Θυμάμαι την φίλη μου Shelia να έχει μόλις γυρίσει από το Τόκιο και να μου περιγράφει με γλαφυρότητα κάτι αφράτα σάντουιτς που της είχαν πάρει τα μυαλά όσο ήταν εκεί. Για τα ίδια σάντουιτς – «εθιστικά», τα είχε χαρακτηρίσει – μου είχε μιλήσει χρόνια πριν και ο σεφ Βασίλης Καλλίδης, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Τα sandos, όπως ονομάζονται, δεν τα είχα δοκιμάσει μέχρι το περσινό καλοκαίρι που επισκέφτηκα το Kobra στα Εξάρχεια. Εκεί ο Άνταμ Κοντοβάς έβαλε στο μενού του ένα μπριοσένιο sando με καπνιστό μπέικον, τυρί τσένταρ και τηγανητό αυγό. Κάπως έτσι μπήκαν στη ζωή μου.
Τι όμως είναι τα sandos; Για την ακρίβεια έτσι αποκαλούν οι Ιάπωνες τα σάντουιτς που είναι ένα από τα αγαπημένα τους street foods. Αποτελούνται από δύο φέτες αφράτου ψωμιού – που ονομάζεται «shokupan» και ζυμώνεται με γάλα – το οποίο γεμίζουν με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Βέβαια, τα πιο δημοφιλή είναι το tamago με αυγό και μαγιονέζα (κάτι σαν αυγοσαλάτα) καθώς επίσης και το katsu με παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα (ή κοτόπουλο), λάχανο kimchi και tonkatsu σος (μια φρουτώδη σάλτα με σόγια).
Αυτά τα αφράτα σάντουιτς του ήταν πραγματικά τόσο νόστιμα που με το που πέρασαν γρήγορα και στην άλλη όχθη του Ειρηνικού γρήγορα διαδόθηκαν σε όλη την Αμερική. Άρχισαν μάλιστα να φιγουράρουν και σε πολλούς καταλόγους κάλων εστιατορίων και μπαρ ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά pop ups – αφιερωμένα ειδικά σε αυτά. Η μανία για τα sandos δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι νόστιμα και λαχταριστά, αλλά και στο φωτογενή τους χαρακτήρα. Βλέπετε κόβονται στη μέση και σερβίρονται με την γέμιση φόρα παρτίδα, πράγμα που τα κάνει να δείχνουν sexy σε πολλά post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερο, φυσικά, στο Instagram.
Στην Αθήνα τώρα ήρθαν αυτή την περίοδο όπου τα εστιατόρια είναι κλειστά και το εύκολο, άνετο, γρήγορα φαγητό ανθίζει. Άρα έφτασαν την κατάλληλη στιγμή. Που θα τα βρείτε λοιπόν:
Στο Kobra Coffee & Toast στα Εξάρχεια
Σε αυτό το concept που βασίστηκε εν πολλοίς πάνω σε αυτά τα ιαπωνικά σάντουιτς, ο Άνταμ Κοντοβάς δεν χρησιμοποιεί το παραδοσιακό, αφράτο ψωμί, αλλά αληθινό μπριός. Προτείνει μάλιστα τρία βουτυρένια και τραγανά sandos που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι μια νόστιμη παραλλαγή του tamago με αβγό πέντε λεπτών, αβοκάντο και αυγοσαλάτα (βαθιά νόστιμο), το δεύτερο έχει πιο ελληνικό χαρακτήρα καθώς στη γέμιση του έχει τσαλαφούτι και αγγούρι ενώ το τελευταίο είναι vegan με τεμπούρα λαχικών, μαγιονέζα miso και σάλτσα tonkatsu.
//Kobra Coffee & Toast, Ναυαρίνου 11, 210363 8134
Στο Sando στο Σύνταγμα
Άνοιξε πριν από λίγες μέρες και είναι ένα pop-up project από την ομάδα του Poké Hawaiian Sushi στην οδό Πετράκη, που λειτουργεί αποκλειστικά με delivery. Ο Γιάννης Κανδυλίδης μαζί με τον σεφ Δημήτρη Κανταράκη προτείνουν μια ολόκληρη σειρά από εφτά αλμυρά και δύο γλυκά sando. Το ψωμί τους ακολουθεί τον παραδοσιακό δρόμο, το φτιάχνουν οι ίδιοι και είναι σκέτος αφρός. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το κλασικό χοιρινό Katsu ή το κοτοπουλένιο Katsu με την ωραία χειροποίητη tonkatsu σάλτσα. Το πρώτο παίζει με την τραγανή χοιρινή κοτολέτα παναρισμένη με πάνκο, ενώ το άλλο με στήθος κοτόπουλου (πάλι με πάνκο) και ιαπωνική μαγιονέζα και μουστάρδα-karashi. Ενδιαφέρον έχει και το πιο mainstream Cheeseburger Sando που είναι ένα αρκετά κλασικό cheeseburger (θυμίζει Big Mac!), αλλά σε ψωμί shokupan.
//Sando, Βουλής 35, Σύνταγμα
Στο Ekiben στο Σύνταγμα
O Άρης Βεζενές ήταν ο πρώτος που παρουσίασε sando εν Αθήναις, στο Birdman. Παίρνει τον λαιμό από ισπανικό χοιρινό Iberico, τον βάζει μέσα σε απαλό ιαπωνικό ψωμί, μαζί με κόκκινο λάχανο και μια πολύ νόστιμη tonkatsu σος με έντονη την παρουσία του μήλου, και σερβίρει την δική του εκδοχή sando.
//Εkiben, Σκούφου 2, 210 3212800
Στο Lost Athens στο Παγκράτι
Εδώ θα βρείτε δύο επιλογές: μια vegan και μια με χειροποίητο παστράμι. Η πρώτη, αν και δεν είμαι της συγκεκριμένης διατροφικής φιλοσοφίας, νομίζω ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον να τη δοκιμάσετε. Η κροκέτα από ρεβίθι και ξινόχοντρο (με ένα είδος φαλάφελ) μαζί με την σάλτσα ρομέσκο (καταλανική σάλτσα κόκκινης πιπεριάς με ξηρούς καρπούς), το πέστο μαϊντανού και την πίκλα από κρεμμύδι δίνουν ένα ζωηρό αποτέλεσμα.
//Lost Athens, Αρχέλαου 7, 210723 0832
Στο Sapou στο Παγκράτι
Κοτόπουλο παναρισμένο σε πάνκο μαζί με λάχανο, αρκετή μαγιονέζα (πιο πολλή από όση θα ήθελα) και tonkatsu σος, είναι τα υλικά που θα βρείτε στο sando του εν λόγω μαγαζιού που ήρθε από την Αντίπαρο και μετέφερε την αύρα του Αιγαίου στο Παγκράτι. Όπως καταλαβαίνεται θα γίνει των… bao buns για να μην πούμε των burger, αφού κι άλλα μαγαζιά είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν με τα δικά τους sandos.
//Sapou, Ναϊάδων 2 &, Αντήνορος, 210723 0626
Διαβάστε ακόμα: Τα Top-5 σημεία στην Αθήνα για βουτυρένια βιενουαζερί.