Μεγάλος Βράχος”, δηλαδή.

 

Διαβάστε ακόμη: Τα σπουδαία blended oυίσκι και πως να τα απολαύσετε

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top