Στη Νέα Σμύρνη για «μυστικό» σουβλάκι εκτός καταλόγου

Ο Κίμων Φραγκάκης μας πάει στο Ali Baba, ένα συνοικιακό μαγαζί που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο - αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro.

 

Ένα sur mesure, εξαιρετικό, «ημίδιπλο» πίτα-γύρο με μεσανατολίτικη φρεσκάδα και άρωμα, που απέχει παρασάγγας από το σύνηθες λιπαρό, συνοικιακό σουβλάκι. (Φωτογραφίες: Andro)

Θεωρώ αρκετά χυδαίο το μέσο ελληνικό σουβλάκι: χοντρή πίτα που συχνά θυμίζει μπαγιάτικο λουκουμά, καλαμάκι ή γύρος με χοιρινά ξίγκια, ντομάτα μαλακή και ταλαιπωρημένη, τζατζίκι που αναδίδει έντονη σκορδίλα, χοντροκομμένο κρεμμύδι.

Κάποιες φορές το εγχώριο σουβλάκι μπορεί να έχει μια δωρικότητα και να είναι εξαιρετικό, όπως του περίφημου και μικροσκοπικού «Κώστα» στην Πεντέλης, στο Σύνταγμα, που είναι και το αγαπημένο μου.

Όμως συνηθέστερα το γκρικ σουβλάκι είναι λιπαρό και σου κάθεται στο στομάχι. Έτσι προτιμώ αφενός να μην τρώω σουβλάκια, αφετέρου αν με φέρει ο δρόμος, τα «σουβλάκια» των Αράβων.

Αν και δεν έχω ταξιδέψει στο Λίβανο, το καλύτερο σουβλάκι που έχω φάει είναι του Λιβανέζου Noura στο Παρίσι. Με λεπτή αραβική πίτα, μαριναρισμένο κρέας και σπουδαίας φινέτσας σάλτσες από ταχίνι και ψητό σκόρδο. Ομιλούμε για τη Ρολς Ρους του σουβλακιού που δικαιολογημένα κοστίζει κάτι παραπάνω.

Είστε vegan ή αποφεύεγετε τα κρεατικά και δη τα σουβλακοειδή; Ζητείστε την άλλη μας… συνταγή: Να σας βάλουν τηγανητή μελιτζάνα αντί για γύρο.

Στην Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζω δεν έχουμε λιβανέζικο σουβλάκι, διαθέτουμε όμως αρκετά πλέον αραβικά στέκια με ωραία λαχματζούν, φαλάφελ αλλά και γύρο: κοτόπουλο και μοσχαρίσιο ντονέρ κεμπάπ.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα τέτοιο στέκι στη Νέα Σμύρνη που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο – αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro για να μυηθείτε στα αραβικά κόλπα. To μαγαζί λέγεται Ali Baba και ο ιδιοκτήτης είναι από την Αίγυπτο.

Προσοχή όμως: για να απολαύσετε το καλυτερο μεσανατολίτικο σουβλακι των Αθηνών θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές μου και να κινηθείτε εκτός καταλόγου.

Κανόνας: αφαιρέστε τη μαγιονεζάτη, λιπαρή «σως» που γράφει ο κατάλογος και ζητείστε να σας βάλουν λαχταριστό και ωφέλιμο χούμους.

Έχουμε και λέμε:

Θα ζητήσετε την πίτα «του σάντουιτς», που παρά το όνομα της πρόκειται για μια ολόφρεσκη και φουσκωτή πίτα που ψήνουν όλη μέρα στο χτιστό φούρνο του μαγαζιού.

Η πίτα: θα προσπεράσετε την πίτα του σουβλακιού και θα ζητήσετε την πίτα «του σάντουιτς». Παρά το όνομα της πρόκειται για μια ολόφρεσκη και φουσκωτή πίτα που ψήνουν όλη μέρα στο χτιστό φούρνο του μαγαζιού.

Το κρέας: χοιρινό δεν έχει καθώς το μαγαζί είναι αραβικό. Θα επιλέξετε γύρο κοτόπουλο που είναι μαριναρισμένος και μερακλίδικος. Το ντονέρ κεμπάπ έχει ένα ενδιαφέρον αλλά είναι βαρύ.

Η σάλτσα: Αφαιρέστε τη μαγιονεζάτη, λιπαρή «σως» που γράφει ο κατάλογος και ζητείστε να σας βάλουν λαχταριστό και ωφέλιμο χούμους.

Τα κηπευτικά: Καταρχήν φροντίστε να σας αφαιρέσουν τις πατάτες. Γενικά η τηγανητή πατάτα μέσα στην πίτα αποτελεί ανοσιούργημα. Στη συνέχεια μπορείτε είτε να κρατήσετε τη γαρνιτούρα που προβλέπεται δηλαδή μαρούλι και ντομάτα, ή να επιλέξετε μια αραβική σαλάτα: τη δροσερή τσομπάν (ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι, σουμάκ), ταμπουλέ με μπόλικο μαρούλι, ή την πικάντικη εζμέ (με ντομάτα και πιπεριά).

Το αποτέλεσμα: Θα έχετε ένα sur mesure, εξαιρετικό, «ημίδιπλο» πίτα-γύρο με μεσανατολίτικη φρεσκάδα και άρωμα, που απέχει παρασάγγας από το σύνηθες λιπαρό, συνοικιακό σουβλάκι. Κρατείστε με προσοχή το σνακ – υπερπαραγωγή (είναι όντως μεγάλο σαν «σάντουιτς» όπως μαρτυρά η πίτα) διότι συμβαίνουν πάντα «κατολισθήσεις».

Bonus: Είστε vegan ή αποφεύεγετε τα κρεατικά και δη τα σουβλακοειδή όπως ο υπογράφων; Ζητείστε να σας βάλουν τηγανητή μελιτζάνα αντί για γύρο κοτόπουλο. Είναι νοστιμότατη και όχι λαδοπιωμένη ενώ ταιριάζει ταμάμ με το χούμους και την πρασινάδα.

Το ποτό: Πιείτε ένα αριάνι στην υγειά μου!

 

Διαβάστε ακόμα – Άρης Σφακιανάκης: «Πού τρώω το άπαιχτο σουβλάκι με γύρο από αρνί!»

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro