Ο σεφ Ανδρέας Λαγός

Ο σεφ Ανδρέας Λαγός. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού.

Φούρνος, «La Bella Fornarina», Ελ. Βενιζέλου 41, Πλ. Ν. Σμύρνης, τηλ. 210 9342440. Πανέξυπνο και υπέροχα εκτελεσμένο concept . Ένας φούρνος που δεν δημιουργεί μόνο τα δικά του ψωμιά, αλλά συλλέγει τα καλύτερα της Αθήνας –πάνω από 20 είδη–και τα παρουσιάζει σε ένα μαγαζί με γαλλικό «αέρα». Ψωμιά με ολοκληρωμένη γεύση, για να απολαμβάνονται σκέτα.

Κρεοπωλείο «Ο Γιάννης», Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210 3301230. Έχω την τύχη να βρίσκεται στη γειτονιά μου ένα από τα καλύτερα κρεοπωλεία της Αθήνας. Ξεχωρίζει για την ποικιλία, την καθαριότητα και την «ψαγμένη»… metal μουσική που παίζει ασταμάτητητα από τα ηχεία. Εξαιρετικά ελληνικά κρέατα, χειροποίητα γκουρμέ ρολά γεμιστά, πεντανόστιμα μπιφτέκια με άπαχο κρέας, λουκάνικα φτιαγμένα με τέχνη και μεράκι. Ο Γιάννης κόβει το κρέας έτσι όπως ταιριάζει σε κάθε συνταγή, ενώ η γλυκύτατη γυναίκα του, Γωγώ, κερνάει εξαιρετικά –δικής της παρασκευής– γλυκά του κουταλιού.

Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ. 210 3628738. Γιατί στα ράφια του έχει πάνω από 2.000 ελληνικά παραδοσιακά, αλλά και βιολογικά, προϊόντα και αποστάγματα, όλα με σπιτικές συνταγές, αγνά υλικά και δίχως συντηρητικά: ό,τι ιδιαίτερο έχω βρει στις περιπλανήσεις μου στην Ελλάδα είναι εδώ. Γιατί η Μαριάννα Κομιτοπούλου με εντυπωσιάζει με τις γνώσεις της για τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα και τις επιλογές της. Γιατί διοργανώνει γευσιγνωσίες, γευστικές δοκιμές και σεμινάρια μεσογειακής διατροφής.

Το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής. Φωτογραφία: Στάμος Μιχαήλ

Τυροκομείο Κωσταρέλος, Λ. Πεντέλης 46, Βριλήσσια, τηλ. 210 8104470. Γιατί για τον Κυριάκο και τον Χρήστο Κωσταρέλο η παραγωγή φέτας είναι αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Γιατί το γάλα που χρησιμοποιούν είναι από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε άγριο φυσικό περιβάλλον. Γιατί η φέτα, το ανθότυρο, το μελίπαστο και το κατσικίσιο γιαούρτι τους είναι ασύγκριτα και με ταξιδεύουν πίσω, στα παιδικά μου χρόνια.

Ζαχαροπλαστείο – Φούρνος Κασσιανή, Ελ. Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, τηλ. 210 5019480. Χαμηλό προφίλ και υψηλή τέχνη. Κουλουράκια, βουτήματα και κρουασάν που αντλούν την έμπνευσή τους από αντίστοιχα του Pierre Hermé με αμυγδαλόπαστα και φρούτα του δάσους, γλυκά ταψιού με υπέροχο σιρόπι, αυθεντικά τρίγωνα Πανοράματος… Στο ψυγείο, γλυκά σπουδαίας ζαχαροπλαστικής τέχνης, όπως τραγανές τάρτες γεμισμένες με γκανάς σοκολάτας και με διακριτική στρώση από φρούτα του δάσους. Δεν φεύγω αν δεν πάρω μαζί μου μια απίθανη creme brûlée cafe με μους καραμέλα και ένα υγρό κέικ σοκολάτας.

www.andreaslagos.com

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top