Στη Νέα Σμύρνη για «μυστικό» σουβλάκι εκτός καταλόγου

Ο Κίμων Φραγκάκης μας πάει στο Ali Baba, ένα συνοικιακό μαγαζί που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο - αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro.

 

Ένα sur mesure, εξαιρετικό, «ημίδιπλο» πίτα-γύρο με μεσανατολίτικη φρεσκάδα και άρωμα, που απέχει παρασάγγας από το σύνηθες λιπαρό, συνοικιακό σουβλάκι. (Φωτογραφίες: Andro)

Θεωρώ αρκετά χυδαίο το μέσο ελληνικό σουβλάκι: χοντρή πίτα που συχνά θυμίζει μπαγιάτικο λουκουμά, καλαμάκι ή γύρος με χοιρινά ξίγκια, ντομάτα μαλακή και ταλαιπωρημένη, τζατζίκι που αναδίδει έντονη σκορδίλα, χοντροκομμένο κρεμμύδι.

Κάποιες φορές το εγχώριο σουβλάκι μπορεί να έχει μια δωρικότητα και να είναι εξαιρετικό, όπως του περίφημου και μικροσκοπικού «Κώστα» στην Πεντέλης, στο Σύνταγμα, που είναι και το αγαπημένο μου.

Όμως συνηθέστερα το γκρικ σουβλάκι είναι λιπαρό και σου κάθεται στο στομάχι. Έτσι προτιμώ αφενός να μην τρώω σουβλάκια, αφετέρου αν με φέρει ο δρόμος, τα «σουβλάκια» των Αράβων.

Αν και δεν έχω ταξιδέψει στο Λίβανο, το καλύτερο σουβλάκι που έχω φάει είναι του Λιβανέζου Noura στο Παρίσι. Με λεπτή αραβική πίτα, μαριναρισμένο κρέας και σπουδαίας φινέτσας σάλτσες από ταχίνι και ψητό σκόρδο. Ομιλούμε για τη Ρολς Ρους του σουβλακιού που δικαιολογημένα κοστίζει κάτι παραπάνω.

Είστε vegan ή αποφεύεγετε τα κρεατικά και δη τα σουβλακοειδή; Ζητείστε την άλλη μας… συνταγή: Να σας βάλουν τηγανητή μελιτζάνα αντί για γύρο.

Στην Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζω δεν έχουμε λιβανέζικο σουβλάκι, διαθέτουμε όμως αρκετά πλέον αραβικά στέκια με ωραία λαχματζούν, φαλάφελ αλλά και γύρο: κοτόπουλο και μοσχαρίσιο ντονέρ κεμπάπ.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα τέτοιο στέκι στη Νέα Σμύρνη που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο – αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro για να μυηθείτε στα αραβικά κόλπα. To μαγαζί λέγεται Ali Baba και ο ιδιοκτήτης είναι από την Αίγυπτο.

Προσοχή όμως: για να απολαύσετε το καλυτερο μεσανατολίτικο σουβλακι των Αθηνών θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές μου και να κινηθείτε εκτός καταλόγου.

Κανόνας: αφαιρέστε τη μαγιονεζάτη, λιπαρή «σως» που γράφει ο κατάλογος και ζητείστε να σας βάλουν λαχταριστό και ωφέλιμο χούμους.

Έχουμε και λέμε:

Θα ζητήσετε την πίτα «του σάντουιτς», που παρά το όνομα της πρόκειται για μια ολόφρεσκη και φουσκωτή πίτα που ψήνουν όλη μέρα στο χτιστό φούρνο του μαγαζιού.

Η πίτα: θα προσπεράσετε την πίτα του σουβλακιού και θα ζητήσετε την πίτα «του σάντουιτς». Παρά το όνομα της πρόκειται για μια ολόφρεσκη και φουσκωτή πίτα που ψήνουν όλη μέρα στο χτιστό φούρνο του μαγαζιού.

Το κρέας: χοιρινό δεν έχει καθώς το μαγαζί είναι αραβικό. Θα επιλέξετε γύρο κοτόπουλο που είναι μαριναρισμένος και μερακλίδικος. Το ντονέρ κεμπάπ έχει ένα ενδιαφέρον αλλά είναι βαρύ.

Η σάλτσα: Αφαιρέστε τη μαγιονεζάτη, λιπαρή «σως» που γράφει ο κατάλογος και ζητείστε να σας βάλουν λαχταριστό και ωφέλιμο χούμους.

Τα κηπευτικά: Καταρχήν φροντίστε να σας αφαιρέσουν τις πατάτες. Γενικά η τηγανητή πατάτα μέσα στην πίτα αποτελεί ανοσιούργημα. Στη συνέχεια μπορείτε είτε να κρατήσετε τη γαρνιτούρα που προβλέπεται δηλαδή μαρούλι και ντομάτα, ή να επιλέξετε μια αραβική σαλάτα: τη δροσερή τσομπάν (ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι, σουμάκ), ταμπουλέ με μπόλικο μαρούλι, ή την πικάντικη εζμέ (με ντομάτα και πιπεριά).

Το αποτέλεσμα: Θα έχετε ένα sur mesure, εξαιρετικό, «ημίδιπλο» πίτα-γύρο με μεσανατολίτικη φρεσκάδα και άρωμα, που απέχει παρασάγγας από το σύνηθες λιπαρό, συνοικιακό σουβλάκι. Κρατείστε με προσοχή το σνακ – υπερπαραγωγή (είναι όντως μεγάλο σαν «σάντουιτς» όπως μαρτυρά η πίτα) διότι συμβαίνουν πάντα «κατολισθήσεις».

Bonus: Είστε vegan ή αποφεύεγετε τα κρεατικά και δη τα σουβλακοειδή όπως ο υπογράφων; Ζητείστε να σας βάλουν τηγανητή μελιτζάνα αντί για γύρο κοτόπουλο. Είναι νοστιμότατη και όχι λαδοπιωμένη ενώ ταιριάζει ταμάμ με το χούμους και την πρασινάδα.

Το ποτό: Πιείτε ένα αριάνι στην υγειά μου!

 

Διαβάστε ακόμα – Άρης Σφακιανάκης: «Πού τρώω το άπαιχτο σουβλάκι με γύρο από αρνί!»

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro