Και τα καλοκαιρινά πιάτα θέλουν τα κατάλληλα κρασιά.

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του και όλα τα εδέσματα που το συνοδεύουν. Τι σημαίνει αυτό; Οι ντομάτες είναι στην καλύτερή τους εποχή, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, οι μπάμιες είναι ολοτρύφερα και ζητάνε να μπουν στο παιχνίδι. Τι πίνουμε όμως με όλα τα πιάτα που φωνάζουν καλοκαίρι; Ας δούμε αναλυτικά τα καλύτερα πιάτα του θέρους και τα οινικά ταίρια τους.

Με την caprese βάλτε στο ποτήρι σας το Invivo X Rosé της Sarah Jessica Parker (Φωτογραφία: brunchandbatter.com).

Ένα τραγανό, λεμονάτο λευκό κρασί από την ανερχόμενη ποικιλία Verdejo, το Rueda Marques de Caceres θα «δέσει» με τις σαλάτες.

Για τις σαλάτες

Ξεκινάμε με τις σαλάτες και φυσικά με τη χωριάτικη η οποία το καλοκαίρι απλά βασιλεύει. Ζουμερές τομάτες, τραγανά αγγουράκια, πιπεριές, κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές, ρίγανη και φυσικά φέτα ή κάποιο άλλο λευκό τυρί ανάλογα με το νησί, (πχ ξινομυζήθρα στην Κρήτη, βολάκι στην Άνδρο) έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι επιλογές σε κρασί είναι δυο. Ένα τραγανό, λεμονάτο λευκό κρασί από την ανερχόμενη ποικιλία Verdejo, το Rueda Marques de Caceres ή ένα φρουτώδες ροζέ από την Ιταλία από την δυναμική ποικιλία Negroamaro, το Calafuria Tormaresca του Antinori. Συνεχίζουμε με ιταλικό ύφος και τη σαλάτα caprese.

Αν είστε πιο περιπετειώδεις και φτιάξετε την caprese σας με σταφύλια τότε δοκιμάστε ένα αρωματικό Riesling όπως το Kamptal Riesling Domaine Gobelsburg.

Τα τρία κλασικά συστατικά είναι τομάτα, βασιλικός και Mozzarella. Όταν λέμε Mozzarella οι επιλογές είναι αρκετές όπως βουβαλίσια ή αγελαδινή, burrata ή ακόμα και ελληνική. Στην περίπτωση που ακολουθήσετε την κλασική οδό βάλτε στο ποτήρι σας το Invivo X Rosé της Sarah Jessica Parker που έχει έντονο φραουλένιο χαρακτήρα και κρεμώδη υφή που θα ταιριάξουν μοναδικά με την υφή του τυριού και τα αρώματα της σαλάτας.

Αν είστε πιο περιπετειώδεις και φτιάξετε την caprese σας με σταφύλια τότε δοκιμάστε ένα αρωματικό Riesling όπως το Kamptal Riesling Domaine Gobelsburg. Κλείνουμε τα σαλατικά με ένα πεπόνι με prosciutto που είναι ίσως το πιο ανάλαφρο ορεκτικό-σαλάτα του καλοκαιριού. Συνδυάστε το με ένα τροπικό, λιπαρό λευκό όπως το Rawsons Retreat Semillion- Chardonnay ή με ένα πλούσιο και στιβαρό ροζέ όπως το Cote des Roses rosé Gerard Bertrand.


Τα γεμιστά θα ταιριάξουν με ένα φίνο και ζουμερό κόκκινο όπως το Domaine des 3 Vallons του Duboeuf.

Συνδυάστε τα γεμιστά με ένα mineral και κοφτερό λευκό όπως το Greco di Tufo Feudi di San Gregorio.

Για τα λαδερά 

Περνάμε στα λαδερά και πρώτα και καλύτερα τα γεμιστά! Θα ξεκινήσω λέγοντας πως τα σωστά γεμιστά ΔΕΝ έχουν κιμά, έχουν μπόλικα μυριστικά, σταφίδες και κουκουνάρι. Συνδυάστε τα με ένα mineral και κοφτερό λευκό όπως το Greco di Tufo Feudi di San Gregorio που θα ισορροπήσει με την οξύτητα της τομάτας ή ένα φίνο και ζουμερό κόκκινο όπως το Domaine des 3 Vallons του Duboeuf.

