Γιουβαρλάκια στο Παρίσι: ο «Adelfos» είναι ορίτζιναλ στέκι

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

 

«Πλέον όλα είναι fast. Fast food, fast μόδα, fast ταξίδια. Εμείς θέλαμε να προτείνουμε κάτι ζεστό, οικείο, slow food σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και διάθεση» εξηγεί ο Theo Gennitsakis από το Παρίσι

Για κάποιον άλλον θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση. Το να χειριστεί την παραδοσιακή φόρμα για να αφηγηθεί μια σύγχρονη ιστορία. Για τον πολυτάλαντο όμως Theo Gennitsakis μοιάζει business as usual. Τέλη Σεπτέμβρη άνοιξε το εστιατόριο «Αδελφός» στο 9ο διαμέρισμα στο Παρίσι, κοντά στην Place Saint Georges, σε μια περιοχή που έχει καθιερωθεί ως Nouvelle Athenes (νέα Αθήνα).

Ήταν μάλλον ένας καλός οιωνός πως εκεί κοντά βρίσκεται και μια μικρή ορθόδοξη εκκλησία όπου βαφτίστηκε κάποτε ο Theo Gennitsakis -εικαστικός και graphic designer, ιδρυτής πλέον της εταιρίας Pressure που εκτός από το δικό της περιοδικό και τη σειρά ρούχων παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας σε κορυφαία brands.

Tι έλειπε στη μπριγάδα; Ένα εστιατόριο. «Πλέον όλα είναι fast. Fast food, fast μόδα, fast ταξίδια. Εμείς θέλαμε να προτείνουμε κάτι ζεστό, οικείο, slow food σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και διάθεση» μας εξηγεί ο Theo Gennitsakis από το Παρίσι.

Έξι βασικά πιάτα του εστιατορίου που παραπέμπουν ευθέως στην παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας.

Το «Αδελφός» άνοιξε μεσούσης της Εβδομάδας Μόδας για να σερβίρει γεμιστά, γιουβαρλάκια, πατάτες λεμονάτες και φαγητά που αγαπούσε πολύ η οικογένειά του στην Ελλάδα, όπως τηγανιές, αλλά ακόμα και γάλα με ζάχαρη και ψωμί! Εδώ, οι θαμώνες τρώνε όλοι μαζί σ’ ένα μεγάλο τραπέζι, κάθονται δίπλα από ανθρώπους που μπορεί να μη γνωρίζουν, αλλά θα γνωρίσουν γιατί θα μοιραστούν εντυπώσεις με αφορμή τα πεντανόστιμα πιάτα που ετοιμάζει ο Αντώνης, ξάδερφος του Theo, στην κουζίνα.

«Εδώ, οι θαμώνες τρώνε όλοι μαζί σ’ ένα μεγάλο τραπέζι, κάθονται δίπλα από ανθρώπους που μπορεί να μη γνωρίζουν».

Πίσω από το μενού που ανανεώνεται συχνά οι επισκέπτες διαβάζουν τη φράση «κανείς δεν μπορεί να ξαναζήσει τα παλιά, αλλά μπορεί να τα θυμάται», στίχος του έλληνα ράπερ Τάκι Τσαν που συνήθιζε να ακούει στο δωμάτιό του ο Theo όταν ήταν μικρός και μεγάλωνε στο όχι πάντα φιλόξενο Παρίσι. Τα καλοκαίρια όμως και τις διακοπές τις περνούσε στην αγαπημένη του Ελλάδα.

Διαρκής έμπνευση για τον Theo Gennitsakis είναι ο παππούς και η γιαγιά του.

«Στο Παρίσι μεγάλωνα σε μια περιοχή που συνυπήρχαν πολλές εθνικότητες, ήμουν ο μόνος Έλληνας. Έτσι, με ενδιέφερε πολύ να μάθω πώς μπορώ να μοιράζομαι την κουλτούρα μου. Το ίδιο αισθάνομαι και για το εστιατόριο. Είναι για όλους, γιατί όλοι μπορούν να έρθουν στο σπίτι μου» εξηγεί.

Τα τραπέζια είναι στολισμένα με σεμεδάκια, καλυμμένα με πλαστικά τραπεζομάντηλα. Η ατμόσφαιρα είναι νοσταλγική.

Φοιτητές, οικογένειες, εργαζόμενοι από τις γύρω επιχειρήσεις, όπως και πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της Μόδας που γνωρίζουν τον Theo από την Pressure συντρώγουν. Έλληνες, Γάλλοι και τόσες άλλες εθνικότητες μαθαίνουν επιτέλους πως η ελληνική κουζίνα είναι μια «μεγάλη» κουζίνα, τόσο για την πληθώρα των γεύσεων και των αρωμάτων, όσο και για το εύρος της.

Τα πιάτα έχουν ζωγραφισμένα λουλούδια και πουλιά θυμίζοντας τα πιάτα που είχαν παλαιότερα οι νοικοκυρές στα σπίτια τους.

Για τους Γάλλους στέκεται μεγάλη αποκάλυψη η έννοια του μεζέ και η κουλτούρα του μοιράσματος του φαγητού, πως ένα τραπέζι δηλαδή μπορεί να γεμίσει με πιάτα που κανένα δεν ανήκει μόνο σ’ έναν, αλλά όλα σε όλους. Τα best sellers; Η φέτα σαγανάκι, τα σουτζουκάκια, η χωριάτικη βέβαια, η τυροκαφτερή με τις πιτούλες, αλλά και το…τζατζίκι.

Η διάθεση στο «Αδελφός» είναι αναντίρρητα νοσταλγική. Τα τραπέζια είναι στολισμένα με σεμεδάκια, καλυμμένα με πλαστικά τραπεζομάντηλα. Τα πιάτα έχουν ζωγραφισμένα λουλούδια και πουλιά, πολλοί από τους πίνακες είναι ζωγραφισμένοι από παππούδες φίλων και γνωστών, η μουσική ενίοτε κάπως μελαγχολική. «Ήθελα η ατμόσφαιρα να θυμίζει παλιό ελληνικό εστιατόριο, σαν αυτά που βρίσκουμε ακόμα στην επαρχία ή ίσως βρίσκονται ακόμα διάσπαρτα και κρυμμένα σε γειτονιές της Αθήνας. Θέλω όλοι να δουν πόσο υπέροχο συναίσθημα είναι όταν μαζευόμαστε όλοι στην Ελλάδα για να κάτσουμε μαζί να χαρούμε ένα τραπέζι. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανοίξει κανείς εστιατόριο στο Παρίσι, όμως οι Γάλλοι αγαπούν πολύ τους Έλληνες και την Ελλάδα.»

 

//Adelfos: 31 Rue la Bruyère, 75009 Paris,

 

Διαβάστε ακόμα: PittaBun, η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro