Αυτή η θέα δεν πληρώνεται με τίποτα.

Σαν δέλεαρ, σαν κάτι που το αποζητάς ή που σου δίνεται ως σπάνιο δώρο. Αυτό σημαίνει Lure. Προφανώς και ένα εστιατόριο που αντικρίζει κατάφατσα το αιώνιο γαλάζιο του Αιγαίου μπορεί να είναι δέλεαρ. Οχι μόνο γαστρονομικό (σαφώς, είναι το πρώτο ζητούμενο), αλλά και όλων των αισθήσεων.

Το Lure Restaurant βρίσκεται εντός του πεντάστερου ξενοδοχείου Mystique στην Οία της Σαντορίνης κι αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα και την εικόνα του. Στην άκρη ενός βράχου, λες και η Καλντέρα ετοιμάζεται να σε… καταπιεί την ώρα που δοκιμάζεις το πιάτο σου ή λες και ο έναστρος ουρανός του καλοκαιριού σκέπει προστατευτικά από πάνω σου.

Ο Campanha έχει δημιουργήσει πιάτα που εναρμονίζουν τα εξαιρετικά υλικά με έναν υγιεινό προσανατολισμό και αναδεικνύουν την πλούσια επικούρεια κληρονομιά της περιοχής.

Ο Campanha έχει δημιουργήσει σε κορυφαία εστιατόρια ανά τον κόσμο.

Στο τιμόνι του εστιατορίου βρίσκεται ο καταξιωμένος Γάλλος σεφ Olivier Campanha, με εμπειρία σε πολλά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin. Είναι γνωστός για τα πολυσύνθετα «σπονδυλωτά» πιάτα του, αλλά και για την αγάπη που έχει στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει περάσει από εστιατόρια στην Αθήνα (Κολωνάκι και Γλυφάδα), ενώ έχει «θητεύσει» και στη Μύκονο και στο εξωτερικό. Τώρα είναι η «ώρα» της Σαντορίνης.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γαλλία, ο Campanha έχει εργαστεί σε μερικές από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, από εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin έως πολυτελή ξενοδοχεία, τα τελευταία 25 χρόνια. Η καριέρα του ξεκίνησε στο θρυλικό παριζιάνικο La Tour d’Argent (ένα από τα ιστορικότερα εστιατόρια του πλανήτη), πριν συνεχίσει, μεταξύ άλλων, ως Head Chef του μοντέρνου, πολυβραβευμένου Sketch London.

Στην Οία και στο Lure, o Campanha έχει δημιουργήσει πιάτα που εναρμονίζουν τα εξαιρετικά υλικά του τόπου με έναν υγιεινό προσανατολισμό και αναδεικνύουν την πλούσια επικούρεια κληρονομιά της περιοχής. Και βέβαια παντρεύονται θαυμαστά με τα κορυφαία ασύρτικα κρασιά του νησιού.

Σαλάτα summer garden: κυριολεκτικώς.

O συνδυασμός της τοπικής παράδοσης με τις γαλλικές τεχνικές, δίνει πιάτα που δονούνται από γεύση. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα άψυχο ρεπερτόριο μοριακής κουζίνας αλλά με εγκάρδια γαστρονομία, αλφαδιασμένη και σερβιρισμένη με παριζιάνικη φινέτσα.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα άψυχο ρεπερτόριο μοριακής κουζίνας αλλά με εγκάρδια γαστρονομία, αλφαδιασμένη και σερβιρισμένη με παριζιάνικη φινέτσα.

Αγκαλιάζοντας μια βιώσιμη κουλτούρα, το μενού δημιουργείται με τοπικά ως επί το πλείστον προϊόντα. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται είναι βιολογικό, από την Επίδαυρο της Πελοποννήσου, τα λαχανικά είναι επίσης βιολογικά και μαζεύονται ως επί το πλέιστον τοπικά, ενώ όλα τα ψάρια προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

Προφανώς και δεν γίνεται να λείπει από το μενού η σαντορινιά φάβα που εδώ τη βρίσκουμε σε βελουτέ εκδοχή, μαζί με κάπαρη, πράσινο μήλο, λάδι βασιλικού, καρίκι Τήνου και καραμελωμένο λάιμ. Ακολουθεί η δροσιά του Summer Garden που σημαίνει baby λαχανικά με ζωμό κύμινου και, ναι, παγωμένο καρπάτσιο καρπουζιού. Ηδη μύρισε καλοκαίρι μ’ αυτό το πιάτο…

Το μενού δημιουργείται με τοπικά και βιώσιμα προϊόντα.

Αντιθέτως, μεστή, σχεδόν χειμωνιάτικη γεύση έχουν τα ραβιόλια με άγρια μανιτάρια της Σάμου, ζύμη βασιλικού και σπανακιού, ελληνική καλοκαιρινή τρούφα και king oyster μανιτάρι στη σχάρα. Το πιάτο αυτό προσφέρει μια όμορφη αντίστιξη και δείχνει την γκάμα της κουζίνας.

Η γεύση του νησιού, φυσικά, αναδεικνύει σε οτιδήποτε ψαρικό διαθέτει το μενού. Επομένως, στο Lure σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την ελαφρώς… αποδομημένη (αλλά όχι ξενέρωτη) κακαβιά με σκορπίνα και γαρίδες από τη Σύμη, μύδια, κρέμα σέλινου, σαφράν σκορδαλιά, φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί και νιφάδες παλαμίδας.

Προσθέστε απαραιτήτως τη λίστα των κρασιών που περιλαμβάνει τα κορυφαία Ασύρτικα της Σαντορίνης αλλά και εξαιρετικές επιλογές από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Εννοείται πως δεν μπορεί να πει κανείς «όχι» στο ψημένο φιλέτο κόκκινου τόνου με ντοματίνια, χρένο, γλυκολέμονο και baby κρεμμύδια τουρσί, που σερβίρεται με μους τόνου και σφολιατένιο κριτσίνι με σουσάμι. Μια όμορφη άσκηση μεσογειο-ασιατικών ισορροπιών.

Για τους λάτρεις του κρέατος, το φιλέτο από μοσχαράκι Νάξου, δίνει ξανά, όπως με τα ραβιόλια μανιταριού, τον τόνο της μεστότητας. Παντρεύεται με σάλτσα Vinsanto jus, ελληνικό αυγοτάραχο και χαβιάρι Thesauri.

Κόκκινος τόνος. Πραγματικό δέλεαρ.

Σ’ όλα αυτά προσθέστε απαραιτήτως τη λίστα των κρασιών που περιλαμβάνει τα κορυφαία Ασύρτικα της Σαντορίνης αλλά και εξαιρετικές επιλογές από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Το Mystique είναι λαξευμένο στους απόκρημνους βράχους της καλντέρας, με μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους του Αιγαίου.

Το ξενοδοχείο Mystique που φιλοξενεί το Lure, άνοιξε τον Μάιο του 2007 στο εμβληματικό τοπίο της Οίας, λαξευμένο στους απόκρημνους βράχους της καλντέρας, με μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους και στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Σχεδιασμένο από την αρχιτέκτονα Μαίρη Καβάγια, το ξενοδοχείο ακολουθεί το γνήσιο σαντορινιό στυλ, σεβόμενο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των υπόσκαφων κτισμάτων που ενσωμάτωσε, ενώ το ξεχωριστό κρεμ χρώμα του ηρεμεί το μάτι και ενισχύει την αίσθηση ενός απομονωμένου ιερού.

Οι εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου Mystique στην Οία επανασχεδιάστηκαν προσεκτικά για να φέρουν περισσότερο φως.

Όλες οι σουίτες και οι βίλες του Mystique έχουν θέα στη θάλασσα και είναι προικισμένες με γενναιόδωρες βεράντες που αγκαλιάζουν το τοπίο. Οι εσωτερικοί χώροι επανασχεδιάστηκαν προσεκτικά για να φέρουν περισσότερο φως και να δημιουργήσουν καμπύλες που ταιριάζουν με μια πιο γλυπτή προσέγγιση. Ο γάλλος σχεδιαστής Frank Lefebvre δημιούργησε έπιπλα κατά παραγγελία με φυσικά υλικά, αναδεικνύοντας την κομψότητα του κυκλαδίτικου μινιμαλισμού.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλάτι. Εντός σπηλαίου 400 ετών, ένα εστιατόριο έκπληξη στη Σαντορίνη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top