Προχωράμε στο αγαπημένο μου ιμάμ. Μελωμένα κρεμμύδια και λουκούμι μελιτζάνες παρέα με κάποιο πικάντικο τυρί όπως φέτα, σφέλα ή Σαν Μιχάλη ζητούν ένα βελούδινο κόκκινο, με μαλακές τανίνες όπως το Zweigelt Domaine Gobelsburg ή ένα πληθωρικό ροζέ όπως το Rioja Rosado Marques De Caceres.

Tα αυγά καγιανά, με μπόλικη φέτα και λίγο ωμό ελαιόλαδο στο τελείωμα θέλουν το Vina Esmeralada rosado Familia Torres.

Έπειτα έχουμε ένα αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο, τα αυγά καγιανά, με μπόλικη φέτα και λίγο ωμό ελαιόλαδο στο τελείωμα. Το αυγό αποτελεί ζόρικο υλικό στο συνδυασμό και ζητάει διακαώς φρούτο ενώ η τομάτα οξύτητα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από το Vina Esmeralada rosado Familia Torres για αυτό το πιάτο ιδίως αν βάλετε και λίγο μπούκοβο. Αν πάλι αγαπάτε τους πειραματισμούς δοκιμάστε μια ζουμερή Barbera όπως η Barbera d’ Alba Prunotto του Antinori.

Πριν κλείσουμε τα vegetarian πιάτα θέλω να σας μιλήσω για το pesto βασιλικού. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του βασιλικού οπότε τι καλύτερο από το να απολαύσουμε μια Al Pesto με μπόλικη παρμεζάνα; Θα τη συνοδεύσουμε με ένα αρωματικό και μπριόζικο λευκό όπως το Invivo SJP Sauvignon Blanc.


Η γαριδομακαρονάδα θέλει το κορυφαίο Bandol Rosé Chateau de Pibarnon.

Η πρωταγωνίστρια των ψαρομάγαζων και των μεσημεριανών μετά το μπάνιο είναι η γαριδομακαρονάδα (Φωτογραφία: bonappetit.com).

Για τα ψαρικά 

Θα συνεχίσουμε με ψαροφαγία. Η πρωταγωνίστρια των ψαρομάγαζων και των μεσημεριανών μετά το μπάνιο είναι η γαριδομακαρονάδα. Η οξύτητα της τομάτας ζητά οξύτητα αλλά ο όγκος του πιάτου θέλει και σώμα και λιπαρότητα. O ιδανικότερος συνδυασμός είναι ένα ροζέ από την Προβηγκία αλλά με περισσότερο χαρακτήρα, άρα Bandol. Δοκιμάστε το κορυφαίο Bandol Rosé Chateau de Pibarnon.

Με σαρδέλες ψητές επιλέξτε το Cotes du Rhone Rosé του Guigal.

Προχωράμε με σαρδέλες ψητές τώρα που έχουν χοντρύνει και είναι λιπαρές και νόστιμες. Όταν ψήνονται στο κάρβουνο και καραμελώνουν και καπνίζονται ελαφρά αποζητούν διακαώς την οξύτητα και τη φρεσκάδα του λεμονιού. Το ρόλο του λεμονιού μπορεί να παίξει κάλλιστα κι ένα Gruner με τονισμένη οξύτητα και πιπεράτο χαρακτήρα όπως το Kamptal Gruner Veltliner από Domaine Gobelsburg. Αν προτιμάτε τα ροζέ τότε μια χαρά θα ταιριάξει και το Cotes du Rhone Rosé του Guigal.


Ένα φρουτώδες κόκκινο με λίγο βαρέλι όπως η Rioja Crianza Marques De Caceres είναι ό,τι πρέπει για τις μπάμιες με κοτόπουλο.

Στο κοτόπουλο με μπάμιες ταιριάζει ένα βαρελάτο και έντονο λευκό κρασί όπως το Koonunga Hill Chardonnay Penfolds (Φωτογραφία: healthywithnedi.com).

Για τα λαδερά με κρέας

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία πιάτων που παντρεύουν το λαδερό με κρεατάκι, έτσι για να μας πιάσει ή για να μη νιώθουμε τύψεις και να νομίζουμε πως τρώμε ελαφρά. Το βασικότερο είναι το κοτόπουλο με μπάμιες. Ναι οκ, εγώ μπορεί να σκέφτομαι τι έφταιξε το κοτόπουλο για να μαγειρευτεί με μπάμιες αλλά από ότι ξέρω αρκετοί τις αγαπάτε. Το φαγητό γίνεται ιδανικά στο φούρνο και συμπληρώνεται από φρέσκια ντομάτα.

Του ταιριάζει πολύ ένα βαρελάτο και έντονο λευκό κρασί με σώμα και δομή όπως το Koonunga Hill Chardonnay Penfolds ή ένα φρουτώδες κόκκινο με λίγο βαρέλι όπως η Rioja Crianza Marques De Caceres. Μετά έχουμε το κοκκινιστό μοσχαράκι με φασολάκια ή κολοκυθάκια. Αν η σάλτσα είναι σχετικά ελαφριά και με μπόλικα μυρωδικά βάλτε δίπλα του ένα νόστιμο ροζέ σαν το Rosé les Riceys ενώ αν είναι λίγο πιο μπαχαρένια και πυκνή τολμήστε ένα πικάντικο και πλούσιο κόκκινο όπως το Cigalus rouge του Gerard Bertrand.

Το κοκκινιστό μοσχαράκι με φασολάκια ή κολοκυθάκια αξίζει να έχει δίπλα του ένα νόστιμο ροζέ σαν το Rosé les Riceys.

Κλείνουμε με τα κλασικά και μαμαδίστικα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο. Άνηθος, μαϊντανός, λεμόνι, λιπαρότητα και φυτικότητα ζητούν ένα κρασί με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το Cote des roses Sauvignon Blanc του Gerard Bertrand έχει όλα τα παραπάνω και ένα τσακ βαρελάκι που του χαρίζει έξτρα όγκο και λιπαρή υφή, ότι πρέπει για το πιάτο.


Ο μουσακάς χρειάζεται ένα δροσιστικό ροζέ όπως το Saint Victoire J.Quiot.

Απολαύστε ένα κομμάτι μουσακά με πλούσια μπεσαμέλ, μελιτζάνες, πατάτες και ζουμερό κιμά και βάλτε δίπλα του ένα ποτήρι Villa Riserva Chianti Classico Antinori.

Για μουσακά και κεφτέδες με σάλτσα

Και τώρα ήρθε η ώρα για τα βαριά πυροβολικά: μουσακάς και κεφτέδες με σάλτσα. Ναι, ελαφριά φαγητά δεν είναι αλλά έλα που το καλοκαίρι είναι η εποχή τους. Βάλτε το κλιματιστικό στο τέρμα και απολαύστε ένα κομμάτι μουσακά με πλούσια μπεσαμέλ, μελιτζάνες, πατάτες και ζουμερό κιμά και βάλτε δίπλα του ένα ποτήρι Villa Riserva Chianti Classico Antinori για το απόλυτο γαστρονομικό όργιο. Αν το κόκκινο σας φαίνεται βαρύ επιλέξτε ένα στιβαρό λευκό, με πέρασμα από βαρέλι όπως το 19 crimes Chardonnay ή ένα δροσιστικό ροζέ όπως το Saint Victoire J.Quiot.

Το Jean Leon 3055 Rosé Famillia Torres θα συμπληρώσει μοναδικά τους κεφτέδες με σάλτσα.

Καλοκαίρι χωρίς κεφτέδες δε γίνεται και μάλιστα κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και πατάτες τηγανητές, το φαγητό των παιδικών μας καλοκαιριών. Ένα στρογγυλό και γλυκόπιοτο Merlot με βελούδινες τανίνες όπως το Merlot του Zonin θα ταιριάξει γάντι, ιδίως αν η σάλτσα είναι λίγο πιο πληθωρική και οι κεφτέδες έχουν τηγανιστεί πριν μπουν στη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι ελαφριά και έχει μέσα και πιπεριές και μαϊντανό, ένα ροζέ με υψηλή οξύτητα και σώμα όπως το Jean Leon 3055 Rosé Famillia Torres θα συμπληρώσει μοναδικά το πιάτο.

Η νέα κάβα Cellier στη Λ. Συγγρού (Φωτογραφία: Taph Team για το Andro).

 

// Cellier – Διευθύνσεις.
– Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, Τηλ.: 2103610040.
– Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά, Τηλ.: 2108018756.
– Λεωφ. Συγγρού 320, Τηλ.: 2104533551.
– Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό, Τηλ.: 2103611044.
– Λ.Συγγρού 96, Αθήνα, Τηλ.: 2114444444.

 

Διαβάστε ακόμα: Το καλοκαίρι των ροζέ. Σαν τον αφρό του κύματος, στο ηλιοβασίλεμα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top